Cele mai citite
 


Alba: Mortalitatea din cauza bolilor infecţioase, în scădere substanţială, susţine Molnar Geza
luni, 19 martie 2012   ::   0 Comentarii :: :: Stiri
 
Mortalitatea din cauza bolilor infecţioase, altele decât HIV/SIDA şi TBC, a scăzut în România după 2000 cu 30% faţă de perioada anilor 1980-2000, a declarat, sâmbătă, la Alba Iulia, Molnar Geza, consilier al ministrului Sănătăţii, în cadrul unui eveniment care a deschis campania 'Alba Iulia - Capitala Sănătăţii în 2012'.
Molnar Geza, care a participat la evenimentul 'Martie, luna femeii sănătoase', a vorbit despre beneficiile vaccinării profilactice, arătând, de exemplu, că în ţara noastră nu mai există difterie din 1990, iar poliomielită din 1995, sau că tetanosul s-a redus la 30-40 de cazuri anuale şi că tusea convulsivă este în scădere semnificativă, fiind doar focare sporadice.
Consilierul ministrului Sănătăţii a subliniat însă şi că sub aspectul morbidităţii sexului feminin, avorturile sunt încă în număr mare, naşterea prematură este crescută şi că malformaţiile congenitale au un trend de creştere. Molnar Geza a afirmat că suntem pe un nedorit prim loc în Uniunea Europeană în ceea ce priveşte cancerul de col uterin şi, de asemenea, că încă este depistat tardiv cancerul de sân, mai mult de 40 % de astfel de cazuri fiind în stadiile III-IV.
Oficialul a subliniat că deşi femeile pot accesa de doi ani Programul Naţional de screening pentru depistarea precoce activă a cancerului de col uterin, bani fiind destui, 'culmea ironiei' aceştia nu sunt utilizaţi în întregime, şi anul trecut rămânând fonduri în Trezoreria statului. 'Este finanţat, bani sunt destui, trebuie accesat', a afirmat Molnar Geza. Acesta a spus că în 2012 pot fi testate prin acest program circa 30.000- 40.000 de femei, cu vârste cuprinse între 20 şi 45 de ani.
Paşii urmaţi de pacientă pentru realizarea testului sunt foarte simpli. Aceasta se prezintă la cabinetul medicului de familie pentru a primi consiliere cu privire la prevenţia bolii, unde se va putea stabili şi dacă se poate încadra în program. Medicul de familie o va trimite către un cabinet medical de specialitate obstetrică-ginecologie pentru consultaţie medicală de specialitate obstetrică-ginecologie, recoltare şi fixare a materialului celular cervico-vaginal, care va fi trimis către laboratoarele de analize. Rezultatul testului este transmis înapoi la cabinetul medicului de familie pentru a fi prezentat pacientei.
Un număr de 320 de femei din Alba Iulia pot efectua gratuit un astfel de test, în perioada 19-31 martie, în cadrul campaniei de informare pe teme medicale, desfăşurată în premieră naţională, sub genericul 'Alba Iulia - Capitala Sănătăţii în 2012', o acţiune derulată de autorităţile locale în parteneriat cu Consiliul Judeţean Alba, Direcţia de Sănătate Publică Alba şi Spitalul Judeţean de Urgenţă Alba Iulia.
Cu un buget alocat de 250.000 de lei, campania prevede ca în fiecare lună să se desfăşoare acţiuni de promovare a sănătăţii, primul astfel eveniment fiind 'Martie, luna femeii sănătoase', desfăşurat sâmbătă la mall-ul din Alba Iulia şi unde femeile interesate de sănătate şi prevenţie au primit informaţii competente despre teme de actualitate, printre specialiştii prezenţi numărându-se şi nutriţionistul Mihaela Bilic. AGERPRES/ (A,AS- Marinela Brumar)
Notare
Comentarii
In momentul de fata nu sunt comentarii. Fiti primul care trimite unul!
Apasati aici pentru a trimite un comentariu
Citeste si...
Alba: Campanie de informare medicală, o premieră la nivel naţional O campanie de informare pe teme medicale, desfăşurată în premieră naţională, va avea loc în municipiul Alba Iulia, în perioada martie-decembrie, sub genericul ''Alba Iulia - Capitala Sănătăţii în 2012'', acţiune derulată de autorităţile locale în parteneriat cu Consiliul Judeţean (CJ) Alba, Direcţia...
Mureş: Suplimentare de fonduri pentru programul de screening gratuit al cancerului de col uterin Reţeaua de screening pentru cancerul de col uterin a Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă Târgu Mureş a primit fonduri suplimentare pentru alte 2.500 de teste Babeş-Papanicolau, care vor fi utilizate până la sfârşitul acestui an, a anunţat miercuri Biroul de Presă al SCJU Târgu Mureş.
SCJU Târgu Mureş continuă programul gratuit de screening pentru cancerul de col uterin Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă (SCJU) Mureş a anunţat miercuri că va continua şi în acest an programul gratuit de screening pentru cancerul de col uterin, având disponibile peste 5.000 de teste pentru depistarea precoce a acestei afecţiuni.
Coaliţia de Prevenire a Cancerului de Col Uterin în România susţine vaccinarea împotriva HPV România se situează pe primul loc din Uniunea Europeană în ceea ce priveşte mortalitatea cauzată de cancerul de col uterin.
Mureş: Mortalitatea generată de cancerul de col uterin, necunoscută în lipsa unui Registru Naţional de Cancer În România nu există deocamdată studii publicate despre incidenţa cancerului de col uterin şi nici nu se cunoaşte exact care este nivelul mortalităţii din aceste motiv, ca urmare a inexistenţei unui Registru Naţional de Cancer.
Mureş: Teste gratuite pentru 2.200 de femei pentru depistarea cancerului de col uterin Cele patru centre de screening pentru cancerul de col uterin, organizate în reţeaua Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă (SCJU) Târgu Mureş, vor testa gratuit în acest an 2.200 de femei cu vârste cuprinse între 25 şi 64 de ani, până în prezent fiind utilizate deja peste 500 de teste Babeş-Papanicolau...