Cele mai citite
 


Carenţa şi excesul de vitamine
miercuri, 22 februarie 2012   ::   0 Comentarii :: :: Nutritie, Ce mancam?, Alergologie si Imunologie, Mancam sanatos
 

Lipsa vitaminelor din alimentatie provoaca tulburari grave ale organismului, numite boli de carenta. Lipsa totala a unei vitamine se numeste avitaminoza si poate duce chiar la deces. De cele mai multe ori, apare o lipsa partiala a vitaminelor, cunoscuta sub numele de hipovitaminoza, iar tulburarile metabolice în acest caz sunt mai putin grave. Prin aport vitaminic corect în alimentatie, starea carentiala este eliminata.

În evolutia hipovitaminozelor si a avitaminozelor, la început se observa anumite tulburari generale, cum ar fi lipsa poftei de mâncare, slabirea activitatii fizice si intelectuale, scaderea în greutate, stagnarea cresterii la copii, stare de moleseala si inactivitate. Dupa acest stadiu initial, boala capata un caracter specific, determinat de felul vitaminelor deficitare.

Dar nici excesul de vitamine nu este indicat, acesta putând duce la hipervitaminoze, care se manifesta, de asemenea, prin aparitia unor dezechilibre în desfasurarea proceselor metabolice.

Hipovitaminoza

Lipsa de vitamine sau hipovitaminoza sunt o exceptie atunci când se urmeaza o alimentatie completa, variata si echilibrata, având în vedere ca organismul pastreaza rezerve care în multe cazuri îi pot acoperi nevoile pentru câteva saptamâni sau chiar luni. Cu toate acestea, atunci când aportul de vitamine este inferior necesitatilor organismului pentru o perioada prelungita de timp, rezervele sunt epuizate si pot aparea tulburari specifice în cazul fiecarei vitamine. Acest lucru se poate produce printr-un aport alimentar inadecvat sau din cauza unei probleme care împiedica asimilarea si utilizarea de vitamine, situatii care pot aparea în urmatoarele cazuri:

• Alimentatia insuficienta.

• Alimentatia putin variata, bazata pe tipuri de alimente foarte putine.

• Excluderea unul grup de alimente din dieta (scheme de vegetarieni).

• Circumstantele care necesita un aport mai mare de vitamine (sarcina, lactatie sau în copilarie).

• Tulburari organice care împiedica o absorbtie adecvata intestinala a vitaminelor sau a metabolizarii lor în continuare.

• Ingestia de medicamente sau substante toxice care interfereaza cu metabolismul vitaminelor.

Cauzele si consecintele deficientelor de vitamine importante.

• Lipsa de vitamina A sau retinol. Destul de comuna în tarile nedezvoltate, exista si în tarile industrializate, în special la persoanele cu tulburari hepatice care împiedica transformarea carotenului în vitamina A activa, sau la momente speciale din viata atunci cand nevoile cresc si nu sunt întotdeauna satisfacute în mod adecvat cum ar fi în timpul sarcinii si alaptarii. Lipsa prelungita de vitamina A cauzeaza tulburari ale ochilor si ale pielii.

• Lipsa de vitamina B1 sau tiamina. Aceasta provoaca o boala cunoscuta sub numele comun de beriberi în regiunile în care alimentatia se bazeaza pe consumul de orez alb si relativ comuna la alcoolici. Deficienta se manifesta prin tulburari digestive, neurologice si cardiace, cu oboseala, pierderea poftei de mâncare, slabiciune si dureri musculare care pot duce la paralizie, scaderea sensibilitatii pielii, retentie de lichide în tesuturi si tulburari psihice.

• Lipsa de vitamina B2 sau riboflavina.  Provoaca tulburari de crestere la copii; în plus poate influenta calitatea tesuturilor epiteliale, provocând descuamarea pielii si dermatite, unghii slabe si fragile, atrofie a limbii, faringite, esofagita si leziuni ale corneei si conjunctivei oculare. 

