Cele mai citite
 


Comunicat de presă - UMF Târgu Mureş
sâmbătă, 24 martie 2012   ::   0 Comentarii :: :: Stiri
 
COMUNICAT
al Forumului Civic Naţional Român referitor la Proiectul de Hotărâre de Guvern privind înfiinţarea, în cadrul Universităţii de Medicină şi Farmacie din Tg. Mureş a unei noi facultăţi şi a unor noi programe de studii

După cum se ştie, la Universitatea de Medicină şi Farmacie din Tg. Mureş au funcţionat şi funcţionează şi în prezent trei facultăţi. Medicină, Farmacie şi Medicină dentară, la toate aceste facultăţi predarea având loc, de mulţi ani, atât în limba română cât şi în limba maghiară, într-un cadru instituţional unic, neseparat pe criterii etnice.
Urmare a intensificării presiunii politice segregaţioniste a UDMR, principalul partid de guvernământ, PDL, a declanşat acţiunea de separare instituţională a învăţământului universitar medical la UMF Tg. Mureş pe criterii etnice, exercitând, la rândul lui, prin intermediul Ministerului Educaţiei, Cercetării, Tineretului şi Sportului, presiuni politice asupra conducerii UMF în acest sens. Voinţa politică a Coaliţiei de guvernământ de a da curs mişcării separatiste a UDMR s-a tradus în Proiectul de HG privind restructurarea UMF Tg. Mureş. Proiectul prevede constituirea unei noi facultăţi, în cadrul căreia să se înfiinţeze programe de studii de Medicină, Farmacie şi Asistenţă medicală în limba maghiară, separate instituţional de cele în limba română care ar urma să funcţioneze în continuare în cadrul celor trei facultăţi existente până în prezent.
Pentru ca noile programe de studii universitare de Medicină (în limba maghiară), Farmacie (în limba maghiară), Asistenţă medicală generală (în limba maghiară) din componenţa noii Facultăţi de Medicină şi Farmacie pe care guvernul vrea să o constituie la UMF Tg-Mureş să poată fi înfiinţate, ele trebuie, potrivit legislaţiei în vigoare:
1. Să fie solicitate oficial de către Senatul UMF Tg. Mureş şi înaintate pentru analiză Agenţiei Române pentru Asigurarea Calităţii în învăţământul Superior (ARACIS) în vederea obţinerii autorizaţiei de funcţionare provizorie (articolele 118 alin.la. 123 alin.l şi 2, 124 alin. 1 b, 132 alin.2 din Legea educaţiei naţionale nr. 1/2001; Ordonanţa de Urgenţă a Guvernului 75/2005 privind asigurarea calităţii educaţiei, cu completările ulterioare; Legea 87/2006 pentru aprobarea OUG 75/2005 şi Hotărârea de Guvern 1418/2006 privind Metodologia de evaluare ARACIS).
2. Să urmeze procedura legală de evaluare de către ARACIS, organism care — dacă apreciază că sunt îndeplinite standardele de calitate prevăzute în lege — propune Guvernului, cu avizul Ministerului Educaţiei, Cercetării, Tineretului şi Sportului, autorizarea de funcţionare provizorie pentru fiecare dintre aceste programe de studii (articolele 132 alin.3, 138 alin.2, 361 alin.4 din Legea educaţiei; OUG 75/2005; Legea 87/2006; HG 1418/2006).
Articolele 135 şi 361 din Legea educaţiei naţionale — singurele la care se referă Nota de fundamentare a Proiectului de HG iniţiat de MECTS — nu constituie temei juridic pentru acest Proiect de HG, nu au nimic în comun cu procedura legală de înfiinţare a unei facultăţi şi a programelor de studii aferente.
În schimb, Proiectul de HG încalcă articolele menţionate mai sus ale Legii educaţiei, precum şi prevederile capitolului V al OUG 75/2005, Legea 87/2006 şi Metodologia de evaluare ARACIS aprobată prin HG 1418/2006. întrucât:
1. Constituirea, în cadrul Universităţii de Medicină şi Farmacie din Tg. Mureş a unei noi facultăţi, cu înfiinţarea noilor programe de studii universitare de Medicină (în limba maghiară), Farmacie (în limba maghiară), Asistenţă medicală generală (în limba maghiară) nu a fost solicitată de către Senatul UMF Tg. Mureş.
2. Aceste programe de studii nu au fost supuse procedurii legale de autorizare pentru funcţionare provizorie, ci au fost decretate, ilegal, ca autorizate provizoriu (Asistenţă medicală generală în limba maghiară), respectiv direct acreditate (Medicină în limba maghiară, Farmacie în limba maghiară), conform Anexei 2, care face parte din Proiectul de Hotărâre de Guvern.
