Cele mai citite
 


Cluj: Dezbatere pe tema legii Sănătăţii, descentralizării spitalelor şi sistemului de coplată
sâmbătă, 24 martie 2012   ::   0 Comentarii :: :: Stiri
 
Medici clujeni de renume, reprezentanţi ai companiei producătoare de medicamente "Terapia", responsabili din sistemul sanitar şi ai autorităţilor locale au participat, joi seara, la dezbaterea cu tema "Sănătatea între descentralizarea spitalelor şi sistemul de coplată", organizată la Cluj-Napoca de senatorul PNL Marius Nicoară.
Liderul liberalilor clujeni a arătat, în deschiderea dezbaterii, că prefectul judeţului Cluj, Florin Stamatian, este unul dintre profesorii de renume ai Universităţii de Medicină şi Farmacie "Iuliu Haţieganu", iar la Cluj-Napoca îşi desfăşoară activitatea unul dintre producătorii de medicamente de tradiţie, "Terapia", argumente ce pot da consistenţa aşteptată acestei discuţii de mare interes public.
Prezent la reuniune, prefectul Florin Stamatian a evidenţiat că la Cluj "lucrurile nu au stat prea rău niciodată", şi pentru că oraşul este un puternic centru de învăţământ superior medical şi pentru că a existat o stabilitate în managementul unităţilor sanitare, "directorii nefiind schimbaţi la fiecare două luni, din ambiţii politice". Finanţarea unităţilor sanitare nu poate să crească, ţine de condiţiile economice naţionale actuale, iar pentru a creşte contribuţiile la sistemul de sănătate trebuie să crească şi salariul populaţiei active.
"Dacă se făcea pachetul minim de servicii de sănătate - şi cel social, şi cel de bază - legea Sănătăţii putea fi adoptată", a spus prefectul Florin Stamatian. În opinia sa, spitalele mici trebuie să fie privatizate.
La rândul său, directorul general al companiei de medicamente "Terapia", Dragoş Damian, a subliniat că în sistemul de sănătate banii sunt insuficienţi.
"De unde aducem banii în plus ? Asigurările suplimentare de sănătate vor contribui la finanţarea sistemului. A doua sursă de finanţare va fi creată prin stoparea loby-ului companiilor farmaceutice. În ultimii cinci ani, de la 350 de milioane de euro, cât s-a investit în medicamente, s-a ajuns la 1,2 miliarde de euro. Ceva nu este în regulă. În condiţiile în care volumele de medicamente au rămas pe la nivelul anului 2007, banii trebuie să fie mutaţi din medicamente în medicina primară şi terţiară. A treia sursă de finanţare pe care eu o văd este turismul medical. Oraşul Cluj-Napoca şi România au un potenţial extraordinar de turism medical. Pe de altă parte, competitivitatea este sigur o sursă de finanţare. Când este competitivitate scad cheltuielile", a spus directorul Dragoş Damian.
Preşedintele director al Casei Judeţene de Asigurări de Sănătate, Emilia Groza, a subliniat că este nevoie de o nouă lege a Sănătăţii, că sistemul sanitar este subfinanţat iar banii care se colectează din asigurările de sănătate sunt insuficienţi. ''Trebuie găsite alte căi de finanţare, mai ales în finanţarea serviciilor pentru persoanele fără plata contribuţiei, şi care se ridică la 30-40% din totalul populaţiei, apoi prin coplată. În spitale se cheltuie foarte mult. Spitalele şi finanţarea medicamentelor acoperă trei sferturi din fondul naţional unic de asigurări sociale de sănătate. Posibil şi taxa de claw-back, ce presupune ca producătorii de medicamente să achite integral diferenţa dintre consumul real de medicamente şi bugetul alocat, poate contribui la o echilibrare a situaţiei financiare. Pachetul de bază - pentru cei asiguraţi, şi pachetul minimal - pentru toată populaţia, trebuie să fie definite'', a spus Groza.