• Lipsa de vitamina B3 sau niacina. Provoaca o afectiune numita pelagra, care apare pentru prima data în zonele lezate ale pielii expuse la soare: pielea de pe fata, gât, mâini devine rosie si inflamata, devenind apoi rapid solzoasa sau de culoare închisa.

• Lipsa de vitamina B6 sau piridoxina. Nu este comuna; este produsa în principal ca urmare a tulburarilor care împiedica asimilarea corecta intestinal sau metabolizarea sa ulterioara. Aceasta apare în special la copiii mici, manifestata prin pierderea poftei de mâncare, inflamarea pielii si a membranelor mucoase (în special limba) si tulburari musculare, uneori convulsii.

• Lipsa de vitamina B8 sau biotina. Este rara la om. La animalele de laborator, se observa tulburari cauzate pielii si mucoaselor, pierderea poftei de mâncare, oboseala, dureri musculare si anemie.

• Lipsa de vitamina B9 sau acid folic. Aceasta apare de obicei din cauza tulburarilor digestive care împiedica absorbtia si este în special comuna la alcoolici. Duce la anemie.

• Lipsa de vitamina B12 sau cobalamina. Poate aparea la cei care urmeaza un regim alimentar strict vegetarian, desi cea mai frecventa cauza este gastrita atrofica. Cauzeaza anemie si tulburari neurologice.

• Lipsa de vitamina C sau acidul ascorbic. Da nastere la o stare cunoscuta sub numele de scorbut, a carei principala cauza este o dieta saraca în fructe si legume - o boala care, în alte timpuri, afecta de obicei marinarii care se îmbarcau pentru perioade lungi de timp si nu aveau posibilitatea de a consuma legume proaspete. Cauzeaza fragilitate excesiva a vaselor de sânge si reparatii necorespunzatoare ale epiteliilor, care se manifesta prin tendinta de sângerare si de vânatai, apoi cu slabiciune, apatie, durere în oase si articulatii, inflamatie a gingiilor si a carii dentare, vindecare înceata si vulnerabilitate mai mare la infectii.

• Lipsa de vitamina D. Deficienta depinde nu numai de factori dietetici, deoarece în pielea umana exista o provitamina care devine vitamina D activa, sub actiunea razelor ultraviolete ale soarelui. Prin urmare, apare la persoanele care nu se expun suficient la soare. Aceasta vitamina este implicata în metabolismul calciului si fosforului, minerale parte din tesutul osos, astfel ca deficitul sau da nastere la probleme ale scheletului (rahitism la copii si osteomalacia la adulti).

• Lipsa de vitamina E. Vizibila doar la copiii mici subnutriti, provoaca anemie, slabiciune musculara si retentie de lichide în tesuturi (edem).

• Lipsa de vitamina K.  Nu are de obicei o sursa alimentara, deoarece este produsa de bacteriile din flora intestinala. Prin urmare, apare la adulti atunci când se produce o perturbare în absorbtie, la persoanele cu insuficienta hepatica, în urma unui tratament prelungit cu antibiotice care distrug flora intestinala sau prin supradozare de medicamente care inactiveaza vitamina K, cum ar fi cele prescrise pentru a preveni tromboza.

Hipervitaminoza

În cazul vitaminelor liposolubile, care tind sa se depuna în tesutul gras al corpului, un aport excesiv de vitamine poate da nastere la tulburari, în timp ce în cazul vitaminelor solubile în apa nu este nici o problema: dupa ce sunt dizolvate, organismul pastreaza cantitatea necesara si elimina restul prin urina. În practica, provoca intoxicatii doar vitaminele A si D în exces.

hipervitaminoza A.  Intoxicatia cu vitamina A apare numai în mod exceptional din motive dietetice (la unele popoare - eschimosii); cele mai frecvente cazuri se datoreaza unui aport excesiv sub forma de suplimente de vitamine, uneori în timpul sarcinii si alaptarii, uneori cu intentia de a preveni reaparitia rinitei si faringitei. La femeile gravide, poate provoca intoxicatii la fat cu risc de malformatii alea oaselor si coloanei vertebrale si de tulburari hepatice.

