Cele mai citite
 


Uruguay: Infirmieri milostivi sau criminali în serie?
joi, 22 martie 2012   ::   0 Comentarii :: :: Stiri
 
Poliţia uruguayană a primit numeroase denunţuri de morţi suspecte, după procesul a doi asistenţi medicali acuzaţi de uciderea a 16 pacienţi, în condiţiile în care se succed dezvăluirile privind acest caz, care a bulversat ţara şi a pus sub semnul întrebării controalele sanitare. Infirmierii au recunoscut că au ucis 16 pacienţi în două spitale din Montevideo pentru a le pune capăt suferinţelor, injectându-le aer bolnavilor terminali. Investigaţia indică însă presupuse omoruri şi nu exclude ca numărul pacienţilor ucişi să fie mai mare, notează miercuri ziarul Las Provincias.
Ineditul caz al celor doi infirmieri al căror proces a început duminică seară pentru uciderea a 16 pacienţi şi al unei alte infirmiere complice, a scandalizat societatea uruguayană şi a bulversat sectorul medical. Unsprezece omucideri - atribuite de mass-media locale lui Ariel Acevedo, de 46 de ani - au avut loc la Centrul de Tratament Intensiv de neuro-chirurgie privată a Asociaţiei Spaniole, una din cele mai mari clinici ale ţării unde lucrau cei trei acuzaţi. Celelalte cinci cazuri au avut loc la o unitate de îngrijire intermediară /cardiologie/al spitalui public Hospital Maciel, unde lucra Marcelo Pereira (40).

Potrivit avocaţilor infirmierilor acuzaţi de omucidere voluntară, motivul acţiunilor lor era de a pune capăt durerii şi suferinţei pacienţior. Avocata unuia dintre ei, Inés Massiotti, a subliniat că, clientul său 'după 20 de ani de muncă la Centrul de terapie intesiva plini de stres, cu persoane care se aflau între viaţă şi moarte, nu a mai putut suporta'. Însă ceea ce părea să aibă la bază motivaţia de eutanasiere, a deviat de la sensul iniţial degenerând în plăcerea de a ucide. 'Se folosesc de scuza eutanasierii pentru a-şi justica omorurile', a spus judecatorul Rolando Vomero. 'Şi cu asasinate în serie', a adăugat el.

Deşi primul denunţ a avut loc în ianuarie, cazul a fost accelerat de cercetările realizate săptămână trecută în urma morţii
pacientei Sante Gladys Lemos, bolnave de diabet în vârstă de 74 de ani. Medicii au cerut o autopsie la care s-a descoperit că i se administrase lidocaină (un anestezic) care nu îi fusese prescrisă. Acum justiţia a cerut exhumarea cadavrelor celorlalte victime pentru a verifica 'dacă această serie de crime au fost comise conform mărturiilor' celor doi acuzaţi.

În timp ce mass-media semnalează că acuzaţii ar putea fi responsabili de zeci de alte morţi sau chiar sute, nici autorităţile sanitare nici poliţia nu vor să furnizeze cifre sau date. Ministerul Sănătăţii Publice a ordonat marţi anchete administrative în centrele unde au intervenit aceste morţi suspecte şi au convocat un expert străin pentru consiliere în materie de controale. A fost creată şi o comisie pentru a informa rudele victimelor, a anunţat ministrul sănătăţii, Jorge Venegas, care i-a calificat pe infirmieri drept 'criminali în serie'.

Ministerul va dispune inspecţii în toate centrele de terapie intensivă private şi de stat şi va elabora un ghid practic pentru a acţiona în cazul morţilor 'fără un diagnostic clar'. Potrivit ministrului adjunct al sănătăţii, Leonel Briozzo, în cele două unităţi, unde au fost realizate controale de rutină, nu a fost detectat un număr de morţi ieşit din normal. La rândul său preşedintele sindicatului medicilor din Uruguay, Martín Rebella, a considerat aceste cazuri "tenebroase" şi a deplâns faptul că, dincolo de răul făcut victimelor există un rău făcut tuturor utilizatorilor' sistemului medical, deoarece a sporit neîncrederea pacienţilor.AGERPRES/(Mihaela Nicolaescu)
Notare
Comentarii
In momentul de fata nu sunt comentarii. Fiti primul care trimite unul!
Apasati aici pentru a trimite un comentariu
Citeste si...
Ministrul Sănătăţii a inaugurat Departamentul de terapie intensivă al Spitalului Universitar Ministrul Sănătăţii, Eugen Nicolăescu, a inaugurat, sâmbătă, Departament de terapie intensivă al Spitalului Universitar, care va deveni funcţional după ce vor fi achiziţionate paturile necesare şi monitoarele.
Peste 1200 de participanti la Congresul SRATI 2013 In perioada 15 - 19 mai, a avut loc cel de-al 39-lea Congres al Societatii Romane de Anestezie si Terapie Intensiva - SRATI 2013, eveniment la care au fost prezenti peste 1200 de participanti si care s-a desfasurat in paralel cu inca 4 manifestari stiintifice:
Ministrul Sănătăţii, nemulţumit de managementul Spitalului 'Marie Curie' Ministrul Sănătăţii, Eugen Nicolăescu, a avut vineri o discuţie cu întreaga conducere a Spitalului Clinic de Urgenţă pentru Copii 'M.S. Curie' cu privire la principalele probleme din activitatea acestei unităţi sanitare, la finalul întâlnirii el exprimându-şi "totala nemulţumire" faţă de managementul...
PMP solicită ministrului Sănătăţii demiterea managerului Spitalului de Arşi şi a şefului Secţiei de Terapie Intensivă Partidul Mişcarea Populară solicită demisia de urgenţă sau demiterea de către ministrul Sănătăţii, Vlad Voiculescu, a managerului Spitalului de Arşi din Capitală şi a şefului Secţiei de Terapie Intensivă a unităţii medicale.
Unităţi de terapie intensivă arşi grav înfiinţate în spitalele de urgenţă mari - proiect ministerul Sănătăţii (MS) vrea să înfiinţeze "unităţi de terapie intensivă arşi grav" cu cel mult zece paturi în spitalele mari de urgenţă, în care angajaţii vor primi un spor de muncă de 100%, noile structuri urmând să se ocupe de astfel de cazuri în timp real şi în regim de maximă urgenţă.
Serviciile de urgenţă şi terapie intensivă pediatrică primesc finanţare de aproximativ 1,5 milioane franci elveţieni Două proiecte menite să îmbunătăţească prin programe de formare calitatea serviciilor de urgenţă la nivel de prespital şi spital, precum şi calitatea serviciilor în unităţile de terapie intensivă pediatrică, primesc o finanţare în valoare de peste 1,5 milioane de franci elveţieni prin intermediul unui...