Cele mai citite
 


Primăria Vienei îşi doreşte împărţirea egală a costurilor AKH cu statul
sâmbătă, 17 martie 2012   ::   0 Comentarii :: :: Stiri
 
Consilierul pe probleme de sănătate al primăriei Vienei, Sonja Wehsely, îşi doreşte împărţirea egală a costurilor finanţării Spitalului General din Viena (AKH) cu statul austriac, scrie Der Kurier în ediţia de vineri.
În prezent, circa două treimi din costurile celei mai mari clinici europene sunt acoperite de primăria capitalei austriece. Pentru restul bugetului este responsabil statul.
Sonja Wehsely este de părere că statul trebuie să acopere 50% din cheltuielile AKH pentru ca procesul de reformă a spitalului să fie încununat de succes.
Experţii din domeniul medical au făcut apel la politicieni să clarifice competenţele în ceea ce priveşte finanţarea spitalului pentru îmbunătăţirea eficienţei, scăderea costurilor şi asigurarea unor servicii mai bune pentru pacienţi.
În prezent, primăria este responsabilă cu instruirea şi plata salariilor asistentelor şi a tehnicienilor, în timp ce Universitatea de Medicină din Viena (MedUni) instruieşte şi plăteşte medicii AKH. MedUni este parte a Universităţii din Viena (Uni Wien), una dintre cele 21 de instituţii de învăţământ superior care primeşte subvenţii de la stat.
Într-un interviu acordat cotidianului austriac Der Kurier, Sonja Wehsely a afirmat că aşteaptă răspunsul ministrului ştiinţei şi cercetării Karlheinz Töchterle la propunerea de împărţire egală a costurilor spitalului. Töchterle a reuşit până în prezent să evite grevele cu care a ameninţat personalul medical al AKH oferind o mărire a bugetului MedUni.
În prezent la AKH lucrează circa 1.800 de medici. Anul trecut, MedUni a făcut presiuni asupra lui Töchterle să ofere spitalului o sumă de nouă milioane de euro. În caz contrar, numărul de medici activi în turele de noapte şi în weekend avea să fie redus de la 172 la 145. MedUni a făcut de asemenea apel la stat şi la primărie să-şi reformeze politicile în domeniul sănătăţii pentru a investi mai mult în AKH în loc să construiască o nouă clinică la Floridsdorf (tot Viena).
Sonja Wehsely a dorit să sublinieze că va continua să lupte pentru reforma sistemului medical al oraşului. Anul trecut, spre exemplu, ea a anunţat fuzionarea mai multor clinici vieneze.
Guvernul federal a cerut oraşului Viena ca în următorii cinci ani să cheltuiască cu un miliard de euro mai puţin pentru a contribui la restructurarea bugetului naţional. Guvernul vienez a acceptat decizia, însă experţii se îndoiesc că va reuşi să se conformeze bugetului de austeritate.AGERPRES/(Smaranda Câmpeanu)
Notare
Comentarii
In momentul de fata nu sunt comentarii. Fiti primul care trimite unul!
Apasati aici pentru a trimite un comentariu
Citeste si...
Românii, europenii cu cele mai multe contribuţii la clinicile private din Viena Circa 10.000 de români au beneficiat, în 2011, de serviciile clinicilor şi spitalelor din Viena, fiind, numeric, cei mai mulţi pacienţi străini, după cei din Rusia, a precizat, pentru Agerpres, Bianca Barb, reprezentanta PremiQaMed Management GmbH, la târgul Rommedica, deschis marţi în Capitală.
(Corespondenţă) Medicii de la AKH ameninţă cu greva în cazul aplicării măsurilor de economisire Viena, 7 dec - Corespondentul Agerpres, Smaranda Câmpeanu, transmite: Medicii de la Spitalul Universitar din Viena (AKH) discută despre o eventuală grevă în cazul aplicării de la 2 februarie 2012 a măsurilor de austeritate anunţate.
Buşoi are trei mari priorităţi pentru Bucureşti: un spital integrat nou, traficul rutier şi termoficarea Europarlamentarul Cristian Buşoi, desemnat de PNL drept candidat al formaţiunii pentru Primăria Capitalei la alegerile de anul viitor, a declarat sâmbătă, într-o conferinţă de presă susţinută la Târgu Mureş, că a identificat trei mari priorităţi pentru Bucureşti şi anume un spital integrat nou, rezolvarea...
INTERVIU CU GUST Florian Chirilă: Bucătăria vegetariană e o alternativă la cea tradiţională; ea aduce sănătate, dacă o respectăm Florian Chirilă, proprietarul singurului restaurant vegetarian din Bihor şi printre puţinele din ţară, dezvăluie, într-un interviu acordat AGERPRES, secretul unei alimentaţii sănătoase.
Victor Strâmbu (MS): Avem în program crearea a trei centre de urmărire post-transplant pulmonar Ministerul Sănătăţii are în program crearea a trei centre de urmărire post-transplant pulmonar la Bucureşti, Cluj, Timişoara, a declarat marţi secretarul de stat Victor Strâmbu cu prilejul celei de-a VII-a ediţii a Forumului Naţional al Asociaţiilor de Pacienţi.
Teo Trandafir a fost operată din nou vinerea trecută (clinica AKH) Viena, 29 mar /Agerpres/ - Fosta realizatoare TV Teo Trandafir a fost operată din nou vinerea trecută de medicii austrieci, pentru îndepărtarea ţesuturilor necrozate şi a abceselor din abdomen, informează clinica vieneză AKH într-un comunicat dat publicităţii marţi pe site-ul său de internet.