hipervitaminoza D. Intoxicatia cu vitamina D apare doar printr-o administrare excesiva de suplimente, fie în scopuri preventive, fie pentru a rezolva o carenta; dezvoltata în câteva luni, se manifesta initial prin pierderea poftei de mâncare, greata si varsaturi, urmata de o productie crescuta de urina, sete intensa, ardoarea pielii, senzatie de slabiciune si de o stare de iritabilitate.


Lipsa de vitamine si alcoolismul

Alcoolismul cronic este însotit de o serie de factori care favorizeaza dezvoltarea deficientelor de vitamine: în primul rând, alimentatia persoanelor alcoolice este adesea necorespunzatoare si, pe de alta parte, alcoolul este o toxina care provoaca leziuni la nivelul intestinului si, de asemenea, în ficat, provocând modificari în absorbtia de substante nutritive si afectând metabolismul vitaminelor. Este tipic, de exemplu, ca alcoolicii sufera de o lipsa de vitamina B1, responsabila pentru probleme grave neurologice si psihiatrice, de obicei prezente la acesti pacienti. Este surprinzator faptul ca tratamentul alcoolismului necesita, printre alte masuri, corectarea alimentatiei, prin suplimente de vitamine. 
Notare
Comentarii
In momentul de fata nu sunt comentarii. Fiti primul care trimite unul!
Apasati aici pentru a trimite un comentariu
Citeste si...
Vitaminele - surse naturale, carente si excese Vitaminele sunt compusi chimici absolut necesari organismului pentru o crestere sanatoasa si un metabolism corect. Corpul omenesc are nevoie de vitamine pentru a crea enzime si hormoni – substante elementare pentru multiplele reactii chimice ce au loc in fiecare moment pentru a asigura supravietuirea...
Refluxul gastric - sfaturi alimentare pentru vindecarea naturala In jur de 20 % dintre adulti sufera de boala refluxului gastro-esofagian. Cauzele refluxului de acid gastric includ sarcina, herniile hiatale, o dieta nesanatoasa si un dezechilibru al acidului gastric, toate avand ca rezultat regurgitarea acidului care genereaza neplacutele simptome de reflux...
Femeia insarcinata Simptome care anunta sarcina Momentul potrivit pentru a incerca detectarea prezentei unei sarcini este intarzierea ciclului menstrual, fiind nevoie sa se excluda probabilitatea unor disfunctii hormonale sau o infectie ginecologica. Nu este insa necesar sa se astepte intarzierea menstruatiei, sarcina...
OPINIA NUTRIŢIONISTULUI Sezonul rece şi carenţele de vitamine În timpul curelor de slăbire, mai ales în perioada de iarnă, apar o serie de deficienţe nutritive, fie din cauza unui aport insuficient de trofine (substanţe alimentare), fie din cauza unui superconsum sau a unor pierderi de substanţe nutritive în timpul digestiei, explică nutriţioniştii.
Regimul alimentar recomandat la varsta a treia Pacientul varstnic are nevoie de un aport caloric mai scăzut fata de pacientul adult şi diferit dacă este sedentar sau activ şi în funcţie de sex (motivat de scaderea metabolismului bazal progresiv cu inaintarea in varsta). Sedentar: 1800-2100 Kcal pentru bărbaţi şi 1600-1800 Kcal pentru femei; Activ...
Ce trebuie sa stii daca racesti pe parcursul sarcinii Raceala nu este niciodata placuta mai ales atunci cand esti insarcinata. Exista peste 200 de virusuri care pot cauza "raceala", o infectie a tractului respirator superior. Schimbarea dintre anotimpuri aduce dupa sine si o predispozitie pentru raceli deoacere sarcina suprima sistemul...