Cele mai citite
 


Consiliul Concurenţei a amendat Bayer, Sintofarm şi mai mulţi distribuitori cu 51,52 milioane de lei
marţi, 20 martie 2012   ::   0 Comentarii :: :: Stiri
 
Consiliul Concurenţei a amendat companiile farmaceutice Bayer şi Sintofarm şi mai mulţi distribuitori cu 51,52 milioane de lei (aproximativ 12 milioane de euro) pentru încheierea unor înţelegeri privind interzicerea exportului de produse ale celor doi producători.
Potrivit unui comunicat al autorităţii de concurenţă remis, luni, AGERPRES, Consiliul Concurenţei a finalizat încă două investigaţii pe piaţa farmaceutică, la companiile Bayer, Sintofarm şi distribuitorii Mediplus, Polisano, Relad, Farmexim, Farmexpert, Fildas, Montero, ADM, Pharmafarm, pentru încheierea unor înţelegeri anticoncurenţiale şi, respectiv, o posibilă înţelegere anticoncurenţială între membrii Asociaţiei Distribuitorilor şi Importatorilor de Medicamente (ADIM) şi cei ai Asociaţiei Distribuitorilor de Medicamente din România (ADMR).
Cea mai mare amendă, 11,74 milioane lei, a fost aplicată distribuitorului Mediplus. Compania Bayer a fost amendată cu 7,25 milioane de lei iar Sintofarm cu 63.000 de lei. Amenzile aplicate în cazul celorlalţi distribuitori au fost: Polisano - 3,75 milioane lei, Relad - 1,58 milioane lei, Farmexim - 4,85 milioane lei, Farmexpert - 10,99 milioane lei, Fildas - 5,82 milioane lei, Montero - 75.000 lei, ADM - 3,97 milioane lei şi Pharmafarm - 1,38 milioane lei.
Investigaţia privind eventuala interzicere a exportului de produse Bayer şi Sintofarm a fost declanşată de Consiliul Concurenţei, din oficiu, în septembrie 2009.
"Aceste înţelegeri anticoncurenţiale, considerate încălcări grave ale legislaţiei concurenţei, au avut ca obiect restrângerea concurenţei prin izolarea pieţei româneşti şi împiedicarea comerţului pe alte pieţe, inclusiv în cadrul pieţei comune. Implicarea distribuitorilor în activităţi de export nu conduce la riscul unei aprovizionări necorespunzătoare a pieţei româneşti deoarece, conform reglementărilor în vigoare, distribuitorii angro au obligaţia de a satisface cu prioritate şi în mod satisfăcător cerinţele pieţei din România', a declarat preşedintele Consiliului Concurenţei, Bogdan Chiriţoiu, în comunicat.
De asemenea, Consiliul Concurenţei a finalizat, fără a aplica sancţiuni, investigaţia privind o posibilă încălcare a Legii Concurenţei de către membrii Asociaţiei Distribuitorilor şi Importatorilor de Medicamente (ADIM) şi cei ai Asociaţiei Distribuitorilor de Medicamente din România (ADMR).
Investigaţia a fost declanşată în luna octombrie 2008 ca urmare a deciziei companiilor de a sista livrările de medicamente către spitale şi farmacii. Conform reprezentanţilor celor două asociaţii, această decizie se datora refuzului Ministerului Sănătăţii de a ajusta preţul medicamentelor, în funcţie de evoluţia cursului valutar.
"Având în vedere că Ministerul Sănătăţii a dat curs solicitărilor distribuitorilor de produse farmaceutice de actualizare a cursului de schimb conform prevederilor legale şi nu au mai fost sesizate acţiuni similare ale acestora, Consiliul Concurenţei a decis să nu aplice sancţiuni în acest caz. Cu toate acestea, noi am avertizat reprezentanţii celor două asociaţii că operatorii economici concurenţi trebuie să îşi desfăşoare activităţile în mod independent şi ca urmare îi vom monitoriza cu mare atenţie pentru a vedea dacă respectă regulile de concurenţă", a subliniat autoritatea de concurenţă.
În 2011, Consiliul Concurenţei a finalizat mai multe investigaţii în domeniul farmaceutic, valoarea totală a amenzilor aplicate fiind de 60 milioane lei (aproximativ 14 milioane euro). O sancţiune de 51,52 milioane lei (aproximativ 12 milioane euro) a fost aplicată în cazul Bayer şi a distribuitorilor companiei pentru încheierea unor înţelegeri anticoncurenţiale, 5,99 milioane de lei (peste 1,389 milioane de euro) pentru Baxter şi distribuitorii pentru încheierea unor înţelegeri anticoncurenţiale, 1,87 milioane de lei (aproximativ 435.264 euro) în cazul Belupo Croaţia şi distribuitorul în România - A&G Med Trading - pentru încheierea unei înţelegeri anticoncurenţiale şi 467.081 lei (108.623 euro) - Labormed Pharma pentru punerea în practică a unei concentrări economice înainte de obţinerea unei autorizări din partea Consiliului Concurenţei. AGERPRES/(AS - Oana Tilică)
Notare
Comentarii
In momentul de fata nu sunt comentarii. Fiti primul care trimite unul!
Apasati aici pentru a trimite un comentariu
Citeste si...
ARPIM: Companiile farmaceutice, cum e Mundipharma, sunt nevoite să acţioneze în condiţii economice profund nefavorabile Asociaţia Română a Producătorilor Internaţionali de Medicamente (ARPIM) opinează într-un comunicat de presă transmis vineri că decizia Mundipharma de a-şi restrânge activitatea în România s-a bazat pe înăsprirea considerabilă a condiţiilor de desfăşurare a activităţii pe piaţa farmaceutică românească...
Forumul Industriei Farmaceutice 2011, la a doua editie Forumul Industriei Farmaceutice, eveniment organizat de Pharma Business Solutions sub patronajul Ministerului Sanatatii a reunit la masa de dialog actorii importanti ai industriei farma si decindentii sistemului de sanatate.
Consiliul Concurenţei a amendat cu 7,8 milioane lei companiile farmaceutice Baxter, Belupo şi distribuitorii Consiliul Concurenţei a amendat companiile farmaceutice Baxter şi Belupo şi distribuitorii acestora cu 7,8 milioane lei pentru încheierea unor înţelegeri privind interzicerea exportului de produse Baxter, respectiv Belupo, se arată într-un comunicat al autorităţii de concurenţă.
Voiculescu: Dragnea fie minte cu privire la preţul medicamentelor, fie nu pricepe Ministrul Sănătăţii, Vlad Voiculescu, afirmă că liderul PSD, Liviu Dragnea, "fie minte, fie nu pricepe" cu privire la declaraţiile făcute luni, de la tribuna Parlamentului, cu privire la amânarea de către Guvern a unei măsuri care ar micşora preţul medicamentelor.
Distribuitorii de medicamente susţin modificarea Legii Sănătăţii Asociaţiei Distribuitorilor şi Retailerilor Farmaceutici din România susţine modificarea Legii Sănătăţii, în sensul obligării producătorilor de medicamente să onoreze comenzile primite din partea distribuitorilor, a declarat marţi, într-o conferinţă de presă, preşedintele ADRFR, Robert Popescu.
Ministerul Sănătăţii a prezentat Guvernului o notă privind "criza'"medicamentelor oncologice Ministerul Sănătăţii, a prezentat, vineri, Guvernului o notă privind "criza" medicamentelor oncologice.