Cele mai citite
 


Mureş: Proiect pentru creşterea şanselor de integrare pe piaţa muncii a asistenţilor medicali
marţi, 6 octombrie 2009   ::   0 Comentarii :: :: Stiri
 
Universitatea de Medicină şi Farmacie din Târgu Mureş a anunţat, luni, finalizarea proiectului de mobilitate cu titlul 'Formare Europeană în Domeniul Serviciilor de Asistenţă Medicală pentru Persoanele cu Dizabilităţi'.
Managerul proiectului, Melania Istrate, a declarat pentru AGERPRES că iniţiativa în valoare de 71.317 euro, derulată în perioada octombrie 2008 - septembrie 2009, urmăreşte creşterea şanselor de integrare a absolvenţilor de colegiu medical pe piaţa muncii.

'Proiectul s-a adresat absolvenţilor UMF în specialitatea de asistente medicale şi moaşe şi a urmărit formarea continuă a absolvenţilor şi creşterea şanselor de integrare a asistenţilor pe piaţa muncii, oferindu-le şi alte orizonturi.Am contactat două şcoli specializate din Marea Britanie, prin Middlesbrough Adult Educational Service, unde cei 12 absolvenţi au petrecut 3 luni. Absolvenţii noştri au avut posibilitatea să îşi aducă aportul pe partea educaţională, dar şi pe aceea de îngrijire medicală pentru copii avand nrvoi medicale complexe. Unii vor putea aplica aceste lucruri, depinde de domeniul în care se vor angaja', a precizat Melania Istrate.

Unul dintre beneficiarii proiectului, Liliana Goga, asistent medical la Clinica de Recuperare Cardiovasculară din Târgu Mureş, a arătat că proiectul a avut două componente, una profesională, care se va vedea în competenţele dobândite, respectiv competenţe profesionale şi o parte de dezvoltare personală.

'Partea profesională a fost atinsă prin obiectivele pe care le-am urmărit, de ordin medical, respectiv prin intervenţii minore, începând cu igiena, cu partea de îngrijire, de mobilizare a acestor persoane cu dizabilităţi, până la lucruri mai evoluate de natură profesională: identificarea unor cazuri de afecţiuni, intervenţia în cazuri de urgenţă, cunoaşterea simptomelor lor. În această parte profesională a existat şi o parte de dezvoltare personală constând în cursuri de limbă pe care le-am avut atât în ţară, cât şi în Marea Britanie', a spus Liliana Goca.

Aceasta a arătat că, în calitate de beneficiar al proiectului, a avut discuţii cu şcolile speciale din Târgu Mureş - Centru de Educaţie Incluzivă nr. 1 şi 2 -, iar în cadrul Fundaţiei Alpha Transilvană încearcă punerea în aplicare a unor modele de bună practică, în privinţa comportamentului faţă de persoanele cu dizabilităţi.
'Intenţionăm să colaborăm cu oricine ne va cere ajutorul în ideea de a schimba ceva', a conchis Liliana Goga.

Durata întregului stagiu pentru beneficiari a fost de 12 săptămâni. În cadrul stagiului aceştia au participat la activităţile generale şi speciale ale şcolilor gazdă, precum şi la diverse cursuri şi activităţi de training şi perfecţionare împreună cu personalul didactic sau didactic auxiliar şi medical sau medical auxiliar din cele două instituţii.
UMF Târgu Mureş, coordonatorul proiectului, a avut ca parteneri Fundaţia Alpha Transilvană din Târgu Mureş, care se ocupă de copii şi tineri cu nevoi speciale şi Inspectoratul Şcolar Judeţean Mureş.
Notare
Comentarii
In momentul de fata nu sunt comentarii. Fiti primul care trimite unul!
Apasati aici pentru a trimite un comentariu
Citeste si...
Comunicat de presă - Federaţia 'Organizaţia Naţională a Persoanelor cu Handicap din România' Lansare proiect 'Susţinere Economică şi Socială pentru persoane vulnerabile'
Facilităţi pentru persoanele cu handicap, oferite de Primăria Sectorului 2 Bucureşti, 17 mai /Agerpres/ - Persoanele cu dizabilităţi şi însoţitorii acestora au beneficiat, de la începutul anului, de 1.006 legitimaţii RATB şi 3.597 cartele Metrorex eliberate de Primăria Sectorului 2.
Giurgiu: Campanie pentru dezvoltarea toleranţei faţă de persoanele cu handicap Doi tineri cu dizabilităţi fizice din Giurgiu au fost alături pentru o zi de elevii de gimnaziu din cadrul şcolii nr. 6 din municipiul Giurgiu în campania lansată de Asociaţia de Sprijin a Copiilor cu Handicap Fizic (ASCHF) din România în unităţi şcolare în vederea dezvoltării toleranţei şi atenţiei...
Echipă mobilă medicală pentru copiii cu handicap din sectorul 6 Copiii cu handicap, nedeplasabili, înscrişi în baza de date a Direcţiei Generale de Asistenţă pentru Protecţia Copilului (DGASPC) Sector 6 beneficiază, începând din luna februarie, de servicii medicale de recuperare medicală şi reabilitare la domiciliu.
Memoria mamelor care îngrijesc copii cu dizabilităţi poate avea de suferit (studiu) Mamele copiilor cu handicap ar putea deveni mai uituce odată cu înaintarea în vârstă decât alte mame, potrivit unui nou studiu care sugerează că stresul de a fi părintele unui copil cu dizabilităţi afectează memoria mamelor de-a lungul timpului, relatează Reuters.
Copiii cu handicap din sectorul 6 beneficiază de echipă mobilă de recuperare Un număr de 10 copii nedeplasabili au fost incluşi, în prima lună de funcţionare a echipei mobile care furnizează servicii de recuperare a copiilor cu handicap, în programul de recuperare medicală şi reabilitare, în cadrul proiectului ''Creşterea capacităţii autorităţilor administraţiei publice locale...