Cele mai citite
 


Dependenţa de internet şi de reţelele de socializare face ravagii în Argentina
duminică, 18 martie 2012   ::   0 Comentarii :: :: Stiri
 
Dependenţa de internet şi în special de reţelele de socializare face ravagii în Argentina, ţara cu cel mai mare număr de utilizatori de internet din America Latină, relatează AFP.
Numărul celor care apelează la consultaţii pentru a-şi trata dependenţa de internet în centre specializate s-a dublat în 2011, ceea ce este 'alarmant', declară pentru AFP Inés Valdez, psiholog la un astfel de centru.

În fruntea depedenţelor se află dependenţa de droguri ilegale, urmată de cea de droguri legale (medicamente), de alcoolism, jocuri, dar şi cazurile de dependenţă de internet sunt în creştere.

Acest nou tip de dependenţă reprezintă 20 - 30% din consultaţiile telefonice acordate de Reţeaua de asistenţă Buenos Aires.

'Se poate vorbi de dependenţă de internet atunci când folosirea acestuia are impact asupra activităţii şcolare, asupra activităţilor de la serviciu sau atunci când persoana se izolează, nu se mai hrăneşte cum trebuie, nu mai doarme suficient', adaugă Inés Valdez.

Juan Carlos Mansilla, de la Centrul de studii asupra dependenţelor şi a sănătăţii publice, subordonat Universităţii din Cordoba (centru), consideră că 'internetul generează comportamente de risc mai ales la tineri'. 'Dar adicţia are uneori alte cauze, ca de exemplu dificultatea de relaţionare cu alte persoane', adaugă acesta.

Reţelele de socializare Facebook şi Twitter permit 'construirea unei pseudo-identităţi, prin idealizarea realităţii şi a raporturilor cu alte persoane. Tânărul devine astfel mai vulnerabil', afirmă Mansilla.

Argentinienii sunt conectaţi la internet 26,3 ore pe lună, peste media mondială (23,8 ore).

Din cei 40 de milioane de argentinieni, mai multe de jumătate folosesc frecvent internetul, ceea ce reprezintă rata cea mai ridicată din America Latină, potrivit firmei de consultanţă Prince and Cooke.

Doi argentinieni din trei îşi exprimă intenţia de a-şi schimba mobilul în cursul următoarelor şase luni: de două ori mai mult ca în 2009, potrivit TNS Gallup.

Ponderea smart phone-urilor în totalul telefoanelor mobile este de 14% şi reprezintă o creştere de 225% în 2011. În 2011, erau în Argentina 57 de milioane de mobile la o populaţie de 40 de milioane de locuitori, potrivit Camerei de informatică şi comunicaţii.AGERPRES/(Elena Dumbravă)
Notare
Comentarii
In momentul de fata nu sunt comentarii. Fiti primul care trimite unul!
Apasati aici pentru a trimite un comentariu
Citeste si...
Dependenţa de internet poate fi semnalul de avertizare pentru afecţiuni de sănătate mentală (studiu) Dependenţa de internet ar putea reprezenta semnalul de alarmă pentru afecţiuni de sănătate mentală în rândul studenţilor, potrivit unui studiu recent al unor cercetători canadieni citat de UPI.com.
Dependenţa de Internet accentuează depresia adolescenţilor /studiu/ Adolescenţii dependenţi de Internet sunt de două ori şi jumătate mai susceptibili să cadă pradă depresiei decât colegii lor de generaţie care navighează pe web în mod normal şi controlat, relevă un studiu ştiinţific publicat luni în SUA, potrivit AFP.
REPORTAJ/ Dependenţa de jocuri de noroc, o boală care afectează tot mai multe persoane Dependenţa de jocuri de noroc, o afecţiune cronică, a devenit o problemă pe care o au tot mai multe persoane, fiind afectată sever nu doar viaţa jucătorilor, ci şi cea a familiilor acestora.
Smartphonul agravează dependenţa de internet, avertizează un psihiatru belgian Dependenţa de internet este o realitate clinică, iar acest fenomen poate fi agravat de smartphone, aparat devenit indispensabil pentru multe persoane, susţine psihiatrul belgian Jean-Marc Triffaux, de la spitalul universitar 'La Cle' din Liege, care are, încă din 2009, o unitate specializată în tratarea...
Viata dupa dependenta: VIDEO ClinicaCastleCraig lanseaza doua clipuri video scurte, care demonstreaza ca alcoolicii si dependentii de droguri pot aduce contributii valoroase societatii.
Companiile romanesti pot economisi bani adresand problema dependentei la serviciu Alcoolismul si dependenta de droguri sunt probleme globale. Organizatia Internationala a Muncii estimeaza ca, la nivel mondial, pana la 5% din forta medie de munca este dependenta de alcool si pana la 25% consuma alcool in exces, riscand sa devina dependenta.