Menţionăm în mod deosebit două dintre articolele enumerate mai sus ale Legii educaţiei încălcate de Proiectul de Hotărîre de Guvern: Art. 123. (1) Autonomia universitară este garantată prin Constituţie. Instituţiile de învăţământ superior se organizează şi funcţionează independent de orice ingerinţe ideologice, politice sau religioase.
(2) Autonomia universitară dă dreptul comunităţii universitare să îşi stabilească misiunea proprie, strategia instituţională, structura, activităţile, organizarea şi funcţionarea proprie. Art. 138. (3) Autorizarea provizorie şi acreditarea programelor de studii universitare se realizează distinct pentru fiecare formă de învăţământ, fiecare limbă de predare şi pentru fiecare locaţie geografică în care se desfăşoară.
În concluzie, Proiectul de Hotărâre de Guvern este ilegal prin încălcarea autonomiei universitare şi prin nerespectarea legislaţiei privind autorizarea de funcţionare provizorie şi acreditarea programelor de studii universitare.
El este rezultatul binecunoscutului troc politic PDL - UDMR, care încalcă brutal nu numai legislaţia învăţământului, dar şi Constituţia României.
Referindu-ne la Nota de fundamentare a Proiectului de HG, în care se recunoaşte că: "Proiectul de act normativ nu transpune şi nici nu implementează un act comunitar", atragem atenţia că această nouă sprijinire a mişcării segregaţioniste a UDMR de către Coaliţia de guvernământ este profund opusă politicii de integrare care decurge din toate documentele Adunării Parlamentare a Consiliului Europei referitoare la protecţia minorităţilor adoptate şi ratificate de către statul român.
Senatul Forumului Civic Naţional Român
Pentru conformitate, Secretar general executiv, Prof. Dr. Tiberiu Tudor
Notare
Comentarii
In momentul de fata nu sunt comentarii. Fiti primul care trimite unul!
Apasati aici pentru a trimite un comentariu
Citeste si...
Scopul HG privind UMF Târgu Mureş: Compatibilizarea sistemului naţional de învăţământ cu cel european Scopul proiectului de hotărâre de guvern privind Universitatea de Medicină şi Farmacie din Târgu Mureş se înscrie în preocupările de a dezvolta statutul de universităţi multiculturale şi multilingve, în vederea compatibilizării sistemului naţional de învăţământ cu sistemul european de educaţie şi formare...
LSTM: Declaraţiile UDMR, surse de presiune asupra sistemului de justiţie şi asupra conducerii UMF Liga Studenţilor Târgu Mureş (LSTM) consideră declaraţiile liderilor UDMR, referitoare la înfiinţarea liniei maghiare la Universitatea de Medicină şi Farmacie (UMF) din oraş, ca fiind surse de presiune asupra sistemului de justiţie din România, precum şi asupra conducerii şi a Senatului universităţii...
IUBCvT şi UMF Târgu Mureş, proiect pentru un centru de cercetări şi diagnostic al tuturor patologiilor cardiovasculare Institutul de Urgenţă pentru Boli Cardiovasculare şi Transplant (IUBCvT) şi Universitatea de Medicină şi Farmacie (UMF) din Târgu Mureş colaborează la elaborarea unui proiect pentru accesarea de fonduri europene, care vizează construirea unui centru de cercetări şi de diagnostic al tuturor patologiilor...
Mureş: Concurenţă de 3,7 candidaţi pe un loc la UMF În urma încheierii sesiunii de înscrieri la Universitatea de Medicină şi Farmacie (UMF) din Târgu Mureş, pe cele 480 de locuri bugetate ale celor trei facultăţi - Medicină, Medicină Dentară şi Farmacie - se bat 1782 de candidaţi, concurenţa fiind de 3,7 candidaţi pe un loc.
Studenţii maghiari de la UMF Târgu Mureş trebuie să aleagă: facultatea acreditată sau noua facultate autorizată Studenţii maghiari de la Universitatea de Medicină şi Farmacie (UMF) din Târgu Mureş trebuie să aleagă între a rămâne la vechea Facultate de Medicină, care este acreditată şi unde pot susţine examenul de licenţă, şi noua Facultate de Medicină în Limba Maghiară, înfiinţată prin Hotărâre de Guvern, care...
Rectorul UMF Târgu Mureş, C. Copotoiu: Democraţia este forma cea mai severă de a convieţui (interviu) Rectorul Universităţii de Medicină şi Farmacie (UMF) Târgu Mureş, prof. univ. dr. Constantin Copotoiu, a declarat într-un interviu acordat AGERPRES că politicul nu trebuie să se amestece în problemele universităţii, încălcând autonomia universitară prevăzută în Legea Educaţiei şi principiul libertăţii...