Cele mai citite
 


În România există două milioane de pacienţi cu astm şi bronşită cronică
marţi, 6 octombrie 2009   ::   1 Comentarii :: :: Stiri
 
În România există două milioane de pacienţi diagnosticaţi cu astm şi bronşită cronică, dar această cifră este departe de a reprezenta o numărătoare finală, din cauza numeroaselor cazuri nediagnosticate, a declarat, luni, prof. dr. Paul Stoicescu, de la Institutul de Pneumoftiziologie 'Marius Nasta' din Bucureşti.
El a menţionat că în Europa sunt 16 milioane de pacienţi de BPOC, iar calitatea vieţii pacientului cu această afecţiune este slabă, 50% din pacienţi suferă de exacerbări frecvente, aproximativ două - trei pe an, iar 56% dintre aceştia nu-şi iau tratamentul în mod regulat.
Această afecţiune implică şi costuri enorme, dintre care 60% sunt costuri de spitalizare, cărora li se adaugă costurile social-economice, respectiv numărul de zile de incapacitate de muncă.

'Este o povară nu numai pentru pacienţi şi familie, ci şi pentru societate. Această afecţiune este tratabilă, dar nu este vindecabilă', a spus Stoicescu.
În Europa, în fiecare oră 1.500 de pacienţi se adresează unui serviciu de specialitate pentru BPOC, 20-30 mor din cauza acestei boli în fiecare oră, iar 200.000-300.000 de pacienţi mor în fiecare an.

În ceea ce priveşte România, a precizat Stoicescu, ţara nostră se află pe locul trei ca rată de mortalitate la bărbaţi, după Ungaria şi Irlanda, cu 60 de decese la 100.000 de locuitori. Pacienţii cu această boală în România prezintă cel puţin două exacerbări ce necesită spitalizare pe an, a menţionat specialistul român, arătând că 83% din costurile datorate bolii sunt reprezentate de exacerbări care ar putea fi scăzute cu un tratament cronic în ambulator.

În România, mai mult de 60% din pacienţii cu BPOC prezintă patologie cardiovasculară asociată, care presupune alte costuri. În acelaşi timp, privitor la aderenţa pacienţilor la tratament, acesta a evidenţiat că este în jur de 30%, ceea ce înseamnă o medie de patru luni de tratament.
Tratamentul pacienţilor cu BPOC nu se mai face cu miofilin, ci presupune un tratament special, chiar dacă este mai scump, dar este mai eficient, a explicat Stoicescu.

Referindu-se la astm, acesta a spus că este o mare povară în Europa, 17,6 milioane de pacienţi fiind în tratament antiasmatic şi aproximativ 10 milioane sunt necontrolaţi. Costurile enorme, din care 50% pentru asistenţă de urgenţă, ar putea fi evitate, a precizat prof. dr. Stoicescu, amintind că în fiecare an un număr de 530 de pacienţi se adresează unui serviciu de specialitate în Europa, şi o persoană moare din această cauză. În ceea ce priveşte situaţia din România, specialistul a reliefat că reprezintă şi aici o povară, prevalenţa bolii fiind de 5%, iar statisticile arată că ar ajunge la 6-7%.

Prevalenţa astmului în mediul urban la copii de 7-8 ani este de 7,2% şi chiar mai mult, aceasta este dublată de cea din mediul rural. Aproximativ 30% dintre pacienţii cu astm bronşic necesită spitalizare, ceea ce demonstrează că este nevoie de o educaţie a pacienţilor pentru a ajunge cât mai devreme la medic pentru a face investigaţii, iar când s-a depistat o astfel de boală trebuie tratată de către specialist.

La rândul său, prof. dr. Florin Mihălţan, preşedintele Societăţii Române de Pneumologie, a declarat că 'Majoritatea celor care au BPOC sunt fumători. Aceia dintre ei care fumează de multă vreme cred că tusea zilnică şi sputa sunt 'efecte normale' al obiceiului lor, însă nu le consideră simptome de boală, aceştia ajung în spital când este prea târziu, iar tratamentele pentru bolnavii cronici, care includ mai multe spitalizări pe an, ajung la 1.500 euro anual'.

El a precizat că Ministerul Sănătăţii compensează cu 90% cele mai moderne tratamente pentru astm şi BPOC, iar patru dintre companiile producătoare ale acestor tratamente compensează şi ele restul de 10%, astfel încât pensionarii cu venituri mici pot beneficia de gratuitate.

În România, trei milioane de persoane trăiesc cu pensii sub 700 de lei pe lună. Dintre
aceştia, Societatea Română de Pneumologie estimează că cel puţin 500.000 suferă de astm şi BPOC.
Cei doi specialişti au insistat pe existenţa ghidurilor în tratamentul bolnavilor, necesare atât pentru a-i proteja pe medici de eventuale greşeli, cât şi pentru o bună conduită a tratamentului.
Pe de altă parte, ei au insistat asupra importanţei atenţiei pe care administraţiile din sănătate, indiferent de ce coloratură politică sunt, trebui să o acorde sănătăţii.
Notare
Comentarii
de crisan dana
sufar de aceasta boala...est fff greu

Apasati aici pentru a trimite un comentariu
Citeste si...
Astmul Multe persoane cred ca astmul este mai curand o boala a copilariei, si nu o problema deosebita a adultilor. Statisticile medicale arata ca intr-adevar copiii au o pondere mai mare decat adultii in randul persoanelor tratate de astm.
Vânzările de apă minerală medicinală s-au dublat Sfântu Gheorghe, 16 aug /Agerpres/ - Apa minerală medicinală de Vâlcele, una dintre cele mai bogate în magneziu din lume, are tot mai mare căutare, dovadă că vânzările s-au dublat în ultimul an.
Centru pentru tratarea copiilor şi adolescenţilor cu astm Bucureşti, 24 iunie /Agerpres/ - Copiii şi adolescenţii afectaţi de astm bronşic pot primi, începând din această săptămână, consultaţii de specialitate, investigaţii şi consiliere emoţională la Centrul Mialga Med.
Spune-mi cum tuşeşti... tusea nu este o boală ci un simptom important Tusea are funcţia de a apăra aparatul respirator şi poate fi expresia unor patologii mai mult sau mai puţin grave. În opinia experţilor, este numai un simptom. În Italia este a treia cauză, în ordinea frecvenţei, care determină pacienţii să meargă la medicul de familie. 25 de milioane de persoane pe...
Teste gratuite pentru astm, până la sfârşitul anului, în 150 de spitale şi policlinici de specialitate Societatea Română de Pneumologie organizează testări gratuite pentru depistarea astmului, în cadrul campaniei 'Astmul poate fi controlat!', se arată într-un comunicat de presă transmis miercuri.
Astmul poate fi controlat! Astmul este o boală cronică de plămâni, caracterizată prin probleme recurente de respiraţie şi prin simptome ca lipsa de aer, respiraţie şuierătoare, senzaţie de apăsare în piept şi tuse. Afecţiunea nu poate fi vindecată, dar cei diagnosticati cu astm pot duce o viaţă normală, activă, dacă respectă...