Cele mai citite
 


Medicii Medsana discută pe 22 martie cu studentele Universității din București despre prevenția cancerului de col uterin
miercuri, 21 martie 2012   ::   0 Comentarii :: :: Stiri, Obstetrica - Ginecologie
 

Centrul Medical Medsana susține cea de-a 6-a ediție a campaniei de educare despre cancerul de col uterin a Asociației Studenților din Facultatea de Limbi Străine (ASLS România). Reprezentanții Centrului Medical Medsana, Dr. Anca Popa, medic primar obstetrică-ginecologie, Dr. Oana Zaharia, medic specialist obstetrică-ginecologie și Dr. Doris Ionescu, medic specialist medicină de laborator, vor discuta joi, 22 martie a.c., începând cu ora 16, cu studentele Universității din București despre prevenția cancerului de col uterin, una dintre principalele afecțiuni feminine. Conferința va avea loc la Casa de Cultură a Studenților (Calea Plevnei 61).

 

“Ne bucurăm să sprijinim pentru al doilea an consecutiv această campanie deoarece considerăm că prevenția se face nu doar prin controale profilactice specifice, ci și prin educarea tinerelor. Cancerul cervical nu are vârstă. Ca medic ginecolog am constatat de-a lungul timpului că leziunile canceroase au început să apară din ce în ce mai des la femeile tinere, care de multe ori le descoperă în stadii avansate deoarece nu efectuează controalele anuale preventive, cu precădere testul citologic Babeș-Papanicolau. Sperăm ca joi să avem o audiență similară cu cea din 2011, când aproximativ 400 de studente au participat la conferință și au primit răspunsuri la întrebările pe care ni le-au adresat”, declară Dr. Anca Popa, medic primar obstetrică-ginecologie, Directorul Medical al Centrului Medical Medsana.
 
Medicii le vor prezenta studentelor informații atât despre factorii de risc, afecțiunea în sine, cât mai ales despre felul în care cancerul cervical poate fi prevenit, le vor oferi materiale informative și le vor răspunde la întrebări. În plus, toate participantele la conferință, vor beneficia de un pachet personalizat de servicii medicale care include un test Babeș-Papanicolau și o consultație de specialitate.
 
Această acțiune se înscrie în programele de profilaxie pe care Centrul Medical Medsana le-a lansat în 2011. Programele presupun acțiuni de informare și educare, precum și pachete complexe de servicii medicale de prevenţie destinate persoanelor fizice (LadyCare şi LadyCare+ - împotriva cancerului de sân şi de col, NutriCare - împotriva diabetului şi obezității,  CardioCare – împotriva afecțiunilor cardiovasculare).
 
Despre importanța prevenției cancerului de col uterin
 
Pe plan mondial la fiecare două minute o femeie decedează din cauza cancerului de col uterin.
La nivel global, ca prevalență, această afecțiune ocupă locul 2 în rândul femeilor cu vârsta între 15-45 ani, cu aproximativ 500.000 cazuri noi în fiecare an.
Cancerul de col uterin sau cervical ocupă locul trei în ceea ce privește mortalitatea prin cancer la femei, după cancerul de sân și cel pulmonar (1), peste 270.000 de femei pierzându-și viața din cauza acestei boli, în fiecare an.
În Europa, la fiecare 18 minute o femeie moare de cancer de col uterin, România ocupând primul loc din Europa în ceea ce privește mortalitatea cauzată de cancerul de col uterin, de 6,3 ori mai mult decat media țărilor din Uniunea Europeană .
 
În România, incidența cancerului de col uterin este de 31/100.000 de femei, iar mortalitatea este de 18.3/100.000 de femei .
 
 
Cancerul de col uterin este o afecțiune gravă, dar care poate fi prevenită prin controale periodice. Dacă este diagnosticat în stadii incipiente, poate fi tratată și vindecată, însă, de multe ori, intervenția chirurgicală este radicală, iar femeia va suporta o traumă psihică importantă.
 
 
Pe lângă infecția cu HPV (în 95% din cazuri), există și alți co-factori implicați în apariția cancerului de col uterin, precum (2): fumatul (23,6%), vârsta precoce de debut a vieții sexuale, parteneri sexuali multiplii, multiparitatea (număr mare de sarcini), utilizarea prelungită a contraceptivelor orale (14%), infecții genitale concomitente (chlamidia), infecții HIV (0.1%), factori genetici și imunodepresii.
 
Testarea preventivă
Testul citologic Babeș-Papanicolau este un test nedureros, fără riscuri, care poate indica din timp modificări ale celulelor colului uterin și implicit ajută în diagnosticarea precoce și tratarea acestui timp de cancer.
În SUA, în 2004, American Cancer Society recomanda efectuarea primului test Pap la 3 ani de la începutul vieții sexuale, dar nu mai târziu de vârsta de 21 de ani, urmând apoi o testare anuală până la împlinirea vârstei de 70 de ani, cu excepția recomandării de efectuare la fiecare 2 ani pentru testul în mediu lichid și dacă 3 teste Pap consecutive sunt în limite normale, la femeile peste 30 de ani.
În România, din cauza incidenţei foarte crescute a cancerului de col, recomandările sunt ca PAP testul să se efectueze în fiecare an.
 
