Cele mai citite
 


O nouă tehnică în abordarea litiazei urinare, la Institutul Fundeni
joi, 22 martie 2012   ::   0 Comentarii :: :: Stiri, Urologie
 

Institutul Clinic Fundeni a achiziţionat de curând un litotriptor nou, de ultimă generaţie, ce permite tratamentul modern, la standarde internaţionale, al pacienţilor cu toate tipurile de litiază urinară. a declarat pentru AGERPRES, dr. Rucsandra Manu, medic primar chirurgie urologică.

Tratamentul modern minim invaziv, fără operaţie, al litiazei urinare prin litotripsie extracorporeală cu unde de şoc (ESWL) reprezintă una din priorităţile Centrului de Chirurgie Urologică, Dializă şi Transplant Renal din Institutul Clinic Fundeni, Bucureşti, a subliniat medicul.
Această metodă de rezolvare a litiazei a fost efectuată în premieră naţională la Spitalul Fundeni în anul 1991. Institutul Clinic Fundeni, prin Clinica de Urologie, este centru de referinţă şi excelenţă în tratamentul modern minim invaziv al litiazei urinare.


În perioada 1991-2012 au fost efectuate cu succes peste 25.000 de intervenţii de litotripsie extracorporeală cu undă de şoc (ESWL), de care au beneficiat pacienţi din toată ţara, cu vârste cuprinse între 3 ani şi 96 de ani şi care au putut evita operaţia clasică prin folosirea acestei metode de avangardă medicală.


"Nu dorim să insistăm prea mult asupra avantajelor acestei metode moderne de tratament non-chirurgical al litiazei urinare, totuşi trebuie să reamintim că durata de spitalizare este minimă, în prezent pacienţii fiind trataţi în regim de internare de zi reducându-se astfel la maxim costurile faţă de cele necesare pentru îngrijirea pacienţilor operaţi clasic', a declarat medicul Rucsandra Manu.


Potrivit acesteia, pacienţii sunt investigaţi complet în ambulator, se internează în dimineaţa zilei în care sunt programaţi pentru intervenţie şi se externează în aceeaşi zi, după efectuarea procedurii de spargere a pietrei, cu anestezie.


'Menţionăm eficienţa ridicată a acestui tip de aparat, care rezultă din performanţa sa superioară, cât şi beneficiul rezultat din absenţa totală a durerii în timpul procedurii. Pacienţii scapă de piatră fără operaţie şi fără durere! La aceasta trebuie adăugată calitatea vieţii pacienţilor, care se pot reintegra imediat social şi profesional şi nu necesită cheltuieli suplimentare (concedii medicale şi chiar pensionări medicale, cum se întâmplă frecvent în cazul pacienţilor operaţi)" a explicat medicul.


Dr. Manu a adăugat că buna desfăşurare a activităţii de tratament ESWL este strâns legată de echipamente medicale moderne, complexe, care să permită reperarea ecografică şi radiologică a calculilor renali şi ureterali, precum şi dezintegrarea acestora sub acţiunea undelor de şoc transmise focalizat în calcul.


'Pacientul elimină după intervenţie mici concremente litiazice rezultate din distrugerea calculului sub 'bombardamentul' undelor de şoc, evitând astfel operaţia clasică, în condiţii de anestezie şi deci în absenţa totală a durerii. În plus, concrementele eliminate sunt analizate în laborator, în funcţie de natura chimică stabilindu-se ulterior tratamentul medical, programul de monitorizare, regimul igieno-dietetic şi hidric necesar prevenirii recidivelor litiazice. Un avantaj major al noului echipament îl reprezintă posibilitatea de stocare a tuturor informaţiilor medicale, a investigaţiilor, imaginilor radiologice şi ecografice din timpul procedurilor de dezintegrare a calculilor pentru toţi pacienţii. Astfel, cu ajutorul computerului, fiecărui pacient i se poate trasa istoricul litiazic, iar decizia de tratament devine optimă, adaptată fiecărui caz", a detaliat medicul.


Dr. Manu a subliniat că această achiziţie se înscrie în cadrul unui program complex de modernizare a aparaturii medicale din Institutul Clinic Fundeni, program iniţiat şi coordonat de managerul general al Institutului, dr. Carmen Orban.AGERPRES(AS - Cornelia Stanciu)

Notare
Comentarii
In momentul de fata nu sunt comentarii. Fiti primul care trimite unul!
Apasati aici pentru a trimite un comentariu
Citeste si...
Premieră medicală naţională în urologie, realizată la Fundeni, prezentată la congresul de specialitate O intervenţie chirurgicală realizată în premieră naţională de o echipă mixtă româno-austriacă la Centrul de Chirurgie Urologică şi Transplant Renal Fundeni a fost prezentată la cea de-a 29-a ediţie a Congresului Naţional de Urologie ROMURO.
Prof. univ. dr. Ioan Coman: Este impresionantă evoluţia pacienţilor operaţi robotic - interviu Şeful secţiei de Urologie a Spitalului Clinic Municipal, prof. univ. dr. Ioan Coman, a acordat Agenţiei Naţionale de Presă AGERPRES un interviu în care expune etapele parcurse de unitatea sanitară în vederea asigurării unor servicii medicale de talie europeană, precum şi avantajele intervenţiilor chirurgicale...
RETROSPECTIVÃ 2015 Cardul de sănătate şi terapia fără interferon, principalele noutăţi în sistemul de sănătate Bucureşti, 22 dec /Agerpres /- Implementarea cardului de sănătate, introducerea terapiei interferon free şi a unor noi medicamente pe lista de compensate, precum şi modificarea contractului-cadru au fost principalele noutăţi aduse sistemului de sănătate în 2015.
Transplant renal între soţi, realizat cu succes la Centrul de Chirurgie Urologică, Dializă şi Transplant Renal Fundeni O echipă de specialişti de la Centrul de Chirurgie Urologică, Dializă şi Transplant Renal Fundeni, condusă de prof. univ. dr. Ioanel Sinescu a efectuat, săptămâna trecută, un transplant renal între soţi.
RETROSPECTIVÃ/ Premiere medicale româneşti în 2012 Anul 2012 a continuat să fie un an al premierelor în medicina românească. Aflat şi în 2012 într-un proces de reorganizare, dar şi de schimbări la nivel înalt ale conducerii ministerului de resort, domeniul sănătăţii româneşti a adus premiere în chirurgia cardiovasculară, în neurochirurgie, în prelevarea...
Comunicat de presă - Institutul Clinic 'Fundeni' Inaugurarea Centrului de Uronefrologie şi Transplant Renal' Fundeni'