Cele mai citite
 


Senatorii USL, dar şi cei ai UDMR au blocat lucrările plenului de luni (sinteză)
sâmbătă, 17 martie 2012   ::   0 Comentarii :: :: Stiri
 
Senatorii UDMR s-au alăturat în această săptămână protestului parlamentarilor USL, refuzând pentru o zi să participe la lucrările plenului pentru a determina coaliţia de guvernare să ia o decizie favorabilă înfiinţării unei facultăţi cu predare în limba maghiară la Universitatea de Medicină şi Farmacie din Târgu Mureş.
Senatorii PDL şi UNPR nu au putut dezbate sau vota proiectele de lege înscrise pe ordinea de zi a plenului de luni, în sala de şedinţe fiind prezenţi numai 61 de parlamentari, astfel că preşedintele Senatului, Vasile Blaga, a suspendat lucrările.
Senatorii UDMR au participat însă marţi la lucrările în comisiile permanente, astfel că în acele comisii unde Puterea deţine majoritatea au putut fi dezbătute mai multe proiecte de lege.
Situaţia de la UMF Târgu Mureş a fost dezbătută marţi în Comisia pentru învăţământ, unde senatorii Puterii au avut o discuţie cu reprezentanţii ARACIS.
Şi membrii Comisiei pentru administraţie publică au avut activitate marţi, ei întocmind mai multe rapoarte de admitere unor proiecte de lege.
Este cazul propunerii legislative care modifică Codul rutier, în sensul că cetăţenii cu domiciliul stabil pe teritoriul României vor putea contesta amenzile de circulaţie la judecătoria de pe raza localităţii unde domiciliază.
Potrivit propunerii de lege, cetăţenii vor avea la dispoziţie 15 zile pentru a contesta amenda primită. Până la acest moment, contestarea proceselor verbale de contravenţie se putea face numai la judecătoria de pe raza localităţii unde a fost constatată contravenţia.
'Cred că decizia Guvernului (care nu a susţinut adoptarea propunerii de lege - n.r.) este influenţată de decizia ministerului de resort şi, în speţă, a Poliţiei Române şi a Poliţiei Rutiere. Normal că pentru Poliţie şi pentru minister este mult mai comod ca lucrurile să se petreacă la fel ca până acum, ei să întocmească acele amenzi de contravenţie, iar cetăţeanul să alerge prin ţară. Sistemul lor este la nivel naţional, sunt foarte bine puşi la punct şi cred că e cazul să facă acest pas către cetăţean. Cetăţeanul care, să zicem, s-a dus în concediu şi a luat patru amenzi, se întoarce acasă şi în acel termen de 15 zile face contestaţia la judecătoria de pe raza localităţii unde domiciliază. Acesta este şi textul amendamentului care a completat legea ca cetăţenii să fie cu domiciliul stabil în România', a declarat preşedintele comisiei, Marius Necula (PDL), la acel moment.
O altă propunere legislativă care a primit raport de adoptare în Comisia pentru administraţie publică este cea iniţiată de preşedintele Camerei Deputaţilor, Roberta Anastase, pentru modificarea legii privind funcţionarea asociaţiilor de proprietari, în sensul că toate cheltuielile pentru funcţionarea lifturilor se vor repartiza proporţional cu numărul de persoane care locuiesc efectiv sau desfăşoară activităţi în proprietăţi individuale.
În comisie, discuţia s-a axat pe întrebarea dacă cheltuielile pentru funcţionarea ascensoarelor ar trebui să se repartizeze după acelaşi criteriu care a funcţionat până la acest moment, adică pe cota-parte indiviză de proprietate sau dacă ar trebui să se repartizeze proporţional cu numărul de persoane care locuiesc în apartament.
