Cele mai citite
 


Bihor: O treime din bolnavii de tuberculoză nu sunt diagnosticaţi la timp, afirmă specialiştii
sâmbătă, 24 martie 2012   ::   0 Comentarii :: :: Stiri
 
Cu toate că, din 2004, numărul persoanelor bolnave de tuberculoză la nivel mondial este în descreştere, în continuare unul din trei bolnavi de TBC nu este diagnosticat din timp, a subliniat, vineri, dr. Zoia Bitea, director executiv adjunct sănătate publică şi programe, Direcţia de Sănătate Publică (DSP) Bihor.
Medicul a precizat că, din anul 2004, incidenţa tuberculozei în judeţul Bihor se află sub media naţională, atât la copii, cât şi la adulţi, şi acest fapt se datorează seriozităţii cu care s-a lucrat în programul naţional de control al tuberculozei.
'Dacă sunt coordonate activităţile într-un program naţional ca acesta, resursele umane şi cele financiare nu sunt risipite, iar rezultatele se şi văd', a declarat dr. Bitea, alături de directorul executiv dr. Marius Pârcioagă.
Faptul că aproximativ o treime din bolnavii de TBC nu sunt diagnosticaţi la timp reprezintă un risc pentru cei apropiaţi, deoarece, boala fiind transmisă pe cale aerogenă, ei sunt surse de îmbolnăvire pentru ceilalţi. Din acest motiv acţiunile specialiştilor s-au concentrat mai mult pe informarea populaţiei, privind simptomele bolii şi tratamentul bolii.
Boala este legată de condiţii socio-economice precare, de constituţia persoanei şi sistemul imunologic, dar, practic, bacilul nu alege pacientul. De aceea este importantă găsirea sursei, a omului infectat şi efectuarea anchetei epidemiologice, pentru a identifica şi, eventual, trata toate persoanele care au intrat în contact cu purtătorul.
Medicul Marlene Crişan a precizat că tuberculoza este o boală contagioasă, produsă de bacilul Koch, care se localizează, cel mai des, în plămâni. Semnele care ar trebui să atragă atenţia sunt tusea prelungită, supărătoare, de cel puţin trei săptămâni, la început seacă, apoi cu expectoraţie purulentă, uneori chiar cu sânge, scăderea poftei de mâncare, febră, dureri toracice, transpiraţii abundente, în special noaptea, slăbiciune, stare de oboseală accentuată. Tratamentul durează şase luni şi este gratuit.
O altă problemă identificată de specialişti o reprezintă chimiorezistenţa bacilului la medicamentele majore, în anul 2010 fiind înregistrate, în lume, 250.000 de astfel de cazuri, din care 47 la 100.000 de locuitori sunt în Europa. De asemenea, o altă problemă gravă o reprezintă asocierea TBC cu HIV/SIDA.
În Bihor, situaţia statistică arată, în anul 2011, un număr total de 360 de cazuri cu TBC, din care 310 cazuri noi şi 50 cronici, faţă de anul 2010 când se înregistrau 402 cazuri, din care 348 de cazuri noi şi 54 readmişi cronici.
Conducerea DSP Bihor a susţinut vineri o conferinţă de presă pentru a marca Ziua mondială de luptă împotriva tuberculozei, sub genericul din acest an 'Noi vrem o lume fără tuberculoză'.AGERPRES/(A-Eugenia Paşca)
Notare
Comentarii
In momentul de fata nu sunt comentarii. Fiti primul care trimite unul!
Apasati aici pentru a trimite un comentariu
Citeste si...
24 Martie 2016 a fost ZIUA MONDIALĂ DE LUPTĂ ÎMPOTRIVA TUBERCULOZEI În 24 martie 1882, Robert Koch comunica lumii ştiinţifice descoperirea bacilului care provoacă tuberculoza, „una dintre cele mai temute boli infecţioase” (R.Koch, 24 martie 1882).
Ziua mondială de luptă împotriva tuberculozei Ziua mondială de luptă împotriva tuberculozei (TBC), marcată la 24 martie, evidenţiază momentul din 1882, când Robert Koch a informat oficial comunitatea ştiinţifică internaţională că a descoperit bacilul TBC.
Ziua mondială de luptă împotriva tuberculozei (TBC) Ziua mondială de luptă împotriva tuberculozei (TBC), marcată la 24 martie, evidenţiază momentul din 1882, când Robert Koch a informat oficial comunitatea ştiinţifică internaţională că a descoperit bacilul TBC.
Un procent de 3% dintre bolnavii de diabet sunt copii Ministrul Sănătăţii, Ladislau Ritli, a atras atenţia în conferinţa de presă prilejuită de Ziua Mondială de luptă împotriva diabetului, că aceasta este o afecţiune în creştere. Îngrijorător este faptul că diabetul este în creştere la copii şi adolescenţi, care, spre deosebire de perioadele de până acum...
Doljul se află în topul judeţelor cu cei mai mulţi bolnavi de tuberculoză Reprezentanţii Direcţiei de Sănătate Publică (DSP) din Dolj au demarat, joi, de Ziua Mondială de Luptă Împotriva Tuberculozei, o campanie de informare care are ca scop prevenirea şi reducerea incidenţei acestei boli, în condiţiile în care Doljul se află în topul judeţelor cu cei mai mulţi bolnavi de...
Bombă cu ceas: Imigranţii români ar putea aduce tuberculoza rezistentă la medicamente în Marea Britanie (The Sun) O bacterie TBC rezistentă la medicamente ar putea ajunge în Marea Britanie atunci când Regatul Unit îşi va deschide porţile pentru români, au avertizat marţi experţi britanici în TBC. Sărăcia şi asistenţa medicală precară au făcut din România capitala turberculozei din Europa, unde maladia pulmonară...