Cele mai citite
 


Rectorul UMF Târgu Mureş: Proiectul privind facultatea maghiară prezintă lacune şi inexactităţi juridice
marţi, 20 martie 2012   ::   0 Comentarii :: :: Stiri
 
Rectorul Universităţii de Medicină şi Farmacie (UMF) Târgu Mureş, prof. univ. dr. Constantin Copotoiu, a anunţat luni, într-o conferinţă de presă, că în această săptămână se organizează o dezbatere publică a proiectului de hotărâre de guvern referitor la înfiinţarea facultăţii maghiare, care ar conţine multe lacune şi inexactităţi juridice.
'Considerăm că acest proiect de lege prezintă multe lacune, inexactităţi juridice şi în special articolele care sunt invocate în proiect - 135 privind învăţământul în limba minorităţilor şi 363 privind UMF, universitate multilingvă şi multiculturală - nu constituie fundament pentru HG. Iar acea excepţie de la art. 132 punctul 5 care dă dreptul Guvernului să înfiinţeze o facultate cu consultarea prealabilă a Senatului nu defineşte ce înţeleg dânşii prin situaţii temeinic justificată care să le dea dreptul de înfiinţare a acestei facultăţi', a arătat Copotoiu.
Rectorul a precizat că din acest motiv o comisie de experţi formată din specialişti în domeniu, români şi maghiari, şi reprezentanţi ai Academiei de Advocacy vor analiza proiectul hotărârii de guvern şi vor răspunde la o serie de întrebări referitoare la respectarea autonomiei universitare la UMF Târgu Mureş potrivit directivelor europene.
În plus, în cadrul dezbaterii specialiştii vor prezenta avantajele şi dezavantajele pentru studenţi şi pacienţi ale aplicării acestei hotărâri de guvern sau dacă pot fi aplicate derogări de la standardele de calitate ARACIS pentru acreditarea unor programe de studii în facultăţi nou înfiinţate prin hotărâre de guvern în cadrul unor universităţi fără acordul Senatului Universităţii.
Pe lângă aspectele privind multiculturalitatea şi multilingvismul la UMF Târgu Mureş, specialiştii vor trebui să răspundă dacă se va crea un precedent legislativ în problema înfiinţării şi autorizării unor facultăţi.
'Autorizarea programelor de studii nu se face de minister sau Guvern, ci de ARACIS, ori această hotărâre de guvern nu face altceva decât să încalce această legislaţie şi oricine care are o influenţă asupra ministerului sau Guvernului poate să facă presiuni, se creează un precedent şi va zice: aţi făcut la Târgu Mureş facultate, de ce să nu facem şi noi, şi după aceea vedem cu ARACIS dacă ne dă sau nu dă autorizarea provizorie şi în continuare acreditarea', a subliniat Constantin Copotoiu.
La dezbaterea de la Târgu Mureş sunt invitaţi preşedintele Colegiului Medicilor, Vasile Astărăstoae, fostul rector de la UMF Cluj Marius Bojiţă, fostul rector de la UMF Bucureşti Florian Popa, fostul rector de la Universitatea Petru Maior din Târgu Mureş Liviu Marian şi reprezentantul SMURD Vass Hajnal. AGERPRES/(A - Dorina Matiş)
Notare
Comentarii
In momentul de fata nu sunt comentarii. Fiti primul care trimite unul!
Apasati aici pentru a trimite un comentariu
Citeste si...
Experţii audierii publice recomandă retragerea proiectului HG privind UMF Târgu Mureş Comisia de experţi a audierii publice care a avut loc în urmă cu o zi la Universitatea de Medicină şi Farmacie (UMF) din Târgu Mureş a recomandat, vineri, retragerea proiectului de Hotărâre de Guvern referitor la înfiinţarea unei facultăţi maghiare la această instituţie de învăţământ.
UMF Târgu Mureş a lansat campania 'Adoptă o inimă de copil', în cadrul 'Zilelor inimii' Rectorul Universităţii de Medicină şi Farmacie (UMF) din Târgu Mureş, profesor doctor Leonard Azamfirei, a anunţat joi, într-o conferinţă de presă, lansarea campaniei 'Adoptă o inimă de copil', în cadrul evenimentelor 'Zilelor inimii', organizate în colaborare cu Institutul de Urgenţă pentru Boli Ca...
Studenţii maghiari de la UMF Târgu Mureş trebuie să aleagă: facultatea acreditată sau noua facultate autorizată Studenţii maghiari de la Universitatea de Medicină şi Farmacie (UMF) din Târgu Mureş trebuie să aleagă între a rămâne la vechea Facultate de Medicină, care este acreditată şi unde pot susţine examenul de licenţă, şi noua Facultate de Medicină în Limba Maghiară, înfiinţată prin Hotărâre de Guvern, care...
Caravana UMF Târgu Mureş va vizita 110 de licee din ţară pentru promovarea ofertei educaţionale Cinci echipe formate din cadre universitare şi studenţi ai Universităţii de Medicină şi Farmacie din Târgu Mureş vor demara, începând de joi, proiectul Caravana UMF, cea mai amplă acţiune de popularizare a ofertei educaţionale în rândul elevilor din anii terminali din 110 licee din ţară, în cadrul proiectului...
Peste 230 de cadre medicale, specializate în cadrul unui proiect european accesat de UMF Târgu Mureş Universitatea de Medicină şi Farmacie (UMF) Târgu Mureş, în parteneriat cu Institutul de Boli Cardiovasculare şi Transplant (IBCvT) Târgu Mureş şi cu Universitatea de Medicină şi Farmacie 'Iuliu Haţieganu' din Cluj-Napoca, va specializa în domeniul cardiologiei cardiovasculare pediatrice şi specialităţi...
Mureş: Proiect de 500.000 euro pentru Centrul de simulare şi abilităţi practice la UMF Târgu Mureş Universitatea de Medicină şi Farmacie (UMF) din Târgu Mureş a anunţat, marţi, lansarea proiectului Programului Operaţional Sectorial Dezvoltarea Resurselor Umane (POSDRU) - "Crearea de noi oportunităţi de învăţare pentru studenţi pentru dezvoltarea abilităţilor practice folosind simulatoare medicale...