Cele mai citite
 


Cluj: Preşedintele Federaţiei 'Solidaritatea Sanitară': Nu avem un model de bună practică în privatizarea serviciilor sociale
luni, 19 martie 2012   ::   0 Comentarii :: :: Stiri
 
Preşedintele Federaţiei "Solidaritatea Sanitară" din România, Viorel Rotilă, spune că în ţara noastră nu există nicio tradiţie, niciun model de bună practică în privatizarea serviciilor sociale.
"Ce model de privatizare aducem în discuţie? S-au vehiculat intenţii de a prelua spitale şi descentralizarea unităţilor sanitare a avut o discretă componentă de acest gen, cu preluarea unor spitale pavilionare pentru terenurile lor atractive, pentru că erau în vogă investiţiile imobiliare. Este unul dintre pericolele privatizării unei unităţi sanitare. Modelul de fundaţie ar putea elimina o parte din aceste pericole, dar situaţia trebuie să fie analizată cu răspundere", a spus Viorel Rotilă, la dezbaterea pe tema Legii Sănătăţii care s-a desfăşurat, sâmbătă, la Complexul Leghia de lângă Huedin, în organizarea Sindicatului "Solidaritatea Sanitară" Cluj, Federaţiei "Solidaritatea Sanitară" din România şi Centrului de Cercetare şi Dezvoltare Socială.
Privitor la finanţarea suplimentară a sistemului de sănătate, Viorel Rotilă a arătat că trebuie luate în considerare şi creşterea finanţării la bugetul asigurărilor sociale de sănătate, dar şi coplata.
Cu referire la circuitul unui pacient în unităţile sanitare, Viorel Rotilă a afirmat că nu se ştie, la ora actuală, dacă traseul clinic este o chestiune în binele pacientului sau este legată de eficientizarea costurilor.
"Sunt nişte zone de umbră, nu întotdeauna este asigurat tratamentul cel mai bun, ci tratamentul cel mai ieftin. Avem în continuare în sistemul sanitar un mare număr de raportări de mortalitate", a afirmat preşedintele Federaţiei "Solidaritatea Sanitară".
În opinia sa, unul dintre cele mai importante efecte ale dezbaterilor publice asupra Legii Sănătăţii este că populaţia va conştientiza că sănătatea costă, "iar viciile sistemului derivă şi din viciile societăţii".
"Noi nu am asumat alte tipuri de valori şi nu am gândit altfel acest sistem. Colectarea separată a banilor pentru sănătate ar putea fi o idee. Nu ştiu dacă la ora actuală avem deturnări de bani din fondul de sănătate. Ministerul Finanţelor nu face acest lucru. Dar până în 2008 fenomenul s-a petrecut, ulterior situaţia nu s-a mai repetat. Casele de Asigurări de Sănătate au evidenţa, prin intermediul declaraţiilor contribuabililor, despre cât ar trebui să se colecteze la fondul de sănătate şi poate exista, astfel, o formă de control", a spus Viorel Rotilă.
Referindu-se la propunerea deputatului PDL Adrian Gurzău ca medicii care pleacă din România să îşi plătească şcolarizarea, Viorel Rotilă a menţionat că în Uniunea Europeană nu este niciun interes privitor la o asemenea măsură de protecţie a resurselor umane calificate din ţările membre.
"Lucrez de ani buni cu colegi din Occident şi un astfel de punct de vedere nu ar fi acceptat. Interesul este chiar cel invers, de a le permite cât mai multor specialişti să plece. Ar fi un risc de sancţiune din partea UE adoptarea unei măsuri de plată a şcolarizării. Dar dacă s-ar încheia cu tinerii un contract anterior derulării studiilor şi finanţării unei părţi a pregătirii lor de specialitate ar fi altceva. Noi am studiat această problema inclusiv cu Ministerul Sănătăţii", a mai spus Viorel Rotilă.
Din punctul său de vedere, mărirea bugetelor alocate sănătăţii nu se reflectă într-o creştere a calităţii serviciilor medicale. Sănătatea a avut bugete în creştere în ultimii ani, dar majorarea progresivă a preţului medicamentelor, a tehnologiilor medicale va absorbi întreaga creştere financiară suplimentară, a susţinut acesta.
"Din acest motiv se cer corelate majorarea bugetelor cu creşterea calităţii serviciilor medicale, în condiţiile în care salariile au rămas la acelaşi nivel", a arătat preşedintele Federaţiei "Solidaritatea Sanitară". AGERPRES/ (A - Carmen Fărcaşiu)
Notare
Comentarii
In momentul de fata nu sunt comentarii. Fiti primul care trimite unul!
Apasati aici pentru a trimite un comentariu
Citeste si...
Cluj: În România sunt prea multe Case de Asigurări de Sănătate, susţine preşedintele CFM Cluj Preşedintele Camerei Federative a Medicilor (CFM) Cluj, medicul Victor Eşanu, afirmă că numărul actual de Case de Asigurări de Sănătate (CAS) din România, care se ridică la 42, este mult prea mare raportat la populaţia ţării.
Cluj: Dezbatere pe tema proiectului legii sănătăţii şi principiilor organizării sistemului sanitar Responsabili din sistemul sanitar din mai multe judeţe din Transilvania, reprezentanţi ai partidelor politice, autorităţilor locale şi organizaţiilor sindicale din sănătate au participat, sâmbătă, la o dezbatere pe tema proiectului noii legi a sănătăţii şi principiilor care ar trebui sa stea la baza...
Cluj: Sistemul privat de sănătate, un rol complementar la cel public, susţine directorul Spitalului Judeţean de Urgenţă Directorul Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă Cluj, Cristiana Ciortea, apreciază că sistemul privat de sănătate poate avea doar un rol complementar la cel public şi nu trebuie să se treacă de la o extremă la alta, adică de la sistemul sanitar public, care şi-a dovedit limitele, la unul privat, care...
Sistemul sanitar de stat şi cel privat trebuie să se completeze reciproc, spune şeful DSP Cluj Şeful Direcţiei de Sănătate Publică (DSP) Cluj, Dorina Duma, consideră că sistemul sanitar de stat şi cel privat trebuie să se completeze reciproc şi în niciun caz să se excludă.
Federaţia "Solidaritatea Sanitară" din România: Este nevoie creşterea finanţării sistemului de sănătate Federaţia "Solidaritatea Sanitară" din România susţine că este nevoie de o creştere a finanţării sistemului de sănătate prin sporirea numărului de contribuabili, mărirea contribuţiilor lor, prin alocări de la bugetul de stat şi din alte surse pentru persoanele scutite de plata contribuţiei, precum şi...
În sistemul sanitar din România nu se poate monitoriza corect circuitul unui pacient, spune un director de spital Directorul Spitalului orăşenesc Huedin, Tatiana Costin, afirmă că în prezent în sistemul sanitar din România nu se poate monitoriza corect circuitul unui pacient, iar acesta ar fi trebuit să fie unul dintre criteriile fundamentale în finanţarea sănătăţii.