Cele mai citite
 


Universitatea de Medicină şi Farmacie - al 152-lea an de învăţământ
marţi, 6 octombrie 2009   ::   0 Comentarii :: :: Stiri
 
Cel de-al 152-a an de învăţământ al Universităţii de Medicină şi Farmacie 'Carol Davila' a fost deschis luni de rectorul acestei instituţii, prof. dr. Florian Popa.
El a subliniat că universitatea este un simbol al învăţământului şi tradiţiei româneşti şi le-a spus studenţilor că şi-au ales o profesie foarte grea, pentru că vor trebui să se comporte apostolic, chiar dacă aşteptările lor sunt altele. Popa şi-a exprimat totuşi convingerea că în următorii ani profesiei de medic i se vor acorda atenţia şi locul cuvenit.

Rectorul a amintit că de la această universitate provine singurul român laureat al Premiului Nobel, George Palade, şi a arătat că pentru a face ca numărul unor astfel de personalităţi să crească, cei care frecventează universitatea trebuie să se aplece mai mult asupra cercetării.

Florian Popa le-a recomandat studenţilor să continue să se pregătească şi să nu uite că după terminarea facultăţii au de susţinut şi un examen de rezidenţiat, subliniind că Universitatea este în continuă modernizare şi competitivitate, dar şi în compatibilitate cu sistemele ţărilor din Uniunea Europeană.

În acest an, studenţii la medicină au un nou regulament şi au fost aduse noi îmbunătăţiri programelor analitice, fiind în curs de revizuire o serie de cursuri opţionale, a relevat, la rândul său, decanul Facultăţii de Medicină, prof. dr. Victor Stoica, el accentuând asupra unui nou tip de relaţie care trebuie să existe între profesor şi studenţi.

Şeful promoţiei 2009 a UMF 'Carol Davila', dr. Alexandru Voiosu, a fost de părere că greul abia acum începe, dar, deşi este o facultate foarte grea, îţi aduce o mare bucurie.

Prorectorul cu probleme studenţeşti, prof. dr. Monica Pop, a apreciat că studenţii şi-au ales o meserie foarte grea, dar şi foarte frumoasă, în acelaşi timp, şi trebuie să fie mândri că învaţă la una dintre cele mai prestigioase universităţi din sud-estul Europei, adăugând că facultatea de medicină nu se poate face la fără frecvenţă.

Primarul general al Capitalei, prof. dr. Sorin Oprescu, prezent la deschiderea anului universitar, i-a asigurat atât pe profesori, cât şi pe studenţi că indiferent în ce poziţie s-ar afla, nu va uita că a fost student al acestei instituţii şi îi va susţine pe medici.

Primul curs a fost susţinut de acad. prof. dr. Laurenţiu Popescu, despre viaţă, celule, molecule şi ceva medicină. Un curs inedit, care a atras ropote de aplauze din partea audienţei.

Cu acelaşi prilej, au fost lansate şi trei lucrări de la Editura Universitaria a UMF 'Carol Davila': 'Manual pentru începători în domeniul imagisticii', sub coordonarea prof. dr. Şerban Georgescu, 'Compendiu de neuroreabilitare la adulţi, copii şi vârstnici', autori prof. dr. Gelu Onose şi conf. dr. Liliana Pădure, şi 'Manual de chirurgie', coordonat de prof. dr. Eugen Brătucu.

Rectorul Universităţii a apreciat toate cele trei lucrări, menţionând că ele au fost lansate în contextul Zilelor Universităţii. Privitor la 'Manualul pentru începători de imagistică', prof. dr. Florian Popa a remarcat curajul coordonatorului de a prezenta imagistica într-o perioadă plină de schimbări în domeniul tehnicii medicale. El a arătat că manualul este util atât pentru rezidenţi, cât şi pentru specialişti.

