Cele mai citite
 


Obezitate: S-a descoperit o genă care ar face să crească pofta de mâncare
miercuri, 21 martie 2012   ::   0 Comentarii :: :: Stiri, Boli de nutritie
 

Cercetători americani au identificat o genă care, suferind o mutaţie, împiedică organismul să semnaleze umplerea stomacului; prin urmare, persoana cu astfel de genă mănâncă prea mult, scrie maxisciences.com.

Această descoperire ar putea contribui la stabilirea de noi tratamente împotriva obezităţii. Numeroase studii sugeraseră deja că obezitatea şi greutatea în exces ar putea avea parţial origine genetică, iar acum studiul oamenilor de ştiinţă de la Centrul medical al Universităţii americane Georgetown aduce o nouă probă în sprijinul acestei idei. Ei au identificat o genă care ar putea explica de ce unii oameni mănâncă mai mult decât trebuie. Gena, numită Bdnf, fusese deja asociată cu obezitatea, însă cercetătorii nu ştiau până acum cum funcţionează.

Dr Baoki Xu şi colegii săi au observat că gena respectivă există în două variante: una 'lungă' şi una 'scurtă', în urma unei mutaţii. În cadrul studiului publicat în revista Nature Medicine, ei au observat două grupe de şoareci, una cu versiunea lungă şi cealaltă cu versiunea scurtă a genei Bdnf. Cercetătorii au constatat că şoarecii care aveau versiunea scurtă mâncau de două ori mai mult decât confraţii lor şi se îngrăşau mai mult. Potrivit rezultatelor prezentate, mutaţia genetică împiedică transmiterea semnalelor care arată că stomacul este plin.

După consumarea unei mese, gena Bdnf contribuie la transmiterea semnalelor chimice până la celulele nervoase din hipotalamus, centrul care controlează, între altele, senzaţia de saţietate. Semnalele transmise sunt de fapt doi hormoni, leptina şi insulina, care declanşează la nivelul hipotalamusului producerea altor substanţe care, la rândul lor, vor transmite mesajul că stomacul este plin, senzaţia de foame dispărând.

În cursul experimentului, cercetătorii au observat că organismul şoarecilor cu versiunea 'lungă' a genei permite circulaţia corectă a semnalelor până la ţintă. În schimb, la celelalte rozătoare, semnalele ajung la neuroni, dar sunt apoi blocate, rămânând netransmise. 'Dacă există o problemă cu gena Bdnf, neuronii nu pot comunica, semnalele leptină şi insulină nu sunt eficiente şi pofta de mâncare nu se modifică', explică dr Xu în Daily Mail.

Deşi experimentul s-a desfăşurat doar pe şoareci, la om există o genă asemănătoare. Astfel, 'această descoperire ar putea deschide calea unor noi strategii pentru a ajuta creierul să controleze greutatea corpului', adaugă cercetătorul. Scopul unui potenţial tratament ar fi stimularea activităţii genei Bdnf afectate pentru a permite semnalelor să ajungă din nou la ţintă. Este un obiectiv confirmat de Tam Fry, purtător de cuvânt al National Obesity Forum. El a spus că cercetătorii sunt 'pe calea cea bună', arătând că a face ca leptina să ajungă la creier este cheia pentru eliminarea poftei de mâncare.AGERPRES/ (Lelia Bretan)

Notare
Comentarii
In momentul de fata nu sunt comentarii. Fiti primul care trimite unul!
Apasati aici pentru a trimite un comentariu
Citeste si...
Cercetătorii americani au descoperit o mutaţie genetică ce ar putea cauza obezitatea Cercetătorii Spitalului pentru copii din oraşul american Boston au identificat o cauză genetică a obezităţii severe care, deşi puţin frecventă, ridică noi întrebări asupra creşterii în greutate şi consumului de energie în cazul populaţiei obeze în general, scrie vineri publicaţia digitală spaniolă ABC...
Noi perspective în studierea originii genetice a obezităţii (studiu) Cercetători americani au identificat gene-cheie în metabolismul care controlează mecanismul de ardere sau stocare a grăsimilor din organism, această descoperire putând duce la o nouă abordare în tratarea obezităţii, informează AFP.
Dependenţa şi impulsivitatea bărbaţilor sunt înscrise în ADN Starea de dependenţă şi impulsivitatea bărbaţilor au cauze genetice, conform unui nou studiu realizat de cercetători americani care au identificat gena răspunzătoare, transmite LiveScience.com.
O mutaţie genetică s-ar afla în spatele preferinţei anumitor obezi pentru alimente grase (studiu) O mutaţie genetică rară pare să fie la originea preferinţei anumitor obezi pentru alimente bogate în grăsimi, potrivit unui studiu publicat marţi, unul dintre primele care pun în evidenţă rolul factorilor biologici în preferinţele noastre alimentare, informează AFP.
Cercetători japonezi au descoperit o proteină care arde grăsimile O echipă de cercetători de la Universitatea din Kyoto, Japonia, a anunţat descoperirea unei proteine care ajută la arderea grăsimilor din organism, permiţând astfel consumul unor mese bogate în grăsimi, transmite agenţia Xinhua.
A fost elaborată cea mai extinsă amprentă genetică a obezităţii Oamenii de ştiinţă au descoperit mai mult de 90 de noi regiuni genetice care ar putea explica de ce unele persoane sunt mai susceptibile de a lua în greutate decât altele, conform unui studiu publicat în revista Nature, informează joi BBC.