Cele mai citite
 


ANSVSA: 12 probe din 4.137 analizate în 2011 au fost neconforme în privinţa conţinutului de E-uri
vineri, 23 martie 2012   ::   0 Comentarii :: :: Stiri
 
Doar 12 din cele 4.137 de probe analizate, în cursul anului 2011, la nivelul întregii ţări, pe produse alimentare au prezentat depăşiri ale limitelor maxime admise la anumiţi aditivi alimentari (E-uri) precum şi neconformităţi privind etichetarea, informează Autoritatea Naţională Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor (ANSVSA), într-un comunicat remis joi AGERPRES.
În preparatele din carne a fost monitorizată prezenţa şi cantitatea utilizată a unor aditivi alimentari prin teste de laborator la 1.826 probe, dintre care 6 probe au fost neconforme (0,33 %) în privinţa conţinutului de nitriţi şi fosfaţi.
De asemenea, în produsele de origine non-animală (muştar, boia, conserve de legume şi fructe, paste făinoase, ketchup, băuturi nealcoolice, etc) a fost monitorizată prezenţa şi cantitatea utilizată a unor aditivi alimentari prin teste de laborator la 2.311 probe, dintre care 6 probe au fost neconforme (0,26 %) din punct de vedere al conţinutului în substanţe conservante, respectiv benzoaţi, acid sorbic şi sorbaţi, sulfiţi.
"În toate cazurile în care, în urma determinărilor de laborator, s-au constatat neconformităţi privind depăşiri ale limitelor admise sau etichetare necorespunzătoare a produselor, au fost iniţiate şi transmise notificări prin Sistemul rapid de alertă pentru alimente şi furaje (SRAFF). În urma notificărilor, DSVSA judeţene au anunţat atât producătorii cât şi comercianţii, iar produsele respective au fost retrase de la comercializare şi dirijate spre neutralizare, sub supraveghere sanitară veterinară şi pentru siguranţa alimentelor", a precizat ANSVSA.
Aditivii alimentari (E-urile *) sunt substanţe adăugate în diverse produse alimentare pentru a le îmbunătăţi aspectul, gustul sau a le prelungi termenul de valabilitate. În România, instituţia competentă pentru domeniul aditivilor, enzimelor şi aromelor alimentare este Ministerul Sănătăţii, iar reglementarea se face conform prevederilor Ordinului Comun al Ministerului Sănătăţii şi Familiei, Ministerului Agriculturii Alimentaţiei şi Pădurilor nr. 438 din 18 iunie 2002 pentru aprobarea Normelor privind aditivii alimentari destinaţi utilizării în produsele alimentare pentru consum uman.
Litera "E" simbolizează faptul că aceste substanţe au fost testate minimum 6 ani şi au fost atestate la nivelul Uniunii Europene, conform cadrului legislativ adoptat de către cele 27 de state membre.
ANSVSA precizează că nu există aditivi alimentari interzişi. "Dacă o substanţă este aditiv alimentar, atunci ea este permisă, fapt susţinut de studii ştiinţifice îndelungate şi aprofundate. Trebuie menţionat că, gravitatea oricărui efect secundar asociat cu o substanţă chimică folosită ca aditiv alimentar, în cazul în care aceasta este autorizată a fi folosită în alimente, este de obicei, direct legată de doză", menţionează Autoritatea Veterinară.
Utilizarea acestor substanţe are rolul să ajute la fabricarea, prelucrarea, prepararea, tratamentul, ambalarea, transportul sau depozitarea alimentelor, să îmbunătăţească conservarea sau stabilitatea unui aliment sau să-i îmbunătăţească proprietăţile organoleptice, dar şi să conserve calitatea nutritivă a produsului alimentar.
Aditivii alimentari permişi a fi utilizaţi înainte de 20 ianuarie 2009 fac la ora actuală subiectul reevaluării de risc de către Autoritatea Europeană pentru Siguranţa Alimentelor (EFSA).
Astfel, majoritatea coloranţilor alimentari au fost supuşi până la sfârşitul anului 2011 procesului de reevaluare a aditivilor alimentari, conform Regulamentul CE nr.257/2010, alţi coloranţi având termen de reevaluare până la sfârşitul anului 2015.
De asemenea, pentru aspartam se află în studiu avansat reevaluarea datorită noilor publicaţii ştiinţifice, iar termenul prevăzut este septembrie 2012. Conservanţii, antioxidanţi, glutamaţi, dioxid de silicon vor fi reevaluaţi în anii 2015-2016, alţi îndulcitori până la sfârşitul anului 2020 şi alţi aditivi alimentari, până la sfârşitul anului 2018. AGERPRES/(AS-Mariana Nica)
Notare
Comentarii
In momentul de fata nu sunt comentarii. Fiti primul care trimite unul!
Apasati aici pentru a trimite un comentariu
Citeste si...
ANSVSA: Inspectorii veterinari au descoperit prezenţa bacteriei E-coli în probe prelevate din brânză şi carne de pui Inspectorii veterinari au identificat prezenţa bacteriei E-coli în probe prelevate dintr-un lot de 25 de kilograme de brânză proaspătă de vaci, produsă de o unitate de prelucrare a laptelui din judeţul Argeş şi în probe de pui (spate cu gât) recoltat din frigiderul uneia dintre persoanele implicate în...
Inspectorii sanitari veterinari verifică probe de alimente pentru E-coli;determinarea de laborator,în minim 4 zile la probele pozitive Echipe de inspectori sanitari veterinari din cadrul DSVSA Argeş şi Dolj vor preleva probe de produse lactate, de carne, dar şi de fructe şi legume care urmează să fie analizate de Institutul de Igienă şi Sănătate Publică Veterinară (IISPV) pentru E-coli, în cadrul anchetei epidemiologice desfăşurată...
ANSVSA continuă monitorizarea operatorilor din industria alimentară, recomandând populaţiei să respecte regulile de igienă Autoritatea Naţională Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor (ANSVSA) continuă monitorizarea la nivel naţional pentru a preveni contaminarea şi îmbolnăvirea cu toxina Shiga produsă de Escheria Coli (STEC), acţiune dublată de verificări ale operatorilor din sistemul comercial din România...
Butaru(ANSVSA):Rezultatele pe probele recoltate din alimente vor fi definitivate în zilele următoare;vericările vor fi extinse la furnizorii de lapte Autoritatea Naţională Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor (ANSVSA) va definitiva în zilele următoare rezultatele pe toate probele recoltate din alimente, în cazul de la Argeş, dar se va îndrepta cu verificările spre materia primă şi toţi furnizorii de lapte, a declarat, marţi, preşedintele...
Aditivii alimentari Aditivii alimentari sunt substante adaugate mancarurilor cu diferite scopuri, avand ca principal rezultat schimbarea caracteristicilor alimentelor. Aditivii directi sunt cei adaugati intentionat in mancaruri cu diverse scopuri, iar cei indirecti sunt cei la care sunt expuse alimentele in timpul...
ANSVSA: Trei dintre cele 100 de probe analizate pentru determinarea ADN de cal au fost pozitive Trei dintre cele 100 de probe analizate de Autoritatea Naţională Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor pentru determinarea ADN-ului de cal au fost identificate pozitive.