Cele mai citite
 


Lucian Duţă: CNAS acţionează ca un minister de finanţe al întregului sistem de sănătate
joi, 22 martie 2012   ::   0 Comentarii :: :: Stiri
 
Preşedintele CNAS, dr. Lucian Duţă, a precizat miercuri
că instituţia pe care o conduce acţionează ca un minister de finanţe al întregului sistem de sănătate.
"Gestionăm un buget important de cinci miliarde euro, care acoperă serviciile medicale esenţiale necesare populaţie. Suntem preocupaţi să asigurăm un echilibru bugetar, respectiv creşterea sumelor alocate şi reducerea arieratelor. Să asigurăm cât mai multe medicamente şi servicii pentru populaţie la o calitate cât mai bună, printr-un management corespunzător al sumelor alocate", a spus Dr. Lucian Duţă, într-o conferinţă de presă.
În ceea ce priveşte echilibrul bugetar, fondurile alocate au crescut de la 10 miliarde lei în 2006, la aproximativ 20 miliarde lei în 2011.
Preşedintele CNAS a accentuat că eliminarea arieratelor din sistemul sanitar a fost una din condiţiile impuse de FMI. Pentru că până în 2008 populaţia avea acces limitat la medicamente, în 2009 plafoanele au fost eliminate, dar CNAS a înregistrat arierate importante, a spus dr. Duţă.
În 2011 s-a reuşit stabilitatea financiară a sistemului, respectiv accesul integral la medicamentele necesare fără arierate, iar acest lucru s-a reuşit prin introducerea taxei de clawback, a adăugat acesta.
Duţă a făcut referire şi la faptul că accesul populaţiei la servicii s-a îmbunătăţit semnificativ în perioada 2009-2011, numărul de servicii raportate de medicii de familie s-a dublat, ca şi cel al pacienţilor trataţi în spitale.
Dr. Duţă a spus că evoluţia din ultimii ani arată o creştere a ponderii fondurilor destinate medicamentelor, în detrimentul sumelor alocate medicilor şi spitalelor. "În viitor, urmărim o creştere moderată a consumului de medicamente şi alocarea de resurse suplimentare pentru servicii - pentru medicii de familie, specialişti şi spitale. Taxa de clawback este unul din instrumentele prin care putem regla acest raport", a subliniat Duţă.
El s-a referit şi la remodelarea listelor de medicamente compensate şi gratuite, fiind un pas firesc şi obligatoriu după introducerea preţului de referinţă.
"În acest context, studiul realizat de experţi internaţionali (NICE), finanţat de Banca Mondială, a propus o metodologie de lucru şi a identificat câteva puncte sensibile. Eliberarea unor resurse financiare folosind metodologia propusă permite introducerea de medicamente noi", a spus preşedintele CNAS.
El a anunţat că de la 1 august va începe distribuirea cardului de sănătate, iar în noiembrie va fi organizat un sistem pilot într-un judeţ pentru a vedea cum funcţionează şi pentru a reglementa eventualele disfuncţionalităţi.
Medicii de familie au cerut preşedintelui CNAS ca achiziţionarea cititoarelor de card să fie suportată de CNAS. Lucian Duţă a spus că va încerca să identifice mijloace de finanţare pentru acest lucru. El a mai precizat că acest card îl vor primi numai persoanele asigurate. AGERPRES/(AS-Cornelia Stanciu)
Notare
Comentarii
In momentul de fata nu sunt comentarii. Fiti primul care trimite unul!
Apasati aici pentru a trimite un comentariu
Citeste si...
Preşedintele CNAS condamnă conducerea medicilor de familie că boicotează semnarea contractelor cadru Preşedintele Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate, dr. Laurenţiu Duţă, a declarat, vineri, la o conferinţă de presă, că sunt semnale din judeţe potrivit cărora medicii de familie nu sunt lăsaţi de către conducere să semneze contractul cu Casa de Asigurări de Sănătate, deşi aceştia ar dori, dând exemplu...
Preşedintele CNAS crede că medicii de familie vor relua, de joi, eliberarea reţetelor compensate şi gratuite Preşedintele Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate, dr. Lucian Duţă, şi-a exprimat speranţa că medicii de familie ar putea să reia, începând de joi, prescrierea de reţete compensate şi gratuite.
Lucian Duţă:CNAS va căuta soluţii ca pacienţii care şi-au cumpărat medicamente să îşi primească banii înapoi Preşedintele Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate (CNAS), Lucian Duţă, a spus vineri, în conferinţă de presă, că se vor căuta soluţii pentru ca pacienţii care şi-au cumpărat medicamente în acestă perioadă în care medicii de familie nu au eliberat reţete compensate şi gratuite, să-şi recupereze banii...
Preşedintele CNAS: Guvernul a introdus un medicament pentru boli rare pe lista de compensate şi gratuite Preşedintele Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate, Vasile Ciurchea, a anunţat, miercuri, că pe lista medicamentelor compensate şi gratuite adoptată marţi de Guvern se află şi o moleculă pentru boli rare.
Buşoi: Tripla terapie pentru hepatita C, posibil introdusă după actualizarea listei de medicamente compensate şi gratuite Preşedintele CNAS, Cristian Buşoi, a declarat miercuri că tripla terapie pentru tratamentul hepatitei C este posibil să fie introdusă în decontarea Casei după ce se va actualiza lista de medicamente compensate şi gratuite.
Preşedintele CNAS: Pacienţii trebuie convinşi că un generic nu este un medicament prost Preşedintele CNAS, Vasile Ciurchea, a afirmat marţi că este necesară o "educaţie" a tuturor celor din sistemul sanitar în ceea ce priveşte folosirea medicamentelor generice şi a subliniat că pacienţii trebuie convinşi să le folosească întrucât acestea au acelaşi efect terapeutic ca şi medicamentele inovative...