Cele mai citite
 


Ginkgo Biloba, Eritropoetina şi Endorspeina vor putea fi prescrise doar pentru indicaţia de bază
miercuri, 21 martie 2012   ::   0 Comentarii :: :: Stiri
 
De la 1 aprilie, Ginkgo Biloba, Eritropoetina şi Endorspeina vor putea fi prescrise doar pentru indicaţia de bază pentru care producătorii au înregistrat medicamentele, a spus marţi, într-o conferinţă de presă, dr. Vasile Cepoi, secretar de stat în Ministerul Sănătăţii.
El a spus că cele trei medicamente vor fi prescrise numai pentru prescripţia de bază şi nu şi pentru alte afecţiuni.
Cepoi a precizat că în 2011 s-au cheltuit pentru prescripţia Ginkgo Biloba 16 milioane de euro. El a explicat că Ginkgo Biloba, care este utilizat în principal pentru Alzhaimer, nu are studii de eficacitate şi pentru alte afecţiuni.
În ceea ce priveşte Eritropoetina, acest medicament va fi prescris numai pentru insuficienţă renală cronică, iar Endorspeina va fi doar pentru indicaţia din autorizaţie, adică în afecţiunile pulmonare obstructive cronice.
În prezent, a spus dr. Cepoi, Agenţia Naţională a Medicamentului şi comisiile de specialitate ale Ministerului Sănătăţii verifică şi identifică şi celelalte produse care sunt prescrise în afara autorizaţiilor de punere pe piaţă.
"Mai avem în vedere şi unele produse al căror raport cost/beneficiu justifică compensarea lor la nivel de risc pe care îl acoperă. După finalizarea analizelor vom efectua un studiu de impact pentru a estima nivelul economiilor realizate şi redistribuirea lor pentru acoperirea cheltuielilor cu medicamente", a spus secretarul de stat.
Cepoi s-a referit la primele măsuri privind revizuirea pachetului de bază, ca urmare a raportului Institutului Britanic NICE care se referă la definirea pachetului de bază de servicii.
Dr. Cepoi a spus că sunt două categorii de recomandări pe care specialiştii britanici le-au făcut în acest raport, unele care se pot implementa într-un timp scurt şi pentru care au început demersurile în acest sens şi altele care vor fi implementate într-un timp mediu.
În ceea ce priveşte creşterea eficienţei asistenţei medicale în spitale, se are în vedere, conform prevederilor specialiştilor britanici, reducerea duratelor medii de spitalizare pentru anumite afecţiuni, ca de exemplu cazuri de chiuretaj, de diagnostic şi histeroscopie de diagnostic, dezvoltarea aşa numitelor stenturi farmacoactive în anumite condiţii specifice.
Astfel, potrivit actualelor reglementări, în prezent, la cardiologie, media spitalizării este de 8 zile şi se va reduce la 7 zile, din media raportărilor de către spitale pe 2011. La interne, spitalizarea ar urma să se reducă la 8 zile la 7 zile.
De asemenea, trebuie să se cunoască costurile reale din sistemul spitalicesc şi reevaluarea şi adaptarea DRG (sistemul de plată al serviciilor medicale din spitale), în conformitate cu costurile reale din unităţile sanitare.
În acest moment se lucrează la o revizuire a sistemului DRG şi după ce se vor cunoaşte costurile reale se vor recalcula valoarea relativă a DRG, a spus Cepoi.
În ceea ce priveşte asistenţa medicală primară, aceasta are o prevăzută creşterea veniturilor medicilor de familie cu 15% prin majorarea punctului per/capita de la 3 lei la 3,5 lei.
Dr. Cepoi s-a referit şi la faptul că există şi puncte de vedere care ar spune că plata să se facă per/serviciu în ideea monitorizării mai bună a bolilor cronice şi raportarea corectă a medicilor de familie. AGERPRES/(AS-Cornelia Stanciu)
Notare
Comentarii
In momentul de fata nu sunt comentarii. Fiti primul care trimite unul!
Apasati aici pentru a trimite un comentariu
Citeste si...
Concluziile unui raport DSP Vaslui - asistenţă medicală primară precară, criză de medici de familie Conducerea Direcţiei de Sănătate Publică (DSP) Vaslui a prezentat, miercuri, în cadrul Şedinţei Grupului de Dialog Civic, un raport privind situaţia cabinetelor de medicină de familie din judeţul Vaslui, concluzionând că asigurarea asistenţei medicale primare este una precară.
RETROSPECTIVÃ Pachetul de servicii medicale de bază, actualizarea listei cu medicamente şi carduri de sănătate - noutăţi în 2014 Introducerea pachetului de servicii medicale de bază, actualizarea după şase ani a listei de medicamente compensate şi gratuite şi distribuirea cardurilor de sănătate au fost principalele schimbări din sistem în acest an.
Ginkgo biloba ineficient pentru tulburările de memorie Washington, 4 ian /Agerpres/ - Echipa doctorului Snitz de la Universitate din Pittsburgh a demonstrat ineficienţa extractului de Ginkgo biloba, folosit sub formă de medicament homeopat pentru tulburările cognitive sau de memorie legate de boala Alzheimer. De milioane de ani, Ginkgo biloba sau 'arborele...
Galaţi: PSD consideră haotică iniţiativa Ministerului Sănătăţii de comasare a unor spitale Preşedintele PSD Galaţi, deputatul Dan Nica, şi fostul secretar de stat în ministerul Sănătăţii, dr. Aurel Nechita, au criticat, joi, într-o conferinţă de presă, iniţiativa Ministerului Sănătăţii de comasare a unor spitale, despre care au spus că este una haotică pentru că nu se ţine cont de niciun criteriu...
Raed Arafat: Asistenţa medicală de urgenţă este bine reglementată Bucureşti, 24 mai /Agerpres/ - Subsecretarul de stat în Ministerul Sănătăţii dr. Raed Arafat afirmă că, în prezent, legislaţia permite existenţa unui sistem privat în asistenţa medicală de urgenţă sub o formă bine reglementată.
Vasile Cepoi: Soluţia de a trece colectarea la CNAS, cel puţin pentru moment, nu este o prioritate (interviu) Dr. Vasile Cepoi, secretar de stat în Ministerul Sănătăţii, a evidenţiat într-un interviu acordat AGERPRES că o parte dintre modificările pe care şi le propune noua lege a Sănătăţii vor fi introduse deja dinainte de a fi gata noul act normativ. Este vorba despre reorganizarea spitalelor, înfiinţarea...