S-a optat pentru modificarea legii, ţinându-se cont şi de faptul că în expunerea de motive a propunerii legislative se precizează că asociaţiile de proprietari au reclamat faptul că într-un apartament de o singură cameră de la un etaj superior al unei clădiri-bloc pot să locuiască mai multe persoane care folosesc în mod constant ascensorul, 'acestea contribuind mai puţin la cheltuielile de service şi reparaţii ale ascensorului decât o persoană care locuieşte singură într-un apartament cu trei camere, pentru că aceste contribuţii se plătesc în funcţie de cota-parte indiviză de proprietate'.
Un amendament aprobat în comisie prevede scutirea de la plata acestor utilităţi a persoanelor care locuiesc la parterul blocurilor şi care nu folosesc ascensorul.
Cele două propuneri legislative amintite urmează să fie dezbătute în plenul Senatului, în calitate de primă Cameră sesizată. AGERPRES/ (AS - Cătălina Barbu)
Notare
Comentarii
In momentul de fata nu sunt comentarii. Fiti primul care trimite unul!
Apasati aici pentru a trimite un comentariu
Citeste si...
Rectorul UMF Târgu Mureş, C. Copotoiu: Democraţia este forma cea mai severă de a convieţui (interviu) Rectorul Universităţii de Medicină şi Farmacie (UMF) Târgu Mureş, prof. univ. dr. Constantin Copotoiu, a declarat într-un interviu acordat AGERPRES că politicul nu trebuie să se amestece în problemele universităţii, încălcând autonomia universitară prevăzută în Legea Educaţiei şi principiul libertăţii...
UMF Târgu Mureş, desemnată de MS să organizeze un examen de rezidenţiat după tematica din 2015 Universitatea de Medicină şi Farmacie (UMF) din Târgu Mureş a anunţat luni, pe site-ul propriu, că în urma discuţiilor purtate cu ministrul Sănătăţii, Patriciu Achimaş-Cadariu, a fost desemnată să organizeze în această primăvară examenul de admitere la rezidenţiat după tematica din 2015.
Problema UMF Târgu Mureş, generată de ambiguitatea Legii Educaţiei, consideră prof. Andrei Ţăranu Problemele apărute la Universitatea de Medicină şi Farmacie Târgu Mureş unde Senatul UMF acuză presiuni politice, iar UDMR invocă nerespectarea legii, sunt generate de ambiguitatea Legii Educaţiei, a declarat marţi, profesorul Andrei Ţăranu, Şcoala Naţională de Sudii Politice şi Administrative (SNSPA)...
Solicitarea anulării Cartei UMF Târgu Mureş, respinsă de instanţă printr-o hotărâre definitivă şi irevocabilă Universitatea de medicină şi farmacie (UMF) din Târgu Mureş a anunţat, luni, că prin Decizia Curţii de Apel Târgu Mureş nr. 2350/23.04.2014, solicitarea anulării Cartei Universitare formulată de o serie de asociaţii civile precum şi de UDMR, PPMT şi PCM a fost respinsă, decizia având caracter definitiv...
Florin Buicu (PSD): Voi susţine Guvernul atâta timp cât nu se atinge de UMF Târgu Mureş Deputatul PSD Mureş, Florin Buicu, a declarat joi că autonomia universitară trebuie respectată în România şi că va susţine Guvernul atâta timp cât nu se va atinge de Universitatea de medicină şi farmacie (UMF) din Târgu Mureş, unde UDMR solicită înfiinţarea unei facultăţi separate de medicină şi farmacie...
Liderul UDMR crede că s-ar putea ajunge la "tensiuni şi conflicte" în chestiunea UMF Târgu Mureş Preşedintele UDMR Kelemen Hunor a declarat sâmbătă, în cadrul unei conferinţe de presă susţinute la Bistriţa, că blocarea înfiinţării unei facultăţi în limba maghiară la Universitatea de Medicină şi Farmacie din Târgu Mureş ar putea genera unele "tensiuni şi conflicte" şi a acuzat justiţia că ia decizii...