Cele mai citite
 


73% dintre români au renunţat în 2010 la îngrijiri medicale din lipsa banilor
luni, 19 martie 2012   ::   0 Comentarii :: :: Stiri
 
Un procent de 73% dintre români au renunţat în 2010 la îngrijire medicală din cauza lipsei banilor, se arată într-un comunicat de presă al Asociaţiei Române a Producătorilor Internaţionali de Medicamente (ARPIM).
,,Această cifră ar trebui să atragă atenţia autorităţilor şi să ridice multe semne de întrebare. Mai ales că vorbim de milioane de români care nu au apelat la medic atunci când au fost bolnavi, de teama costurilor ridicate ale analizelor şi medicamentelor şi care, deşi lunar îşi plătesc contribuţia de sănătate, nu merg la un consult medical decât atunci când starea lor de sănătate se agravează', a declarat Cristian Luţan, director executiv adjunct al asociaţiei.
Femeile au renunţat mai uşor la îngrijirea medicală de care aveau nevoie la un moment dat, 74.9% dintre respondente declarând că nu au consultat un medic specialist din motive financiare.
În ceea ce priveşte categoriile de vârstă, 89.4% dintre tinerii cu vârste cuprinse între 15-24 de ani nu au mers la medic atunci când au avut nevoie.
,,Acest lucru are un impact asupra societăţii, pentru că un om bolnav nu va avea aceeaşi contribuţie la economia naţională ca un om sănătos. Studiile arată că fiecare 100 de români pierd 16 ani de viaţă activă din cauza condiţiilor precare ale sistemului de sănătate. Iar această situaţie nu este recentă. Conform unui raport făcut de Banca Mondială în anul 2005 privind sistemul de sănătate din România, gospodăriile cu venit minim pe economie erau de două ori mai dispuse să renunţe la îngrijire medicală decât celelalte', a spus Cristian Luţan.
Situaţia este îngrijorătoare, cu atât mai mult cu cât are la baza principala problemă a sistemului sanitar - subfinanţarea.
La nivel european, România se situează printre ultimele locuri la capitolul cheltuieli cu sănătatea per capita, alocând 600 euro, în timp ce media europeană este de 1800 euro.
România se află pe ultimul loc în Europa şi în ceea ce priveşte procentul din PIB alocat sănătăţii - 3.6%, care este de două ori mai mic decât media europeană, de trei ori mai mic decât Franţa, care se află în fruntea clasamentului alocând peste 9% din PIB şi sub media ţărilor africane.AGERPRES
Notare
Comentarii
In momentul de fata nu sunt comentarii. Fiti primul care trimite unul!
Apasati aici pentru a trimite un comentariu
Citeste si...
Banca Mondială va aproba un credit de 250 milioane de euro pentru sistemul de sănătate din România Boardul Băncii Mondiale va aproba, probabil vineri, un credit de 250 milioane de euro pentru îmbunătăţirea infrastructurii sistemului de sănătate din România, a declarat miercuri pentru Bloomberg managerul de ţară pentru România al Băncii Mondiale, Elisabetta Capannelli.
RETROSPECTIVA SÃPTÃMÂNII 9 - 15 MAI Economia românească traversează o revenire ciclică sprijinită de cererea internă puternică astfel încât creşterea PIB ar urma să atingă 4,2% în 2016, principalele riscuri la adresa perspectivei fiind incertitudinile electorale şi cele externe, arată experţii FMI într-un raport elaborat în urma consultărilor...
Avocatul Poporului va elabora un raport privind sistemul de sănătate Lipsa medicamentelor pentru bolnavii cronici şi celelalte probleme din sistemul sanitar sunt în atenţia Avocatului Poporului, care va elabora un raport special, ce va fi înaintat Parlamentului şi Guvernului, potrivit unui comunicat transmis joi AGERPRES.
Dan Zaharescu(ARPIM): Accesul pacienţilor la sănătate, extrem de dificil din cauza subfinanţării bugetului pentru medicamente Directorul executiv al Asociaţiei Române a Producătorilor Internaţionali de Medicamente (ARPIM), Dan Zaharescu, a declarat joi, la Conferinţa Naţională de Farmacoeconomie şi Management Sanitar (CNFMS) de la Târgu Mureş, că accesul pacienţilor din România la sistemul sanitar este extrem de dificil în...
Sistemul de sănătate nu a fost sustenabil în 2010 (retrospectivă) Sistemul de sănătate nu a fost sustenabil în 2010, fondurile alocate nu au fost suficiente, ceea ce a dus la situaţia ca pacienţii spitalelor să fie nevoiţi să-şi cumpere singuri, de multe ori, medicamentele, dar a înregistrat şi un număr insuficient de cadre medicale, din cauza blocării posturilor din...
RETROSPECTIVÃ 2015 Cardul de sănătate şi terapia fără interferon, principalele noutăţi în sistemul de sănătate Bucureşti, 22 dec /Agerpres /- Implementarea cardului de sănătate, introducerea terapiei interferon free şi a unor noi medicamente pe lista de compensate, precum şi modificarea contractului-cadru au fost principalele noutăţi aduse sistemului de sănătate în 2015.