Statistici cancer de col uterin în România (2)
•         Populația feminină (≥ 15 ani) cu risc de cancer cervical – 9,44 milioane
•         Numărul de cazuri noi de cancer de col uterin într-un an este de 3402
•         Numărul de decese anual datorate cancerului de col uterin este de 2005
•         Numărul de cazuri noi de cancer de col uterin estimat pentru 2025 este de 3494
•         Numărul de decese pe an în 2025 prin cancer de col uterin este estimat la 2210
 
 
 
Despre Medsana
Deschizător de drumuri pe piaţă autohtonă de servicii medicale private, Medsana a fost primul centru medical care a introdus în România conceptul de clinică multidisciplinară, oferind încă de la înfiinţare, din 1996, servicii complete de diagnostic şi tratament. Reţeaua Medsana cuprinde în acest moment două centre medicale în Bucureşti: Primaverii şi Cotroceni, un centru medical multidisciplinar în Ploieşti şi două laboratoare de analize acreditate ISO, echipate cu analizoare automate care oferă rezultate precise şi rapide. Medsana oferă consultanţă medicală în peste 30 de specialităţi, peste 450 de teste de laborator, majoritatea cu rezultat în aceeaşi zi, fiind printre puţinele centre medicale din România care efectuează o gamă amplă de teste genetice şi moleculare.
Ca o recunoaştere a standardului înalt de calitate atins în serviciile medicale private, Centrul Medical Medsana a primit de-a lungul timpului mai multe distincții care se referă atât la nivelul de încredere a consumatorilor (Trusted Brand), cât şi la renumele şi imaginea clinicilor Medsana (Superbrands).
Mai multe informaţii sunt disponibile pe site-ul
 
 
 
Referințe
  1. www.informarehpv.ro
  2. Raport 2010, Organizația Mondială a Sănătății, paginile v,6&12 – WHO/ICO HPV Information Centre: http://apps.who.int/hpvcentre/statistics/dynamic/ico/country_pdf/ROU.pdf?CFID=2277441&CFTOKEN=61248880

 

Notare
Comentarii
In momentul de fata nu sunt comentarii. Fiti primul care trimite unul!
Apasati aici pentru a trimite un comentariu
Citeste si...
Cancerul de col uterin, pe locul 2 ca frecvenţă la femei În România, şase femei mor zilnic din cauza cancerului de col uterin, dar 54% dintre femeile din ţara noastră consideră că nu se pot îmbolnăvi, deşi sunt conştiente de această boală, relevă un studiu realizat de G.f.k, prezentat marţi seară, la dezbaterea organizată de Fundaţia "Renaşterea", cu prilejul...
Şase românce mor zilnic de cancer de col uterin Bucureşti, 27 ian /Agerpres/ - România se află pe primul loc în Europa ca rată a mortalităţii pe fondul cancerului de col uterin, cu şase decese pe zi, riscul fiind de trei ori mai mare la noi faţă de media europeană, se arată într-un comunicat de presă transmis joi AGERPRES de compania GlaxoSmithKlein...
Coaliţia de Prevenire a Cancerului de Col Uterin în România susţine vaccinarea împotriva HPV România se situează pe primul loc din Uniunea Europeană în ceea ce priveşte mortalitatea cauzată de cancerul de col uterin.
Braşov: Campanie de informare, educare şi conştientizare cu privire la cancerul de col uterin Asociaţia "Îngrijire Acasă" împreună cu Asociaţia Filantropică Medicală "Christiana" şi Direcţia de Sănătate Publică (DSP) Braşov organizează, în perioada 19 ianuarie-20 martie, campania de informare, educare şi conştientizare cu privire la cancerul de col uterin, cu mottoul "Cu ajutorul tău, aproape...
Braşov: Campanie de informare, educare şi conştientizare cu privire la cancerul de col uterin Asociaţia "Îngrijire Acasă" împreună cu Asociaţia Filantropică Medicală "Christiana" şi Direcţia de Sănătate Publică (DSP) Braşov organizează, în perioada 19 ianuarie-20 martie, campania de informare, educare şi conştientizare cu privire la cancerul de col uterin, cu mottoul "Cu ajutorul tău, aproape...
Coaliția de Prevenire a Cancerului de Col Uterin în România susține începerea campaniei naționale de vaccinare împotriva HPV pentru 2013-2014 Coaliția de Prevenire a Cancerului de Col Uterin în România susține preocuparea Ministerului Sănătății de a găsi formula optimă de vaccinare împotriva HPV, o eventuală campanie putând debuta în a doua parte a anului 2013.