Cele mai citite
 


Cluj: Dezbatere pe tema proiectului legii sănătăţii şi principiilor organizării sistemului sanitar
luni, 19 martie 2012   ::   0 Comentarii :: :: Stiri
 
Responsabili din sistemul sanitar din mai multe judeţe din Transilvania, reprezentanţi ai partidelor politice, autorităţilor locale şi organizaţiilor sindicale din sănătate au participat, sâmbătă, la o dezbatere pe tema proiectului noii legi a sănătăţii şi principiilor care ar trebui sa stea la baza organizării sistemului sanitar.
Reuniunea a fost organizată de Sindicatul "Solidaritatea Sanitară" Cluj, în parteneriat cu Federaţia "Solidaritatea Sanitară" din România şi Centrul de Cercetare şi Dezvoltare Socială şi face parte din programele de consultări iniţiate de federaţie pentru identificarea unor bune soluţii în funcţionarea sistemul sanitar din ţara noastră.
În cuvântul de deschidere, preşedintele Federaţiei "Solidaritatea Sanitară" din România, Viorel Rotilă, a arătat că pe forumul online de dezbateri a Legii Sănătăţii sunt deja peste 45.000 de vizitatori. Viorel Rotilă s-a referit la modul de finanţare a sistemului sanitar din ţările Europei, evidenţiind diferenţele considerabile faţă de România, care alocă 5,5% din PIB, comparativ cu Franţa - 11,1 %, Germania -10,7%, Belgia -10,3%, Olanda - 9,2% Suedia - 9,1%, Italia - 9%, Marea Britanie - 8,3%, sau Spania - 8,2%. Totodată, Viorel Rotilă a vorbit despre modelele de sisteme de îngrijiri de sănătate "Beveridge" şi "Bismark", cel de-al doilea fiind adoptat şi de România, alături de Germania, Franţa, Marea Britanie, Olanda şi Belgia, precum şi despre tipurile de asigurări de sănătate obligatorii şi voluntare, amintind că există şi cele substitutive, care presupun că o societate de asigurări de sănătate poate direcţiona o parte din bani către o altă societate cu acelaşi profil.
În luarea sa de cuvânt, preşedintele director al Casei Judeţene de Asigurări de Sănătate (CJAS), Emilia Groza, a arătat că instituţia pe care o conduce are toate datele statistice din ultimii zece ani privind cheltuielile pe tipuri de asistenţă medicală.
"Ca să ştim cu cât ar trebui să creştem finanţarea este nevoie de definirea pachetului de bază de servicii prin asigurările sociale. Eu îmi susţin, în continuare, punctul de vedere privind necesitatea menţinerii asigurărilor sociale de sănătate finanţate şi asigurate prin instituţii publice, şi nu trecute în sistemul privat. (...) Când vom şti pachetul de servicii de bază, îl putem evalua, vom şti cât ne va costa şi vom vedea, pe baza actualei finanţări, cât adunăm la bugetul asigurărilor de sănătate. Am convingerea că sumele adunate pe asigurările de sănătate se cheltuie în sistem şi nu au altă destinaţie. Este nevoie să se creeze şi un mediu economic prietenos în România, pentru ca asigurările de sănătate să crească în volum", a spus preşedintele director al CJAS.
Senatorul PC Şerban Rădulescu, medic specialist în chirurgie vasculară, a subliniat să statul român este un stat social, prin urmare şi în sănătate sistemul de asigurări de sănătate trebuie să fie cel social.
"Lucrul esenţial este pachetul de servicii medicale. În jurul lui se va mişca întreagă finanţarea şi tot ce înseamnă sistem de sănătate. Pachetul de bază nu a apărut pentru că nu s-a dorit acest lucru. S-ar fi dovedit că acest pachet trebuie să fie extrem de restrâns pentru a fi acoperit prin finanţarea pe care o are sănătatea. Eu sunt puţin optimist că pachetul de servicii va fi foarte repede pus pe masă, mai ales în condiţiile economiei actuale a ţării. Banii pentru sănătate se colectează aşa cum se colectează. Dar se întorc în sănătate? Prin 1998-1999 se întorceau. Acum ajung la Ministerul Finanţelor care îi redistribuie. Dar lucrurile nu mai sunt transparente şi acest lucru este de discutat", a spus senatorul Şerban Rădulescu.
În opinia senatorului PSD Alexandru Cordoş, discuţiile privind Legea Sănătăţii trebuie să se poarte în două direcţii: prima în privinţa principiilor din domeniul sanitar, cu referire la politicile specifice, şi a doua cu punctele de vedere profesionale ale specialiştilor din sistem.
