Cele mai citite
 


În România, în 2011, 6.000 de femei au fost diagnosticate cu cancer mamar
duminică, 18 martie 2012   ::   0 Comentarii :: :: Stiri
 
În România, în 2011, au fost diagnosticate 6000 de femei cu cancer la sân, incidenţa acestei afecţiuni crescând lent dar continuu în ultimii ani, a declarat, sâmbătă, pentru AGERPRES, dr. Ion Stoian de la Gynecoland, cu prilejul simpozionului 'Managementul Diagnostic şi Terapeutic al Tumorilor Mamare'.
Important este, a subliniat medicul, că orice femeie poate lua parte activ la depistarea cancerului de sân prin autoexaminare iar un procent de 70% dintre cazurile de cancer mamar sunt descoperite prin autoexaminare.
Examinarea clinică periodică efectuată de medic şi mamografii screening în special, pentru femeile cu vârsta peste 40 de ani, la un interval de unul sau doi ani, după cum recomandă medicul, şi anual, pentru femeile cu vârsta peste 50 de ani, sunt, de asemenea, necesare.
Mamografia de screening reduce mortalitatea cu 25-30% la femeile de 50 de ani şi cu 18% la femeile de peste 40 de ani ţi previne apariţia metastazelor prin diagnostic şi tratament precoce.
Descoperit în fază incipientă (stadiul 0 sau 1), cancerul de sân poate fi vindecat în proporţie de 94%.
Dr. Ion Stoian a făcut referire la faptul că pacientele nu prea ştiu unde să se adreseze - medicului de familie sau ginecologului - şi a evidenţiat necesitatea diagnosticului precoce.
De asemenea, el s-a referit la importanţa diferenţierii dintre o tumoră benignă şi una malignă, accentuând asupra faptului că şi în cazul unei tumori benigne trebuie o monitorizare foarte atentă pentru că în timp şi aceasta poate să devină malignă. Ecografia poate fi o metodă de screening la îndemână, a adăugat medicul.
''Bolile mamare non-maligne sunt de zece ori mai frecvente decât cazurile de cancer mamar'', a punctat Ioan Stoian.
Acesta este de părere că atunci când o femeie vine pentru un consult ginecologic să i se facă şi unul la sân.
"Patologia mamară necesită o abordare integrată , o muncă în echipă. Ar fi necesare centrele de diagnostic şi tratament al sânului. În prezent se ocupă institutele dar acestea sunt sufocate ori acest centru ar fi o soluţie", a apreciat dr. Ion Stoian.
Medicul s- a referit şi la necesitaea organizării unei societăţi de Senologie ca ramură medicală distinctă şi prezentarea unor informaţii medicale de ultimă oră în domeniu.
Cancerul de sân poate fi vindecat în proportie de 94%. Statisticile arată că, în lume, la fiecare 3 minute, o femeie află că are cancer la sân, iar una din opt femei riscă să dezvolte o astfel de afecţiune.
Anul acesta se completează departamentul de anatomo patologie al Synevo. În 2011 s-a adus platforma robotizată pentru Testul Babeş Papanicolau în mediu lichid, iar anul acesta se completează cu imunohisto chimie şi hibridizare in situ pentru diagnosticul de control al tumorilor de orice fel.
În 2011, laboratorul a adus şi testele pentru HPV pentru tulpinile 16, 18 pentru screeningul de cancer de col.
La aceste laboratoare se mai pot face determinări pentru stomac, colon, pentru rinichi, prostată şi pentru sfera pulmonară. AGERPRES/(AS - Cornelia Stanciu)
Notare
Comentarii
In momentul de fata nu sunt comentarii. Fiti primul care trimite unul!
Apasati aici pentru a trimite un comentariu
Citeste si...
Prof.dr.Florica Anghel: Anual peste 7.000 de femei sunt depistate cu cancer la sân Bucureşti, 19 nov /Agerpres/ - Anual peste 7.000 de femei sunt depistate cu cancer la sân, iar 4.000 de paciente mor întrucât ajung într-o stare avansată de boală şi, din acest motiv, mortalitatea este mai crescută decât în alte ţări', a declarat dr.Florica Anghel, directorul Institutului de Oncologie...
Aproximativ 4.000 de femei mor anual în România din cauza cancerului mamar, susţin specialiştii Aproximativ 4.000 de femei mor anual în România din cauza cancerului mamar, susţin specialiştii participanţi la prima ediţie a conferinţei "Cancerul mamar, actualităţi în screening, diagnostic, chirurgie oncologică a sânului şi radioterapie high-tech" organizată de Societatea de Chirurgie a Sânului împreună...
Mureş: Specialiştii anatomopatologi susţin necesitatea unui program de screening pentru cancerul de sân Specialiştii anatomopatologi reuniţi la Târgu Mureş, începând de miercuri, timp de trei zile, la a VI-a conferinţă de ''Patologie ginecologică'' cu tema ''Patologia mamară'', au susţinut necesitatea demarării de către Ministerul Sănătăţii a unui Program Naţional de Screening, pentru depistarea în fază...
Federația Asociațiilor Bolnavilor de Cancer cere implementarea de urgență a unui program național de screening pentru cancerul de sân 8,5% dintre femeile examinate au fost identificate cu probleme ale sânilor. 83,7% dintre femeile din mediul rural nu și-au controlat niciodată sănătatea sânilor. Doar 37% dintre femeile testate se autopalpează lunar. 4,78% dintre femeile examinate au un istoric de cancer de sân în familie. ...
Comunicat de presă - Federaţia Asociaţiilor Bolnavilor de Cancer Federaţia Asociaţiilor Bolnavilor de Cancer cere implementarea de urgenţă unui program naţional de screening pentru cancerul de sân
Dr. Cătălin Costovici: Cancerul mamar reprezintă cea mai frecventă formă de cancer întâlnită la femei Federaţia Asociaţiilor Bolnavilor de Cancer şi Liga Română de Cancer au lansat joi campania de informare privind cancerul de sân "Nu am făcut destul".