Referitor la 'Compendiul de neuroreabilitare la adulţi, copii şi vârstnici', prof. dr. Florian Popa a evidenţiat că este o lucrare nouă în peisajul cărţii de medicină din România şi chiar în plan internaţional. El a accentuat asupra faptului că disciplina de reabilitare este foarte importantă pentru şcoala de medicină.

A treia lucrare, 'Manualul de chirurgie', a fost necesară, în opinia rectorului UMF, pentru a avea aceeaşi manieră de apreciere a studenţilor care susţin examenul la această specialitate şi, pentru acest lucru, 12 clinici de chirurgie au contribuit la realizarea manualului, în vederea evaluării unitare a studenţilor. Florian Popa consideră că acest exemplu ar trebui urmat şi de alte specialităţi.

În Zilele Universităţii, la Ateneul Român, va avea loc ceremonia de acordare a titlului de Doctor Honoris Causa al Universităţii de Medicină şi Farmacie 'Carol Davila' din Bucureşti prof. dr. Eliot Sorel, urmată de un scurt concert al Orchestrei Medicilor din Bucureşti 'Dr. Ermil Nichifor', condusă de dirijorul Iosif Ion Prunner.
Notare
Comentarii
In momentul de fata nu sunt comentarii. Fiti primul care trimite unul!
Apasati aici pentru a trimite un comentariu
Citeste si...
Peste 10.000 de studenţi ai UMF "Carol Davila" au început luni noul an universitar Peste 10.000 de studenţi de la cele patru facultăţi ale UMF "Carol Davila" din Bucureşti, dintre care 1.495 de "boboci", au început luni anul universitar 2016-2017.
Studenţii maghiari de la UMF Târgu Mureş trebuie să aleagă: facultatea acreditată sau noua facultate autorizată Studenţii maghiari de la Universitatea de Medicină şi Farmacie (UMF) din Târgu Mureş trebuie să aleagă între a rămâne la vechea Facultate de Medicină, care este acreditată şi unde pot susţine examenul de licenţă, şi noua Facultate de Medicină în Limba Maghiară, înfiinţată prin Hotărâre de Guvern, care...
Prof. univ. dr. Constantin Ciuce: UMF 'Iuliu Haţieganu' nu face niciun rabat de la seriozitate şi responsabilitate în formarea medicilor - interviu Cluj-Napoca, 5 feb /Agerpres/ - Rectorul Universităţii de Medicină şi Farmacie ''Iuliu Haţieganu'', prof. univ. dr. Constantin Ciuce, a acordat un interviu Agenţiei Naţionale de Presă AGERPRES, în care vorbeşte despre interesul tinerilor din ţările europene pentru instituţia clujeană de învăţământ superior...
160 de studenţi de la UMF au urmat stagii de pregătire în opt specialităţi medicale Un număr de 160 de studenţi de la Universitatea de Medicină şi Farmacie "Carol Davila" din Bucureşti au finalizat stagii de pregătire practică, cursuri de malpraxis şi comunicare şi au fost consiliaţi în cadrul proiectului "10 paşi spre o carieră medicală de succes".
Iaşi: Festivităţi de deschidere a anului universitar la Universitatea de Medicină şi Farmacie 'Gr.T. Popa' Studenţi, părinţi, cadre universitare, reprezentanţi ai autorităţilor locale şi judeţene, precum şi ministrul Sănătăţii, Vasile Cepoi, participă duminică după-amiază în Piaţa Naţiunii din Iaşi la festivităţile organizate de Universitatea de Medicină şi Farmacie 'Gr.T. Popa' cu prilejul deschiderii anului...
Cluj: Profesori şi studenţi de la UMF, acreditaţi cu Certificate 'Brighton Medical School' din Marea Britanie Peste 200 de cadre didactice şi studenţi de la Universitatea de Medicină şi Farmacie (UMF) "Iuliu Haţieganu" din Cluj-Napoca au obţinut Certificate de acreditare acordate de Brighton Medical School din Marea Britanie, în urma unui program de perfecţionare a abilităţilor pedagogice de predare.