"Este cu totul necesar să se schimbe multe lucruri în sistemul sanitar. Legea 14/2006 are nevoie de modificări. Se amintea aici că Suedia este un exemplu şi ca stat social şi în privinţa sistemului de sănătate. La noi, ultimii ani sunt caracterizaţi de lipsa dialogului social. O atare situaţie a făcut ca proiectul de lege a sănătăţii să fie retras, iar azi nu există unul asupra căruia să discutăm concret", a spus senatorul Alexandru Cordoş. El a amintit că există o adresă din partea ministrului Sănătăţii, datată 16 februarie, către Comisiile din Parlament, referitoare la demararea unui proces de consultări în vederea elaborării noului proiect legislativ privind sistemul de sănătate şi revizuirea pachetului de servicii de bază.
Din punctul de vedere al deputatului PDL Adrian Gurzău, în sistemul de sănătate totul pleacă de la bani şi de la buna gestionare a acestora. El nu consideră necesară înfiinţarea altor Case de Asigurări de Sănătate. Pe de altă parte, în sistemul sanitar este o acută lipsă de medici, iar pentru a se sista exodul medicilor în alte ţări şi pentru protecţia naţională a resurselor umane calificate, cei ce pleacă din România ar trebui să plătească taxa de şcolarizare. O astfel de măsură va diminua plecările anuale care au ajuns să fie de ordinul miilor. Totodată, deputatul Adrian Gurzău a afirmat că este de discutat şi despre situaţia că un medic din sistemul de stat lucrează, concomitent, şi în sistemul privat şi nu de puţine ori în clinici personale.
Printre participanţii la dezbaterea de sâmbătă s-au numărat deputatul independent Mircia Giurgiu, Dorina Duma, directorul Direcţiei de Sănătate Cluj, Cristiana Ciortea, directorul Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă Cluj, Horia Simu, directorul Serviciul de Ambulanţă Cluj. AGERPRES/ (A - Carmen Fărcaşiu)
Notare
Comentarii
In momentul de fata nu sunt comentarii. Fiti primul care trimite unul!
Apasati aici pentru a trimite un comentariu
Citeste si...
RETROSPECTIVE 2013 - un an al reformelor, dar şi al protestelor în Sănătate Anul 2013 a fost unul al reformelor în sănătate, Ministerul Sănătăţii lansând în dezbatere publică mai multe proiecte de lege privind pachetul de bază, răspunderea civilă a personalului medical şi a furnizorului de produse şi servicii medicale, dar şi organizarea şi finanţarea rezidenţiatului.
Cluj: Sistemul privat de sănătate, un rol complementar la cel public, susţine directorul Spitalului Judeţean de Urgenţă Directorul Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă Cluj, Cristiana Ciortea, apreciază că sistemul privat de sănătate poate avea doar un rol complementar la cel public şi nu trebuie să se treacă de la o extremă la alta, adică de la sistemul sanitar public, care şi-a dovedit limitele, la unul privat, care...
Cluj: În România sunt prea multe Case de Asigurări de Sănătate, susţine preşedintele CFM Cluj Preşedintele Camerei Federative a Medicilor (CFM) Cluj, medicul Victor Eşanu, afirmă că numărul actual de Case de Asigurări de Sănătate (CAS) din România, care se ridică la 42, este mult prea mare raportat la populaţia ţării.
Eugen Nicolăescu: Unităţile din sistemul sanitar şi farmaciile sunt pregătite pentru a asigura asistenţa medicală Unităţile din sistemul public de sănătate şi farmaciile cu circuit deschis sunt pregătite pentru a asigura asistenţa medicală populaţiei în perioada 24 decembrie 2013 - 5 ianuarie 2014, a declarat joi ministrul Sănătăţii, Eugen Nicolăescu, într-o conferinţă de presă.
Cluj: Noul sistem de finanţare nu avantajează CJAS, afirmă conducerea instituţiei Cluj-Napoca, 16 ian /Agerpres/ - Aproximativ 50% din bolnavii trataţi în spitalele din Cluj-Napoca vin din alte judeţe, iar noul sistem de finanţare a serviciilor medicale, aplicat din acest an, nu avantajează Casa Judeţeană de Asigurări de Sănătate, susţine preşedintele - director general al CJAS Cluj...
Nouă spitale şi Ambulanţa Bucureşti-Ilfov vor asigura asistenţa medicală de urgenţă de 1 şi 2 mai Nouă spitale bucureştene şi Serviciul de Ambulanţă Bucureşti-Ilfov vor asigura asistenţa medicală de urgenţă în zilele de 1 şi 2 mai, cu ocazia Sărbătorilor Pascale, precizează un comunicat publicat pe site-ul Direcţiei de Sănătate Publică a Capitalei.