Cele mai citite
 


Vasile Cepoi: Prima rundă de consultări privind elaborarea proiectului de lege a sănătăţii s-a încheiat
miercuri, 21 martie 2012   ::   0 Comentarii :: :: Stiri
 
Prima rundă de consultări cu privire la elaborarea proiectului de lege a sănătăţii s-a încheiat, a declarat marţi, într-o conferinţă de presă, secretarul de stat în Ministerul Sănătăţii (MS) dr. Vasile Cepoi.
El a spus că au fost peste 30 de întâlniri şi discuţii cu asociaţii profesionale, asociaţii de pacienţi, reprezentanţi ai spitalelor, ai societăţii civile, organizaţiilor sindicale, partidelor politice, Academiei de Ştiinţe Medicale, fiind structurat materialul pentru demararea proiectului de lege.
Dr. Cepoi a subliniat că primul capitol, cel mai important, care se are în vedere este finalizarea stabilirii modului de organizare a asigurărilor medicale. Termenul propus pentru finalizarea acestui capitol este jumătatea lunii aprilie.
Secretarul de stat a reliefat că din dialogurile pe care le-a avut în cadrul întâlnirilor a reieşit că se doreşte un sistem de asigurări mixt public privat, în care fiecare persoană să aibă posibilitatea de a alege asiguratorul atât pentru pachetul de bază, cât şi pentru asigurarea voluntară.
El a accentuat că asigurarea principiului solidarităţii se poate respecta exclusiv prin menţinerea obligativităţii asigurărilor de sănătate, dar este necesar ca statul să intervină financiar pentru acoperirea costurilor cu serviciile medicale şi medicamente necesare categoriilor de persoane pentru care să îşi asume constituţional sprijinul.
Cepoi a făcut referire şi la faptul că se va aplica şi principiul universalităţii, toţi cetăţenii având dreptul la serviciile medicale.
De asemenea, asiguratul poate să îşi aleagă un asigurator public sau privat atât pentru asigurarea de bază cât şi pentru cea suplimentară.
Potrivit secretarului de stat, MS va trebui să garanteze că asiguratul nu are niciun risc dacă se asigură public sau privat, pentru aceasta urmând să fie stabilite anumite standarde.
În ceea ce priveşte modul de funcţionare a spitalelor, în urma dezbaterilor a reieşit că majoritatea optează ca spitalele să fie organizate ca fundaţii sau unităţi publice cu autofinanţare, considerându-se că acestea pot să asigure o creştere flexibilă a schemei de personal, a resurselor spitalului şi calitatea serviciilor.
Totodată, plata medicilor se va face în funcţie de performanţă şi calitatea serviciilor medicale.
Dr. Cepoi a arătat că vor fi alese câteva spitale pentru o monitorizare-pilot, spitale care vor fi organizate ca fundaţii pentru a identifica eventualele disfuncţionalităţi, care pot să apară.
Secretarul de stat a adăugat că se intenţionează ca până în luna iunie proiectul de lege să fie finalizat de experţii din minister. AGERPRES/(AS - Cornelia Stanciu)
Notare
Comentarii
In momentul de fata nu sunt comentarii. Fiti primul care trimite unul!
Apasati aici pentru a trimite un comentariu
Citeste si...
V.Cepoi: Am făcut una din marile greşeli greu de corectat - un pachet de servicii medicale de bază atotcuprinzător Ministrul Sănătăţii, Vasile Cepoi, a declarat, vineri, într-o conferinţă de presă susţinută la Târgu Mureş, că au fost iniţiate deja discuţii pe marginea pachetului de servicii medicale de bază care va figura în proiectul Legii Sănătăţii, întrucât actualul pachet de bază este 'una din marile greşeli'...
Vasile Cepoi: Soluţia de a trece colectarea la CNAS, cel puţin pentru moment, nu este o prioritate (interviu) Dr. Vasile Cepoi, secretar de stat în Ministerul Sănătăţii, a evidenţiat într-un interviu acordat AGERPRES că o parte dintre modificările pe care şi le propune noua lege a Sănătăţii vor fi introduse deja dinainte de a fi gata noul act normativ. Este vorba despre reorganizarea spitalelor, înfiinţarea...
Vasile Cepoi: Reorganizarea sistemului de asigurări de sănătate este soluţia pentru creşterea eficienţei lui (interviu) Ministrul Sănătăţii, conf. dr. Vasile Cepoi, a declarat, într-un interviu acordat AGERPRES, că desfiinţarea sistemului de asigurări nu este o soluţie, ci reorganizarea acestuia, care ar putea creşte eficienţa lui.
Dezbaterile pe viitoarea lege a sănătăţii au continuat la Ministerul Sănătăţii Echipa Ministerului Sănătăţii (MS) s-a întâlnit, joi, cu reprezentanţii mai multor organizaţii pentru discuţii pe marginea viitoarei legi a sănătăţii.
Vasile Cepoi: Reforma sănătăţii o ia de la capăt la fiecare ciclu electoral Reformele în sănătate o iau de la capăt cu fiecare ministru, cu fiecare ciclu electoral, şi nu se ajunge la niciun final, a declarat, joi, într-o conferinţă de presă, secretarul de stat în Ministerul Sănătăţii, Vasile Cepoi.
Reprezentanţii Ministerului Sănătăţii s-au întâlnit cu cei ai Sanitas pentru discuţii privind Legea sănătăţii Reprezentanţii Ministerul Sănătăţii (MS) care se ocupă de dezbaterile privind proiectul legislativ de organizare şi funcţionare a sistemului sanitar s-au întâlnit luni cu reprezentanţii Federaţiei Sanitas.