Cele mai citite
 


CNP: Exporturile de produse High-Tech şi Medium High-Tech vor avea o pondere de 54% din total, în 2012
sâmbătă, 24 martie 2012   ::   0 Comentarii :: :: Stiri
 
Exporturile României de produse incluse în categoria High-Tech şi Medium-High vor avea, în 2012, o pondere de circa 54% din totalul comerţului exterior preconizat pentru industria prelucrătoare, se arată într-o analiză a Comisiei Naţionale de Prognoză /CNP/, publicată pe pagina de Internet a instituţiei.
Potrivit sursei citate, în privinţa structurii exporturilor de produse ale industriei prelucrătoare conform clasificării după intensitatea tehnologică, în ultima perioadă de timp, se observă o evoluţie pozitivă a acestora, concretizată prin majorarea ponderii exporturilor High-tech în total exporturi manufacturate de la 10,3%, cât erau în anul 2009, la 11,9% în 2011. Pentru anul în curs se estimează o pondere de 12,3%.
CNP precizează că se poate constata o îmbunătăţire a structurii exporturilor ca urmare a creşterii ponderii exporturilor cu valoare adăugată mare, care sunt incluse în grupele High-tech şi Medium-high-tech. În acest context, mai mult de jumătate (circa 53%-54%) dintre exporturile de produse ale industriei prelucrătoare sunt reprezentate de către acestea.
Grupa de produse ,,High-tech' (calculatoare şi produse electronice sau optice, respectiv produse farmaceutice de bază şi preparate farmaceutice) este foarte dinamică şi înregistrează creşteri semnificative în ultimii ani. Statistica arată că, dacă în 2010, creşterea acestora era de 49,5%, începând cu ultima parte a anului 2011 ritmul lor de creştere a încetinit, astfel că pentru anul 2012 se estimează că exporturile de produse High-tech se vor majora cu 15,6%. Acest fenomen este explicat, mai ales, prin plecarea firmei Nokia din România, unul dintre cei mai importanţi exportatori, justifică autorii analizei această scădere.
În plus, pentru exporturile de calculatoare şi produse electronice şi optice se estimează o creştere cu 16%, în anul 2012, în principal datorită receptoarelor de televiziune (inclusiv monitoare video), părţilor lor şi aparatelor electrice pentru telefonie sau telegrafie şi maşinilor de prelucrare automată a datelor. Totodată, exporturile de circuite imprimate (componente ale calculatoarelor în principal) se vor majora cu 12,2%.
Pentru exporturile de produse farmaceutice de bază şi preparate farmaceutice se estimează o creştere cu 13% în acest an, în special datorită medicamentelor.
Pe segmentul 'Medium-high-tech' se estimează o creştere a exporturilor, în 2012, de 41,1%, în scădere cu 0,2% faţă de anul anterior. Această grupă de produse este susţinută în acest an, în principal, de subsectorul 'autovehicule de transport rutier, remorci şi semiremorci' (42,4%) cu o creştere estimată de 12,8%. De asemenea, exporturile autoturismelor şi altor autovehicule destinate transportului de persoane vor avea o creştere cu 13,2%, iar cea de părţi şi accesorii de autovehicule cu 11,4%.
În acelaşi timp, se estimează că exporturile de substanţe şi produse chimice, care reprezintă 12,2%, se vor majora cu 12,9%. Aceste exporturi vor avea o evoluţie pozitivă, în principal datorită îngrăşămintelor minerale sau chimice şi sodei caustice, care se vor majora cu 12,9% respectiv 11,9%.
Exporturile de echipamente electrice şi maşini, utilaje şi echipamente neclasificate în altă parte se vor majora în acest an cu 9,3%, ajungând să reprezinte 18,9% din Medium-high-tech.
În analiza structurii comerţului exterior în funcţie de nivelul de tehnologie, a fost utilizată clasificarea standard Eurostat, care defineşte patru tipuri de ramuri industriale.
Datele privind comerţul internaţional sunt prezentate de statistică conform Clasificării pe Activităţi emisă în 2008, reprezentând echivalenţa în statisticile româneşti a nomenclatorului folosit de către Eurostat.AGERPRES
Notare
Comentarii
In momentul de fata nu sunt comentarii. Fiti primul care trimite unul!
Apasati aici pentru a trimite un comentariu
Citeste si...
Piaţa online a medicamentelor de uz uman este interzisă în România, dar există, afirmă experţii în proprietate intelectuală Comercializarea pe internet a medicamentelor de uz uman este interzisă de legislaţia românească în vigoare, iar faptul că o astfel de piaţă funcţionează online este nu numai o ilegalitate, ci şi o ameninţare la adresa sănătăţii oamenilor, a declarat marţi, pentru AGERPRES, consilierul de proprietate...
Vizita în România a prim-ministrului Statului Israel, Benjamin Netanyahu Prim-ministrul Statului Israel, Benjamin Netanyahu, va sosi miercuri în România, prilej cu care se va întâlni, la Palatul Victoria, cu premierul Emil Boc, potrivit agendei de lucru a Guvernului.
Deficit de 424,2 milioane euro în comerţul cu produse farmaceutice de bază şi preparate, în T1 România a înregistrat un deficit de 424,2 milioane euro în comerţul cu produse farmaceutice de bază şi preparate farmaceutice, în primul trimestru din acest an, se arată într-un buletin statistic de industrie realizat de Institutul Naţional de Statistică (INS).
Exclusiv-Anton: România este o piaţă volatilă pe care vor intra multe francize România este o piaţă volatilă pe care vor intra, în perioada 2011- 2012, multe francize, a precizat preşedintele Asociaţiei Române de Franciză, Constantin Anton, într-un interviu acordat în exclusivitate AGERPRES, în care prezintă evoluţiile pieţei româneşti de profil.
România, citată pentru insuficienta protecţie a proprietăţii intelectuale SUA au deplâns luni comercializarea prin internet a produselor contrafăcute în numeroase ţări şi au citat România printre ţările în care măsurile de combatare a infracţiunilor la adresa proprietăţii intelectuale sunt prea puţin relevante, potrivit raportului anual întocmit de serviciile Reprezentantului...
România avea în decembrie cele mai mari salarii în sectorul energetic;cele mai mici, în hoteluri şi restaurate Valorile cele mai mari ale câştigului salarial mediu nominal net s-au înregistrat în sectorul fabricării produselor de cocserie şi al produselor obţinute din prelucrarea ţiţeiului (5.633 lei), iar cele mai mici în hoteluri şi restaurante (1.165 lei), potrivit unui comunicat de presă al Institutului Naţional...