Cele mai citite
 


MS a decis să modifice actele normative privind derularea programelor de sănătate, în urma demersurilor ATR
luni, 19 martie 2012   ::   0 Comentarii :: :: Stiri
 
Ministerul Sănătăţii şi Casa Naţională de Asigurări de Sănătate au decis să modifice actele normative privind derularea programelor de sănătate, precum şi preţurile de decontare a medicamentelor care se acordă bolnavilor din cadrul programelor naţionale de sănătate, la iniţiativa Asociaţiei Transplantaţilor din România.
Potrivit Agenţiei Naţionale de Transplant, această decizie a fost luată în urma demersurilor făcute de Asociaţia Transplantaţilor din România pe tema asigurării pentru pacienţii în stare post transplant a medicaţiei de imunosupresie conform medicaţiei medicilor specialişti din centrele de transplant raportate la nevoile terapeutice ale pacientului.
Conform adresei semnate de ministrul Sănătăţii, preşedintele CNAS, directorul executiv al Agenţiei Naţionale de Transplant şi de preşedintele ANM şi Dispozitivelor Medicale, prescrierea medicaţiei imunosupresoare pentru pacienţii care au beneficiat de o procedură de transplant trebuie efectuată numai de medicii specialişti în centrele acreditate pentru activitatea de transplant, se precizează într-un comunicat al Agenţiei Naţionale de Transplant.
''Totodată este de menţionat că unul dintre criteriile de compensare a medicamentelor acordate bolnavilor incluşi în programele naţionale de sănătate este raportul cost/beneficiu. În aceste condiţii, prescrierea unui medicament cu raportul cost/beneficiu maxim este condiţia esenţială care permite accesul echitabil şi nediscriminatoriu al bolnavilor la tratamente finanţate din bugetul alocat programelor naţionale de sănătate'', se mai arată în comunicat.
În acest context, ca urmare a consultărilor Agenţiei Naţionale de Transplant, precum şi a specialiştilor cu experienţă în transplantul de organe din România, s-a concluzionat că pentru bolnavii în status posttransplant, aflaţi în tratament imunosupresor cu formule originale, precum şi pentru bolnavii nou transplantaţi prescrierea tratamentului imunosupresor se va efectua la recomandarea medicilor specialişti din centrele acreditate pentru efectuarea de transplant cu respectarea principiului cost-beneficiu.
Prescripţia medicală va conţine în mod obligatoriu denumirea comună internaţională a medicamentului, denumirea comercială a acestuia, doza şi forma de prezentare.
Potrivit sursei citate, schimbarea medicamentelor originale cu medicamente generice se va realiza numai în condiţiile monitorizării terapeutice a imunosupresiei, în mod similar cazurilor nou transplantate.
În situaţia în care substituţia formulelor originale cu cele generice expune pacientul unui risc de rejet al grefei, medicul prescriptor poate recomanda menţinerea tratamentului cu un preparat original în condiţiile întocmirii unui referat original, care se transmite Agenţiei Naţionale de Transplant.
Se interzice medicului de familie sau farmacistului efectuarea oricăror modificări în schema terapeutică recomandată bolnavilor transplantaţi, se mai arată în comunicat.
''Am trimis mai multe memorii Ministerului Sănătăţii pentru schimbarea acestor ordine în urma semnalelor pe care le-am avut de la pacienţi, membri ai ATR, fiind susţinuţi în acest sens şi de specialiştii din centrele de transplant. De asemenea, am avut şi mai multe discuţii atât cu ministrul Sănătăţii, cât şi cu alţi oficiali ai instituţiei. Schimbarea acestor ordine dovedeşte că putem schimba ceva şi pe calea dialogului'', a declarat Tache Gheorghe, prim-vicepreşedinte al Asociaţiei Transplantaţilor din România. AGERPRES/(AS - Georgiana Tănăsescu)
Notare
Comentarii
In momentul de fata nu sunt comentarii. Fiti primul care trimite unul!
Apasati aici pentru a trimite un comentariu
Citeste si...
CNAS va derula un subprogram de radioterapie în cadrul Programului naţional de oncologie Casa Naţională de Asigurări de Sănătate va derula un subprogram de radioterapie, parte integrantă a Programului naţional de oncologie, a anunţat marţi preşedintele CNAS, Vasile Ciurchea.
Eugen Nicolăescu: Toate programele naţionale vor fi gestionate de Ministerul Sănătăţii Ministrul Sănătăţii, Eugen Nicolăescu, a anunţat vineri, la Oradea, că instituţia pe care pe o coordonează a luat decizia să gestioneze absolut toate programele naţionale, iar finanţarea, indiferent de sursă, să fie asigurată de Casa Naţională de Asigurări de Sănătate (CNAS).
Radu Ţibichi (CNAS): Se lucrează la o cartografiere a serviciilor medicale Casa Naţională de Asigurări de Sănătate, împreună cu Ministerul Sănătăţii, Institutul Naţional de Sănătate Publică şi Şcoala Naţională de Sănătate Publică, va realiza până la sfârşitul anului o cartografiere a serviciilor de sănătate, a declarat marţi preşedintele CNAS, Radu Ţibichi.
Guvernul a aprobat programele naţionale de sănătate derulate şi finanţate în 2015 şi 2016 de MS şi CNAS Guvernul a aprobat miercuri, printr-o hotărâre, programele naţionale de sănătate care vor fi derulate şi finanţate în 2015 şi în 2016 de Ministerul Sănătăţii şi de Casa Naţională de Asigurări de Sănătate, informează Biroul de presă al Executivului.
Nicolăescu: În 2013 a crescut numărul donatorilor de organe şi numărul de transplanturi, va creşte şi finanţarea Numărul donatorilor de organe şi numărul de operaţii de transplant a crescut în 2013, motiv pentru care Ministerul Sănătăţii prevede o mai mare finanţare a acestui sector, a anunţat vineri ministrul Sănătăţii, Eugen Nicolăescu, la audierile pe buget din comisiile parlamentare de profil.
CNAS susţine aplicarea diferenţiată a taxei clawback Casa Naţională de Asigurări de Sănătate (CNAS) susţine aplicarea diferenţiată a taxei clawback, au precizat joi reprezentanţii instituţiei prin intermediul unui comunicat remis presei.