Cele mai citite
 


Mureş:Concluziile audierii publice 'UMF-între multiculturalitate, standarde de calitate, autonomie universitară şi prevederi legale' înaintate Guvernului
vineri, 23 martie 2012   ::   0 Comentarii :: :: Stiri
 
Guvernul încalcă grav autonomia universitară în privinţa Universităţii de Medicină şi Farmacie din Târgu Mureş, iar orice derogare de la standardele de calitate ARACIS creează un precedent periculos, este concluzia audierii publice de joi, organizată de UMF în parteneriat cu Academia de Advocacy şi Coaliţia 52 Târgu Mureş.
Prof.univ.dr. Vasile Boloş, a arătat în depoziţia sa că demersul UDMR încalcă grav Constituţia României, că Legea Educaţiei nu defineşte clar ce înseamnă noţiunea de 'universitate multiculturală' şi că modul în care proiectul de Hotărâre de Guvern referitor la instituţia mureşeană de învăţământ a fost elaborat are ca punct de plecare politicul.
Şi alţi vorbitori - printre care Cornel Brişcaru, Florin Buicu, Augustin Curticăpean, Silvia Duşa, Marius Matuseri, Alexandru Petru Frătean - au condamnat 'intervenţia politică brutală în spaţiul universitar', faptul că este pus în discuţie un concept de drept, şi anume autonomia universitară, arătând că una dintre consecinţele ingerinţei politicului în problemele UMF Târgu Mureş va avea ca rezultat dispariţia universităţii.
Vorbitorii au accentuat că segregarea şi separarea universităţii este un regres şi va fi primul pas spre dispariţia instituţiei de învăţământ, adică şi a liniei române şi a celei maghiare, şi că situaţia de la UMF a fost artificial creată de Guvern.
Deputatul Ciprian Dobre a subliniat în cadrul dezbaterii că şi în prezent 37% dintre studenţi învaţă în limba maghiară la UMF Târgu Mureş, că multiculturalismul înseamnă acceptarea de către majoritate şi a altor culturi, în timp ce multilingvismul invocat de partea maghiară nu înseamnă segregare, ci învăţarea mai multor limbi.
'De ce se înfrânge criteriul autonomiei universitare? Simplu, o singură autonomie nu este pe placul mediului politic maghiar, nu le place şi nu acceptă autonomia universitară', a arătat deputatul Dobre, care a invocat în susţinerea celor afirmate Directiva Europeană 36/2005, privind recunoaşterea calificărilor profesionale.
În plus, vorbitorii au subliniat că atât timp cât instanţele de judecată trebuie să se pronunţe asupra valabilităţii Cartei Universitare, Guvernul României, prin promovarea unui proiect de HG referitor la UMF Târgu Mureş 'încalcă principiul separaţiei puterilor în stat'.
Fostul rector al UMF Târgu Mureş, prof.univ.dr. Ioan Pascu, a ţinut să arate că în această universitate nici un maghiar nu a fost discriminat, că ingerinţa politicului este maximă şi că şi profesorii maghiari sunt victime ale acestei implicări.
De cealaltă parte, depozanţii care au fost în favoarea creării unei universităţi maghiare au subliniat că discriminarea minorităţilor nu este permisă de Constituţia României, iar acest fapt se traduce prin faptul că 'se garantează autonomia universitară a cadrelor maghiare'.
Unul dintre consilierii locali ai UDMR, Andras Peti, a arătat că UMF Târgu Mureş este 'folosită ca temă şi subiect de campanie electorală', că UDMR nu este partid politic, ci o uniune de reprezentare a punctului de vedere al comunităţii maghiare, şi că din cele trei universităţi multiculturale prevăzute în Legea Educaţiei, doar Universitatea de Medicină şi Farmacie nu s-a conformat.
Concluziile audierii publice cu tema 'UMF Târgu Mureş - între multiculturalitate, standarde de calitate, autonomie universitară şi prevederi legale' vor fi înaintate Guvernului României.AGERPRES/(A - Dorina Matiş)
Notare
Comentarii
In momentul de fata nu sunt comentarii. Fiti primul care trimite unul!
Apasati aici pentru a trimite un comentariu
Citeste si...
Problema UMF Târgu Mureş, generată de ambiguitatea Legii Educaţiei, consideră prof. Andrei Ţăranu Problemele apărute la Universitatea de Medicină şi Farmacie Târgu Mureş unde Senatul UMF acuză presiuni politice, iar UDMR invocă nerespectarea legii, sunt generate de ambiguitatea Legii Educaţiei, a declarat marţi, profesorul Andrei Ţăranu, Şcoala Naţională de Sudii Politice şi Administrative (SNSPA)...
LSTM: Declaraţiile UDMR, surse de presiune asupra sistemului de justiţie şi asupra conducerii UMF Liga Studenţilor Târgu Mureş (LSTM) consideră declaraţiile liderilor UDMR, referitoare la înfiinţarea liniei maghiare la Universitatea de Medicină şi Farmacie (UMF) din oraş, ca fiind surse de presiune asupra sistemului de justiţie din România, precum şi asupra conducerii şi a Senatului universităţii...
Mureş: 200 de elevi de clasele a X-a şi a XI-a, studenţi la Medicină şi Farmacie pentru o săptămână Universitatea de Medicină şi Farmacie (UMF) din Târgu Mureş a anunţat că, începând de luni, timp de şapte zile, 200 de elevi din clasele a X-a şi a XI-a vor deveni studenţi în cadrul proiectului naţional "Şcoala de vară pentru elevi".
UMF Târgu Mureş găzduieşte prima Conferinţă Naţională de Nutriţie Sportivă Universitatea de Medicină şi Farmacie (UMF) din Târgu Mureş găzduieşte, de joi până duminică, prima Conferinţă Naţională de Nutriţie Sportivă, care reuneşte numeroşi specialişti în medicina sportivă, medici de familie, medici specialişti, dieteticieni, sportivi, antrenori şi studenţi.
Rectorul UMF Târgu Mureş, C. Copotoiu: Democraţia este forma cea mai severă de a convieţui (interviu) Rectorul Universităţii de Medicină şi Farmacie (UMF) Târgu Mureş, prof. univ. dr. Constantin Copotoiu, a declarat într-un interviu acordat AGERPRES că politicul nu trebuie să se amestece în problemele universităţii, încălcând autonomia universitară prevăzută în Legea Educaţiei şi principiul libertăţii...
IUBCvT şi UMF Târgu Mureş, proiect pentru un centru de cercetări şi diagnostic al tuturor patologiilor cardiovasculare Institutul de Urgenţă pentru Boli Cardiovasculare şi Transplant (IUBCvT) şi Universitatea de Medicină şi Farmacie (UMF) din Târgu Mureş colaborează la elaborarea unui proiect pentru accesarea de fonduri europene, care vizează construirea unui centru de cercetări şi de diagnostic al tuturor patologiilor...