Cele mai citite
 


Dorin Florea: La UMF nu vin studenţi pentru a învăţa maghiară sau română ci pentru a deveni medici
joi, 22 martie 2012   ::   0 Comentarii :: :: Stiri
 
Primarul municipiului Târgu Mureş, Dorin Florea, vicepreşedinte al PDL, a declarat miercuri, într-o conferinţă de presă, că unii politicieni cultivă în continuare 'blestemul minoritarului' şi că aceştia trăiesc din cultivarea acestui sentiment.
'Regret teribil de mult că unii cultivă în continuare cu atâta duritate 'blestemul minoritarului' şi rog maghiarii să-şi facă o temă de reflexie, să fie atenţi cum li se cultivă blestemul minoritarului. Să vadă cum am procedat eu la Târgu Mureş, încercând să anulez acest blestem pentru ca cetăţeanul maghiar să fie egal cu cel român (...) Unii cultivă acest blestem al minoritarului şi în continuu trag cheia pentru a-l apăsa (pe maghiar -n.r.) cu această temă a minoritarului. Politicienii cultivă acest sentiment al minoritarului că din asta trăiesc, nu trăiesc din altceva', a arătat Dorin Florea, referindu-se inclusiv la disputele stârnite în cadrul Universităţii de Medicină şi Farmacie din Târgu Mureş.
Edilul a arătat că la UMF Târgu Mureş nu vin studenţii pentru a învăţa limba maghiară sau limba română, întrucât acestea se învaţă acasă sau în ciclul preuniversitar, ci vin pentru a deveni medici de calitate.
Acesta a spus că la UMF doar valoarea trebuie să decidă şi dorinţa de a aduce universitatea la rangul I, pentru a se apăra de concurenţă, iar din acest motiv cadrele didactice de aici trebuie să decidă singure drumul instituţiei, nu politicienii.
'Profesorii sunt singurii care pot crea o soluţie durabilă de viitor - dacă ţii la viitorul acestui brand la acest oraş. Atunci să închidă uşile, românii cu maghiarii, să participe şi să îşi definească ei în cartă ceea ce au nevoie să se simtă egali, să se simtă liberi şi să nu fie cu mâna întinsă la niciun politician (...) Ei (în universitate - n.r.) să îşi rezolve problema, eu nu am chemat politicienii să readucă liniştea şi armonia în oraş. Am creat această armonie şi linişte şi un climat european prin stârnirea celor două populaţii să dialogheze, să discute şi să construiască împreună viitorul oraşului - şi nu politicieni', a accentuat Dorin Florea.
Primarul din Târgu Mureş a arătat că niciodată nu s-a gândit că printr-o astfel de iniţiativă, cum este divizarea UMF Târgu Mureş, proiectul Centrului de Cercetare a IBM din acest oraş ar putea fi pus în pericol.
'Când am pus problema existenţei IBM-ului, când am pus problema existenţei centrului de cercetare pe brandul Târgu Mureşului, nici în ultimul fir de păr din cap nu mi-am putut imagina că cu atât de mare uşurinţă se poate ajunge la distrugerea acestui mare proiect. Am semnat (proiectul -n.r.) în faţa premierului României, am semnat aducând alături de noi încă cinci universităţi, a fost ales Târgu Mureşul şi s-au selectat proiectele deja în sesiunea trecută, s-au selectat proiectele - a nanomedicinii, a nanotehnologiei în medicină şi o serie de lucruri. Asta trebuie să facă universitarii, nu ceea ce fac acum acolo', a susţinut Florea.
Acesta a precizat că i-a trimis premierului Mihai Răzvan Ungureanu o scrisoare prin care i-a expus situaţia de la Târgu Mureş şi i-a prezentat viziunea sa cu privire la rezolvarea situaţiei UMF Târgu Mureş.
AGERPRES/(A - Dorina Matiş)
Notare
Comentarii
In momentul de fata nu sunt comentarii. Fiti primul care trimite unul!
Apasati aici pentru a trimite un comentariu
Citeste si...
Studenţii de la Medicină Dentară, cursuri de profilaxie dentară în toate şcolile din Târgu Mureş, în cadrul UniFEST Peste 100 de studenţi ai Facultăţii de Medicină Dentară din cadrul Universităţii de Medicină şi Farmacie (UMF) din Târgu Mureş vor ţine cursuri de profilaxie dentară în toate şcolile din Târgu Mureş pe parcursul Festivalului Naţional Studenţesc 'UniFEST', care se derulează de luni până sâmbătă.
Studenţii maghiari de la UMF Târgu Mureş trebuie să aleagă: facultatea acreditată sau noua facultate autorizată Studenţii maghiari de la Universitatea de Medicină şi Farmacie (UMF) din Târgu Mureş trebuie să aleagă între a rămâne la vechea Facultate de Medicină, care este acreditată şi unde pot susţine examenul de licenţă, şi noua Facultate de Medicină în Limba Maghiară, înfiinţată prin Hotărâre de Guvern, care...
Mureş: Proiect de 500.000 euro pentru Centrul de simulare şi abilităţi practice la UMF Târgu Mureş Universitatea de Medicină şi Farmacie (UMF) din Târgu Mureş a anunţat, marţi, lansarea proiectului Programului Operaţional Sectorial Dezvoltarea Resurselor Umane (POSDRU) - "Crearea de noi oportunităţi de învăţare pentru studenţi pentru dezvoltarea abilităţilor practice folosind simulatoare medicale...
Constantin Copotoiu (UMF Târgu Mureş): La linia maghiară finanţarea este dublă faţă de linia română Rectorul Universităţii de Medicină şi Farmacie (UMF) Târgu Mureş, prof. univ. dr. Constantin Copotoiu a declarat luni, într-o conferinţă de presă, că prin tot ce s-a întreprins până acum nu s-a făcut decât să se avantajeze linia maghiară, ajungându-se ca aici finanţarea să fie dublă faţă de linia română...
Rectorul UMF Târgu Mureş: Absolvenţii maghiari s-au poziţionat bine la rezidenţiat datorită practicii în limba română Rectorul Universităţii de Medicină şi Farmacie (UMF) Târgu Mureş, Leonard Azamfirei, a declarat, marţi, că absolvenţii secţiei maghiare a instituţiei de învăţământ medical s-au poziţionat bine la examenul de rezidenţiat din acest an şi datorită lucrărilor practice pe care le efectuează în limba română...
Rectorul UMF Târgu Mureş: Proiectul privind facultatea maghiară prezintă lacune şi inexactităţi juridice Rectorul Universităţii de Medicină şi Farmacie (UMF) Târgu Mureş, prof. univ. dr. Constantin Copotoiu, a anunţat luni, într-o conferinţă de presă, că în această săptămână se organizează o dezbatere publică a proiectului de hotărâre de guvern referitor la înfiinţarea facultăţii maghiare, care ar conţine...