Cele mai citite
 


Constantin Copotoiu (UMF Târgu Mureş): La linia maghiară finanţarea este dublă faţă de linia română
marţi, 20 martie 2012   ::   0 Comentarii :: :: Stiri
 
Rectorul Universităţii de Medicină şi Farmacie (UMF) Târgu Mureş, prof. univ. dr. Constantin Copotoiu a declarat luni, într-o conferinţă de presă, că prin tot ce s-a întreprins până acum nu s-a făcut decât să se avantajeze linia maghiară, ajungându-se ca aici finanţarea să fie dublă faţă de linia română.
'Noi considerăm că prin tot ce s-a întreprins până acum nu s-a făcut decât să se avantajeze linia maghiară. S-a hotărât ca posturile scoase la concurs să fie jumătate - jumătate, pentru români şi pentru maghiari. Noi considerăm ca acest lucru nu este corect şi dorim ca aceste posturi să fie scoase la concurs în funcţie de numărul de absolvenţi sau de candidaţi înscrişi la admitere (...) Şi ceea ce este şi mai neplăcut şi - zic eu - ilegal, admiterea o vedem să se facă conform valorii şi nu pe apartenenţe etnice, adică admiterea la universitate să se facă în ordinea descrescătoare a mediilor, şi nu pe serii diferite, români şi maghiari (...) O altă discriminare pozitivă este finanţarea per capita, pe student. La linia maghiară finanţarea este dublă faţă de linia română', a subliniat rectorul.
Acesta a arătat că finanţarea pentru un student român este de 8.000 de lei pe an, în timp ce pentru studenţii maghiari este de 16.000 de lei pe an, ceea ce nu ar fi corect, având în vedere că profesorii predau în limba lor maternă, iar studenţii studiază în limba maternă, fapt care nu necesită un efort suplimentar.
'Pentru cadrele didactice maghiare predarea în limba maghiară nu este altceva decât folosirea limbii materne, nu fac niciun efort în plus de însuşire sau de predare, aşa cum nici românii, predând la limba română, nu fac niciun efort în plus pentru a învăţa limba română şi a preda. De ce finanţare dublă pentru studenţii maghiari? Egalitatea de şanse stipulată de legile europene nu se respectă, pentru că la noua facultate pe care se doreşte să o creeze, românii nu se pot înscrie să studieze medicina pentru că la facultate respectivă medicina se învaţă numai în limba maghiară, deci este o îngrădire a drepturilor acelora care doresc să vină şi să înveţe în limba română, fie că sunt cetăţeni români, fie din afara României', a accentuat rectorul UMF Târgu Mureş.
Acesta a spus că nici românii şi nici maghiarii dacă predau în limba maternă nu depun niciun efort suplimentar.
Potrivit acestuia, o altă problemă apărută în cadrul UMF Târgu Mureş este aceea că o serie de studenţi şi-au exprimat dorinţa de a se transfera la alte universităţi de profil din ţară, în special de la secţia română.
'Există studenţi că nu doresc să mai studieze la UMF Târgu Mureş din cauza comportamentului unor cadre maghiare faţă de studenţi. Au venit studenţi, au depus mărturie, sunt cadre universitare maghiare care în grupele mixte se ocupă şi vorbesc numai în limba maghiară, iar românilor li s-a spus: 'să învăţaţi limba maghiară ca să puteţi absolvi această universitate'. Sunt mai mulţi, dacă e nevoie o să dăm şi nume proprii (...) Au zis să înveţe limba maghiară ca să poată să absolve. Într-un caz i-a spus că dacă vreţi să ascultaţi despre ce vorbesc nu aveţi decât să învăţaţi limba maghiară. Sunt cazuri particulare, răzleţe, la Anatomie patologică, Chirurgie II şi Cardiologie (...) Au venit studenţii şi mi-au spus şi noi o să îi chemăm la comisa de etică şi disciplină. Vrem să vorbim cu ei - îi chemăm la această comisie să vedem şi depoziţiile dânşilor, uneori adevărul e undeva la mijloc', a arătat Copotoiu.
Acesta a precizat că le-a spus studenţilor care şi-au exprimat dorinţa de a se transfera să stea liniştiţi 'că au mai fost furtuni de acest fel".
"Lumea va înţelege să fim lăsaţi în pace de politic să ne ordonăm viaţa în universitate aşa cum vrem şi românii şi maghiarii, că ne putem înţelege aşa cum ne-am înţeles şi până acum", a conchis Copotoiu.AGERPRES/(A - Dorina Matiş)
Notare
Comentarii
In momentul de fata nu sunt comentarii. Fiti primul care trimite unul!
Apasati aici pentru a trimite un comentariu
Citeste si...
Studenţii maghiari de la UMF Târgu Mureş trebuie să aleagă: facultatea acreditată sau noua facultate autorizată Studenţii maghiari de la Universitatea de Medicină şi Farmacie (UMF) din Târgu Mureş trebuie să aleagă între a rămâne la vechea Facultate de Medicină, care este acreditată şi unde pot susţine examenul de licenţă, şi noua Facultate de Medicină în Limba Maghiară, înfiinţată prin Hotărâre de Guvern, care...
Rectorul UMF Târgu Mureş, C. Copotoiu: Democraţia este forma cea mai severă de a convieţui (interviu) Rectorul Universităţii de Medicină şi Farmacie (UMF) Târgu Mureş, prof. univ. dr. Constantin Copotoiu, a declarat într-un interviu acordat AGERPRES că politicul nu trebuie să se amestece în problemele universităţii, încălcând autonomia universitară prevăzută în Legea Educaţiei şi principiul libertăţii...
Studenţii de la Medicină Dentară, cursuri de profilaxie dentară în toate şcolile din Târgu Mureş, în cadrul UniFEST Peste 100 de studenţi ai Facultăţii de Medicină Dentară din cadrul Universităţii de Medicină şi Farmacie (UMF) din Târgu Mureş vor ţine cursuri de profilaxie dentară în toate şcolile din Târgu Mureş pe parcursul Festivalului Naţional Studenţesc 'UniFEST', care se derulează de luni până sâmbătă.
UMF Târgu Mureş a solicitat dublarea locurilor de admitere pentru linia engleză Rectorul Universităţii de Medicină şi Farmacie (UMF) din Târgu Mureş, profesor doctor Leonard Azamfirei, a declarat, marţi, că a solicitat o dublare a numărului de locuri pentru linia în limba engleză, pentru a acoperi cererea care este în creştere şi că în urma unor parteneriate care se prefigurează...
UMF Târgu Mureş deţine un sistem unic în ţară de înscriere a studenţilor, inclusiv a celor de peste hotare Rectorul Universităţii de Medicină şi Farmacie din Târgu Mureş, profesor doctor Leonard Azamfirei, a declarat vineri, pentru AGERPRES, că UMF deţine un sistem online de înscriere a studenţilor unic în ţară, ceea ce face ca influenţa umană asupra dosarelor candidaţilor în faza administrativă să fie imposibilă...
UMF Târgu Mureş a lansat campania 'Adoptă o inimă de copil', în cadrul 'Zilelor inimii' Rectorul Universităţii de Medicină şi Farmacie (UMF) din Târgu Mureş, profesor doctor Leonard Azamfirei, a anunţat joi, într-o conferinţă de presă, lansarea campaniei 'Adoptă o inimă de copil', în cadrul evenimentelor 'Zilelor inimii', organizate în colaborare cu Institutul de Urgenţă pentru Boli Ca...