Directorul Direcţiei Judeţene de Sănătate, Dorina Duma, a evidenţiat că fără un card electronic al pacientului, fără un circuit al acestuia, se introduce inutil o nouă lege a Sănătăţii. "Fără un circuit al banilor, ne vom lovi veşnic de problema finanţării - care decide funcţionarea sistemului sanitar", a spus Dorina Duma.
Din punctul de vedere al directorului medical al Spitalului de Recuperare, Emil Bogdan, nu se respectă finanţarea sistemului sanitar, care este, la ora actuală, şi netransparentă şi aleatorie. "Nu este bine că banii sunt recoltaţi de Trezorerie, pentru că sunt puşi în conturi necunoscute. Despre asigurările private de sănătate se povesteşte doar, şi inutil. Iar autoritatea locală nu are bani suficienţi pentru finanţarea unităţilor sanitare. Niciodată nu se ştie care sunt programele de sănătate naţională şi care sunt problemele concrete ale Casei de Sănătate", a spus dr. Emil Bogdan, adăugând că la ora actuală, din cauza blocării posturilor din sănătate, s-a ajuns ca multe specialităţi să nu mai aibă personalul necesar calificat, iar de aici vor apare dificultăţi în medicina clujeană. AGERPRES/(A - Carmen Fărcaşiu)
Notare
Comentarii
In momentul de fata nu sunt comentarii. Fiti primul care trimite unul!
Apasati aici pentru a trimite un comentariu
Citeste si...
RETROSPECTIVE 2013 - un an al reformelor, dar şi al protestelor în Sănătate Anul 2013 a fost unul al reformelor în sănătate, Ministerul Sănătăţii lansând în dezbatere publică mai multe proiecte de lege privind pachetul de bază, răspunderea civilă a personalului medical şi a furnizorului de produse şi servicii medicale, dar şi organizarea şi finanţarea rezidenţiatului.
Cluj: Dezbatere pe tema proiectului legii sănătăţii şi principiilor organizării sistemului sanitar Responsabili din sistemul sanitar din mai multe judeţe din Transilvania, reprezentanţi ai partidelor politice, autorităţilor locale şi organizaţiilor sindicale din sănătate au participat, sâmbătă, la o dezbatere pe tema proiectului noii legi a sănătăţii şi principiilor care ar trebui sa stea la baza...
Cseke Attila: În sistemul sanitar trebuie instituite reguli care să fie şi respectate - interviu Bucureşti, 7 apr /Agerpres/ - Ministrul Sănătăţii, Cseke Attila, a acordat un interviu Agenţiei Naţionale de Presă AGERPRES în care vorbeşte, între altele, despre noile programe naţionale de sănătate, descentralizarea sistemului, problemele de personal, dar şi despre subfinanţarea sistemului sanitar...
Cluj: Proiect cu finanţare europeană pentru ridicarea calităţii programelor de studii medicale şi farmaceutice Cinci universităţi cu profil medical şi farmaceutic din România au elaborat şapte programe de studii, care vor contribui la creşterea calităţii ofertei educaţionale din domeniul sănătăţii, în cadrul proiectului intitulat "Standarde de calitate şi indicatori de performanţă specifici pentru învăţământul...
Cluj: Noul sistem de finanţare nu avantajează CJAS, afirmă conducerea instituţiei Cluj-Napoca, 16 ian /Agerpres/ - Aproximativ 50% din bolnavii trataţi în spitalele din Cluj-Napoca vin din alte judeţe, iar noul sistem de finanţare a serviciilor medicale, aplicat din acest an, nu avantajează Casa Judeţeană de Asigurări de Sănătate, susţine preşedintele - director general al CJAS Cluj...
Federaţia "Solidaritatea Sanitară" din România: Este nevoie creşterea finanţării sistemului de sănătate Federaţia "Solidaritatea Sanitară" din România susţine că este nevoie de o creştere a finanţării sistemului de sănătate prin sporirea numărului de contribuabili, mărirea contribuţiilor lor, prin alocări de la bugetul de stat şi din alte surse pentru persoanele scutite de plata contribuţiei, precum şi...