Cele mai citite
 


Lucian Duţă: De la 1 iunie va fi introdusă prescripţia electronică, în paralel cu actualul sistem de prescripţie
joi, 22 martie 2012   ::   0 Comentarii :: :: Stiri
 
Preşedintele CNAS, dr. Lucian Duţă, a anunţat miercuri în conferinţă de presă că de la 1 iunie va fi introdusă prescripţia electronică, în paralel cu actualul sistem de prescripţie.
El a subliniat că prin introducerea prescripţiei electronice se vor preveni fraudele din sistem şi se vor evita erorile de prescripţie, acurateţea informaţiei alerte la contraindicaţii şi predictibilitatea consumului de medicamente şi management performant.
Duţă a menţionat că au fost obţinute fonduri europene nerambursabile în valoare de 40 milioane euro pentru implementarea prescripţiei electronice şi dosarul electronic.
Duţă a reliefat că Sistemul Informatic Unic Integrat (SIUI) este baza pentru a introduce elemente noi, respectiv prescripţia electronică şi cardul naţional de sănătate în 2012 şi dosarul electronic în 2013.
El a accentuat că informatizarea sistemului sanitar cu interconectarea tuturor furnizorilor de servicii medicale pentru controlul costurilor şi asigurarea infrastructurii pentru accesul securizat la informaţiile medicale personale pentru serviciile medicale oriunde şi oricând pe teritoriul României sunt prevăzute în programul de guvernare 2009 - 2012.
"Aşadar, nu vorbim despre un sistem, ci despre o formă integrată complexă pe care noi am numit-o Platforma informatică a asigurărilor de sănătate ale cărei beneficii sunt administrarea informatică unitară şi managementul deciziilor, performanţa în acordarea serviciilor, facilitarea decontării şi raportării serviciilor medicale, monitorizarea şi controlul asupra utilizării fondurilor", a spus dr. Duţă.
La rândul său, dr. Doina Mihăilă, preşedintele Federaţiei Patronatelor Medicilor de Familie din România, a evidenţiat că reţeta electronică este binevenită, asigură transparenţă şi va permite să se vadă că "nu toţi medicii sunt hoţi".
Ea şi-a exprimat speranţa că nu vor fi probleme la punerea efectivă în aplicaţie. "Am convenit ca pe o perioadă de timp să se meargă în paralel pentru că există situaţii când nu merge curentul, nu merge internetul chiar şi aici în Bucureşti", a explicat dr. Mihăilă.
În ceea ce priveşte funcţionalitatea, aceasta trebuie asigurată de CNAS, a opinat dr. Mihăilă. În ceea ce priveşte reţeta electronică, Doina Mihăilă a declarat că a discutat cu preşedintele CNAS ca pentru început, pentru a-i determina pe medici a folosi acest sistem nou, să se acorde stimulente. Ea a spus că medicii de familie sunt de acord cu ideea de reţetă electronică şi rămâne de văzut cum se va implementa.
Clara Popescu, vicepreşedintele Colegiului Farmaciştilor din România, a apreciat ca binevenită prescripţia electronică, care este un deziderat mai vechi şi care va asigura transparentizarea în sistem şi va elimina erorile de prescripţie pentru care până acum erau culpabilizaţi farmaciştii.
Ea a menţionat că este necesară o perioadă de timp de lucru în paralel pentru ca pacienţii să nu sufere, având în vedere că trecerea la prescripţia electronică presupune o serie de măsuri.
Reprezentanţii pacienţilor a solicitat Casei ca noul sistem electronic să permită şi eliberarea reţetei fracţionat. AGERPRES/(AS-Cornelia Stanciu)
Notare
Comentarii
In momentul de fata nu sunt comentarii. Fiti primul care trimite unul!
Apasati aici pentru a trimite un comentariu
Citeste si...
RETROSPECTIVÃ 2015 Cardul de sănătate şi terapia fără interferon, principalele noutăţi în sistemul de sănătate Bucureşti, 22 dec /Agerpres /- Implementarea cardului de sănătate, introducerea terapiei interferon free şi a unor noi medicamente pe lista de compensate, precum şi modificarea contractului-cadru au fost principalele noutăţi aduse sistemului de sănătate în 2015.
CNAS a obţinut rambursarea din fonduri europene a 75% din cheltuielile efectuate pentru cardul de sănătate Casa Naţională de Asigurări de Sănătate a obţinut rambursarea din fonduri europene a 75% din cheltuielile efectuate pentru proiectul cardului naţional de sănătate (89,87 milioane lei fără TVA) la un an de la introducerea obligativităţii utilizării acestuia.
Preşedintele CNAS condamnă conducerea medicilor de familie că boicotează semnarea contractelor cadru Preşedintele Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate, dr. Laurenţiu Duţă, a declarat, vineri, la o conferinţă de presă, că sunt semnale din judeţe potrivit cărora medicii de familie nu sunt lăsaţi de către conducere să semneze contractul cu Casa de Asigurări de Sănătate, deşi aceştia ar dori, dând exemplu...
CNAS: Au fost semnate contractele de finanţare pentru reţeaua electronică şi cardul electronic Bucureşti, 18 feb /Agerpres/ - Contractele pentru finanţarea introducerii reţelei electronice şi a cardului electronic, două componente importante pentru Casa Naţională de Asigurări de Sănătate, au fost semnate, vineri, în prezenţa premierului Emil Boc, de către ministrul Comunicaţiilor, Valerian Vreme...
Dorin Ionescu: Vineri se vor finaliza testele pentru reţeta electronică Directorul Departamentului eHealth SIVECO România, Dragoş Dobran, a anunţat joi, în cadrul unei dezbateri privind prescripţia electronică, că ultimele teste pentru reţeta electronică vor fi finalizate vineri, când vor fi conectaţi simultan 10.000 de utilizatori.
UPDATE Preşedintele CNAS demisionează din funcţie Preşedintele Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate, Lucian Duţă, a anunţat, într-o conferinţă de presă, că îşi va depune, în cursul zilei de luni, demisia din funcţie, în condiţiile în care primul-ministru desemnat Victor Ponta a declarat că intenţionează să înlocuiască secretarii de stat.