Cele mai citite
 


Cele mai des întâlnite probleme de piele
joi, 22 martie 2012   ::   0 Comentarii :: :: Stiri, Sanatate si frumusete, Dermatologie
 

 

 

 

În zilele noastre timpul devine din ce in ce mai preţios. Alergăm mereu spre viitor şi uităm să ne oprim o clipă pentru a avea grijă şi de noi, de trupul şi mintea noastră, de frumuseţea pe care o cautăm cu toţii. Frumuseţea fără sănătate şi sănătatea fără frumuseţe nu există. Ele vin la pachet şi se completează reciproc. 

Cine oare pare să mai aibă timp pentru sine în zilele noastre? Cu toate acestea, trebuie să facem un mic efort pentru a împăca plăcutul cu utilul, frumosul cu timpul trecător, odihna cu nesfârşita muncă… şi să găsim câteva minute pe care sa ni le rezervăm nouă exclusiv…
 
A avea grijă de pielea ta, înseamnă a-ţi  păsa de frumuseţea şi sănătatea corpului tău. De aceea, o vizită la dermatolog reprezintă o porţie de sănătate şi un prim pas către stabilirea unui ritual zilnic corespunzător de îngrijire funcţie de tipul pielii fiecăruia dintre noi.
 
Pielea este cel mai mare organ al omului. În cazul unei persoane adulte ocupă o suprafaţă  de 2 m² şi cântăreşte, împreună cu ţesutul subcutanat, aproximativ 20 de kg.
 
Pielea îndeplineşte un rol deosebit de important pentru organism. Pe de o parte reprezintă o barieră ce desparte organismul de lumea exterioară, îl protejează împotriva acţiunii negative a factorilor externi şi previne pierderea apei din organism, pe de altă parte leagă organismul de mediul înconjurător.
       
Una dintre cele mai frecvente cauze ale problemelor pielii o reprezintă uscarea excesivă (xeroza). Pielea devine aspră, suprafaţa ei se crapă şi se exfoliază uşor. Adesea are o culoare gălbuie, este foarte subţire şi devine reactivă şi sensibilă la factorii dăunători de mediu, inclusiv cei infecţioşi. Problemele cu pielea uscată sunt foarte frecvente, mai ales pentru că pot fi cauzate de o multitudine de factori:
  • modificările de temperatură
  • vântul
  • aerul condiţionat
  • expunerea la soare sau la radiaţiile ultraviolete artificiale (solar)
  • produsele cosmetice inadecvate
  • tratamentele pentru anumite afecţiuni cutanate - acnee.
Cea mai simplă soluţie pentru a proteja pielea de uscăciune este utilizarea unei creme emoliente şi a unor produse de curăţare (gel de duş, demachiant) adaptate pentru piele sensibilă şi uscată, care să asigure o igienă blândă, fără îndepărtarea filmului hidrolipic, protectiv de la suprafaţa acesteia. Dar, atenţie, pentru ca acest tratament să funcţioneze, este necesar să alocăm, măcar 5 minute din timpul nostru pentru aplicarea cremei emoliente, pe toate zonele afectate, zilnic, după duş.
 
O altă problemă pentru piele este expunerea la razele solare. Deşi pielea bronzată pare să ne facă să arătăm mai sănătoşi, mai plini de viaţă, totuşi expunerea la radiaţia ultravioletă este deosebit de nocivă pentru piele. Efectele sale adverse merg de la o piele uscată, apariţia de riduri, pete pigmentare, fotoîmbătrânire precoce până la apariţia cancerelor cutanate, inclusiv a melanomului, una dintre cele mai agresive tumori maligne. Pentru a preveni aceste manifestări este extrem de utilă aplicarea repetată unei creme de fotoprotecţie solară, cu factor de protecţie înalt (peste 20). De asemenea, este important să urmăriţi aluniţele (nevii) şi la orice modificare (creştere- scădere, schimabe a culorii, mâncărime, sângerare, apariţia de noi aluniţe) să consultaţi un dermatolog, pentru a depista din timp un melanom sau un alt tip de cancer de piele, vindecabile dacă sunt surprinse într-un stadiu incipient.
 
„Sănătatea este ca banii, niciodată nu vom avea o adevărată idee de valoarea sa până când o vom pierde” (Josh Billing)
 
 
DR. BALDEA IOANA
Medic specialist dermatologie.
Asistent universitar, doctor în medicină
 
Medcenter Cluj Napoca

0264 .59.28.54 

www.medcenter.ro

 

Notare
Comentarii
In momentul de fata nu sunt comentarii. Fiti primul care trimite unul!
Apasati aici pentru a trimite un comentariu
Citeste si...
Folosirea unui factor de protecţie 15 până la vârsta de 18 ani poate reduce cu 78 la sută riscul de cancer Utilizarea unei creme cu factor de protecţie 15 în timpul primilor 18 ani de viaţă poate reduce până la 78 la sută riscul de cancer de piele, au avertizat societăţile pediatrice spaniole, care au recomandat evitarea supraexpunerii la soare şi folosirea unei creme de protecţie solară la orice vârstă,...
Vara aceasta, noile creme Sun Renaissance iti ofera toata protectia de care ai nevoie! Sun Wave Pharma, lider in producerea de suplimente naturale, vine vara aceasta in intampinarea iubitorilor de soare cu un produs inovator, inspirat din natura, Lotiunea cu factor de protectie solara SPF40 Sun Renaissance.
Melanomul - o formă de cancer de piele cu o evoluţie foarte agresivă Melanomul este o formă de cancer de piele cu o evoluţie foarte agresivă, iar el se poate dezvolta de la o aluniţă, a declarat joi prof. dr. Sorin Ţiplică de la Clinica de Dermatologie a Spitalului Colentina.
O nouă gamă de protecţie solară cu extract organic de rodie Protecţia solară este foarte importantă pentru piele, mai ales în condiţiile exploziilor solare din ultima vreme, atrag atenţia specialiştii.
Dr. Mihaela Leventer: Melanomul depistat în fază incipientă are şanse de vindecare Melanomul depistat în faza incipientă are şanse de vindecare, a declarat marţi dr. Mihaela Leventer, la lansarea cărţii 'Să înţelegem melanomul', ediţia 2012, cu ocazia marcării Zilei Melanomului în România de Societatea Română de Medicină Estetică şi Dermatologie Cosmetică şi Chirurgicală (SRMEDCC)...
Puteţi preveni cancerul de piele protejându-vă de soare în primii 20 de ani de viaţă Chiar dacă soarele şi transferul genetic favorizează tot mai des apariţia cancerelor de piele, diagnosticarea timpurie a afecţiunii ajută la creşterea şanselor de vindecare.