Cele mai citite
 


Cluj:Senatorul Alexandru Cordoş îşi exprimă dezacordul faţă de proiectul înfiinţării UMF în limba maghiară la Târgu-Mureş
miercuri, 21 martie 2012   ::   0 Comentarii :: :: Stiri
 
Senatorul PSD de Cluj Alexandru Cordoş, vicelider al grupului senatorilor social-democraţi şi secretar al Comisiei pentru muncă, familie şi protecţie socială din Senat, îşi exprimă dezacordul faţă de proiectul înfiinţării unei Universităţi de Medicină şi Farmacie (UMF) în limba maghiară la Târgu-Mureş şi susţine că "absolvenţii unei astfel de universităţi îşi vor putea practica meseria doar în colectivităţi maghiare".
"Economic şi social aceasta nu foloseşte nici românilor, nici ungurilor. (...) Este evident, cred, pentru toată lumea, faptul că un medic sau un inginer pregătit exclusiv în limba maghiară nu va putea să-şi dezvolte o carieră altundeva decât strict în cele câteva enclave cu populaţie majoritar maghiară sau, eventual, în Ungaria", arată Alexandru Cordoş într-un comunicat transmis, marţi, AGERPRES.
Potrivit senatorului social-democrat, un medic pregătit exclusiv în limba maghiară nu va avea posibilitatea de a se angaja într-un spital din Bucureşti, Constanţa sau Sibiu, şansele sale profesionale fiind limitate doar la unităţi sanitare din Sfântu Gheorghe şi Miercurea Ciuc.
"Chiar şi la Târgu Mureş sau Cluj-Napoca un astfel de medic va avea dificultăţi semnificative în relaţia cu pacienţii, în comunicarea cu ei şi, desigur, cu colegii vorbitori de limbă română. Si atunci, de ce ar pregăti statul român, prin investiţii serioase, persoane fără şanse reale pe piaţa muncii din România şi cu ce i-ar ajuta acest lucru, la modul concret, pe etnicii maghiari?", afirmă Alexandru Cordoş.
El subliniază că după absolvirea facultăţii de medicină, pentru a profesa în România, un medic trebuie să susţină concursul de rezidenţiat, unde grila este în limba română, pe baza bibliografiei unice în limba română.
"Cum poate un om care gândeşte şi vorbeşte în maghiară, este educat până la 25 de ani în acest idiom, să susţină un concurs în limba română şi să fie competitiv?", se întreabă senatorul social-democrat.
Pe de altă parte, rezultatele provizorii ale recensământului populaţiei relevă că, din totalul populaţiei stabile a României, 16,87 milioane de persoane (88,6%) s-au declarat români, iar 1,23 milioane de persoane, reprezentând 6,5% din populaţia ţării, s-au declarat maghiari.
Senatorul Alexandru Cordoş precizează, totodată, că în situaţia în care Executivul "va prefera înlocuirea criteriului justei măsuri" cu cel al segregării pe criterii etnice, Uniunea Social-Liberală va depune o moţiune de cenzură pentru sistarea unui proiect care nu va genera decât tensiuni şi beneficii politice electorale. AGERPRES/(AS - Carmen Fărcaşiu)
Notare
Comentarii
In momentul de fata nu sunt comentarii. Fiti primul care trimite unul!
Apasati aici pentru a trimite un comentariu
Citeste si...
Rectorul UMF Târgu Mureş, C. Copotoiu: Democraţia este forma cea mai severă de a convieţui (interviu) Rectorul Universităţii de Medicină şi Farmacie (UMF) Târgu Mureş, prof. univ. dr. Constantin Copotoiu, a declarat într-un interviu acordat AGERPRES că politicul nu trebuie să se amestece în problemele universităţii, încălcând autonomia universitară prevăzută în Legea Educaţiei şi principiul libertăţii...
Cluj: Protest al PSD împotriva scindării UMF Târgu Mureş Aproximativ 70 de persoane au participat, vineri, la o acţiune de protest organizată de PSD Cluj-Napoca împotriva scindării UMF Târgu Mureş.
Deputatul Florin Buicu (PSD): Subiectul UMF Târgu Mureş readus pe tapet, legat de alegerile din Ungaria Secretarul Comisiei pentru sănătate şi familie din Camera Deputaţilor, dr. Florin Buicu, a arătat luni, într-o declaraţie politică, că tema Universităţii de Medicină şi Farmacie din Târgu Mureş a fost din nou adusă în atenţia opiniei publice, că subiectul este legat de alegerile din Ungaria, care nu...
Florin Buicu (PSD): Voi susţine Guvernul atâta timp cât nu se atinge de UMF Târgu Mureş Deputatul PSD Mureş, Florin Buicu, a declarat joi că autonomia universitară trebuie respectată în România şi că va susţine Guvernul atâta timp cât nu se va atinge de Universitatea de medicină şi farmacie (UMF) din Târgu Mureş, unde UDMR solicită înfiinţarea unei facultăţi separate de medicină şi farmacie...
Rectorul UMF Târgu Mureş: Absolvenţii maghiari s-au poziţionat bine la rezidenţiat datorită practicii în limba română Rectorul Universităţii de Medicină şi Farmacie (UMF) Târgu Mureş, Leonard Azamfirei, a declarat, marţi, că absolvenţii secţiei maghiare a instituţiei de învăţământ medical s-au poziţionat bine la examenul de rezidenţiat din acest an şi datorită lucrărilor practice pe care le efectuează în limba română...
Cluj: Primul proiect educaţional universitar din România în domeniul medicinei de urgenţă, încheiat cu rezultate meritorii Peste 1.000 de studenţi din Universităţile de Medicină şi Farmacie (UMF) din Cluj-Napoca şi Târgu-Mureş au fost pregătiţi performant, printr-un program finanţat din Fondul Social European, pentru a practica medicina de urgenţă la un înalt nivel profesional.