Cele mai citite
 


Sistemul sanitar de stat şi cel privat trebuie să se completeze reciproc, spune şeful DSP Cluj
luni, 19 martie 2012   ::   0 Comentarii :: :: Stiri
 
Şeful Direcţiei de Sănătate Publică (DSP) Cluj, Dorina Duma, consideră că sistemul sanitar de stat şi cel privat trebuie să se completeze reciproc şi în niciun caz să se excludă.
Prezentă la dezbaterea pe tema Legii Sănătăţii, care s-a desfăşurat la Complexul Leghia de lângă Huedin, în organizarea Sindicatului "Solidaritatea Sanitară" Cluj, Federaţiei "Solidaritatea Sanitară" din România şi Centrului de Cercetare şi Dezvoltare Socială, Dorina Duma a subliniat că "regulile trebuie să fie egale pentru sistemul public şi sistemul privat de sănătate".
"Am fost întrebată cu diverse ocazii de ce sistemul public rezistă şi nu dă faliment. Şi am răspuns de fiecare dată că nu se întâmplă acest lucru dintr-un singur motiv: sistemul privat îşi închide poarta dacă nu ai bani să plăteşti, în schimb, sistemul public îţi deschide poarta ori de câte ori ai nevoie de îngrijire medicală, până ajunge să facă arieratele pe care le critică toată lumea. Eu întotdeauna am spus că managementul eficient este în sistemul public şi nu în cel privat. Acesta din urmă îşi controlează extrem de bine fondurile şi costurile, pe când cel public nu are cum să facă acest lucru, din moment ce nu are stabilite limite până la care poate plăti", a spus directorul DSP.
Dorina Duma s-a declarat împotriva privatizării unităţilor sanitare bine echipate şi cu funcţionare performantă. Ea spune că nu poate fi lăsat pe seama sistemului public "tot ce este mai puţin funcţional" şi sub o presiune fără precedent.
"Sistemul public va rămâne pentru partea de urgenţe, în special, şi sub o presiune extraordinară, pentru că în urgenţe este lupta pentru salvarea vieţii unui om. Pe de altă parte, clasificarea spitalelor este o dovadă a inechităţii şi nedreptăţii faţă de unele unităţi, şi acest aspect trebuie să fie reluat în discuţie. Sunt unităţi de gradul IV subfinanţate, care se vor închide singure, fără să mai vină cineva să le pună lacăt pe uşă", a spus reprezentantul DSP Cluj.
Referindu-se la organizarea unităţilor sanitare ca fundaţii, asociaţii şi societăţi comerciale, Dorina Duma a arătat că din punct de vedere al descentralizării managementului ideea nu este rea, "dar, pe de altă parte, când o astfel de unitate va înregistra datorii - aşa cum se întâmplă azi de foarte multe ori cu spitalele din sistemul de stat - imediat furnizorul de medicamente ori de energie electrică sau gaz acţionează în instanţă debitorul şi în cinci minute acesta este declarat falimentar. Aşa s-a întâmplat în ţări vecine: din 14 unităţi medicale care s-au organizat în asociaţii şi societăţi comerciale au rămas doar două funcţionale. Restul a dispărut. Furnizorul nu iartă, te desfiinţează dacă ai datorii faţă de el. Aşadar, este nevoie de un sistem de protecţie pentru sistemul sanitar public în care s-a investit foarte mult material şi uman'', a mai afirmat aceasta. AGERPRES/ (A - Carmen Fărcaşiu)
Notare
Comentarii
In momentul de fata nu sunt comentarii. Fiti primul care trimite unul!
Apasati aici pentru a trimite un comentariu
Citeste si...
Cluj: Sistemul privat de sănătate, un rol complementar la cel public, susţine directorul Spitalului Judeţean de Urgenţă Directorul Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă Cluj, Cristiana Ciortea, apreciază că sistemul privat de sănătate poate avea doar un rol complementar la cel public şi nu trebuie să se treacă de la o extremă la alta, adică de la sistemul sanitar public, care şi-a dovedit limitele, la unul privat, care...
Cluj: Dezbatere pe tema proiectului legii sănătăţii şi principiilor organizării sistemului sanitar Responsabili din sistemul sanitar din mai multe judeţe din Transilvania, reprezentanţi ai partidelor politice, autorităţilor locale şi organizaţiilor sindicale din sănătate au participat, sâmbătă, la o dezbatere pe tema proiectului noii legi a sănătăţii şi principiilor care ar trebui sa stea la baza...
Cluj: Reforma sistemului sanitar nu se poate face în ultimul an de guvernare, spune primarul oraşului Huedin Primarul oraşului Huedin, Mircea Moroşan, susţine că reforma din sistemul sanitar este cea mai importantă din România, în acest moment, dar este greu să fie făcută în ultimul an de guvernare, fiindcă presupune costuri foarte mari.
Cluj: Preşedintele Federaţiei 'Solidaritatea Sanitară': Nu avem un model de bună practică în privatizarea serviciilor sociale Preşedintele Federaţiei "Solidaritatea Sanitară" din România, Viorel Rotilă, spune că în ţara noastră nu există nicio tradiţie, niciun model de bună practică în privatizarea serviciilor sociale.
Cluj: Dorina Duma (DSP): Coplata pentru serviciile medicale va fi în sprijinul sistemului sanitar Coplata pentru serviciile medicale ar putea să fie aplicată din luna iunie a acestui an şi va veni în sprijinul sistemului sanitar din România, apreciază directorul coordonator al Direcţiei de Sănătate Publică (DSP) Cluj, dr. Dorina Duma.
Cluj: Centru de permanenţă, cu şase medici de familie Şase medici de familie din Cluj-Napoca s-au asociat pentru a oferi servicii medicale persoanelor suferinde, zilnic între orele 18,00 şi 7,00, şi nonstop sâmbăta şi duminica şi în sărbătorile legale, la Centrul de Permanenţă situat în cartierul Gheorghieni.