Cele mai citite
 


Experţii audierii publice recomandă retragerea proiectului HG privind UMF Târgu Mureş
sâmbătă, 24 martie 2012   ::   0 Comentarii :: :: Stiri
 
Comisia de experţi a audierii publice care a avut loc în urmă cu o zi la Universitatea de Medicină şi Farmacie (UMF) din Târgu Mureş a recomandat, vineri, retragerea proiectului de Hotărâre de Guvern referitor la înfiinţarea unei facultăţi maghiare la această instituţie de învăţământ.
Experţii independenţi - prof.univ.dr. Marius Bujiţă, membru ARACIS, fost rector UMF Cluj-Napoca, prof.univ.dr. Liviu Marian, fost rector UPM Târgu Mureş, asistentul coordonator al Unităţii de Primiri Urgenţe a SMURD Mureş, Vass Hajnal, şi consultant în transparenţă decizională la Academia de Advocacy, Simona Fiţ, au recomandat, pe lângă retragerea proiectului de Hotărâre de Guvern, clarificarea noţiunilor de multiculturalism şi multilingvism pentru învăţământul medical superior.
'Având în vedere concluziile audierii publice, Comisia de experţi apreciază ca fiind necesară retragerea actualei variante a proiectului de HG întrucât: nu respectă principiul autonomiei universitare; chiar dacă există un blocaj la nivelul conducerii UMF Târgu Mureş şi în ce priveşte adoptarea Cartei universitare, acest lucru trebuie soluţionat de puterea judecătorească, şi nu de către cea executivă', a declarat vineri, într-o conferinţă de presă, Radu Bălănean, reprezentantul Coaliţiei 52 Mureş.
Potrivit acestuia, experţii au arătat că proiectul de HG nu este fundamentat pe studii şi analize de impact al actului normativ asupra grupurilor de cetăţeni afectaţi: 'studenţi direct implicaţi, de etnie maghiară, studenţii străini (cu predare în limba engleză), studenţii români, cadrele didactice din ambele etnii, atât sub aspectul calităţii actului de învăţământ, cât şi din perspectiva acreditării şi a aspectelor administrative, pacienţi, în general, sistemul medical, în general'.
Radu Bălănean a mai spus că experţii au ajuns la mai multe concluzii în urma analizării celor 51 de depoziţii primite: autonomia universitară trebuie respectată, nu se pot aplica derogări de la standardele de calitate ARACIS, consultarea publică largă în procesul decizional public este benefică şi necesară, iar ponderea dezavantajelor rezultate din adoptarea acestui proiect de Hotărâre de Guvern este covârşitoare, raportat la avantaje, atât pentru studenţi, cât şi pentru pacienţi şi societate în general.
În plus, s-a constatat că 'nu există situaţii temeinic justificate' pentru adoptarea proiectului de HG, întrucât decizia nu are la bază o minimă analiză de impact a reglementării asupra părţilor afectate: studenţi, pacienţi, cadre didactice, sistemul medical, sistemul de învăţământ, sistemul social în general.
'Principiile multiculturalităţii şi multilingvismului sunt apreciate ca fiind respectate la UMF Târgu Mureş. Există şi opinii minoritare care apreciază că minoritatea maghiară este lipsită de putere decizională', se mai arată în raportul-sinteză.
Raportul semnat de membrii Comisiei de experţi a fost depus vineri, la Ministerul Educaţiei, însoţit de cele 51 de depoziţii colectate şi de motivaţia iniţiatorului, urmând a fi înregistrat şi la cabinetul primului-ministru.
Liderul Sindicatului din UMF Târgu Mureş, Florin Buicu, a arătat, la rândul său, că petiţia online pe care a iniţiat-o, intitulată 'Respectaţi autonomia universitară a UMF Târgu Mureş' a adunat peste 26.000 de semnături de susţinere, documentul fiind înaintat de asemenea Ministerului Educaţiei.
Audierea publică de joi a fost organizată de UMF Târgu Mureş, în parteneriat cu Academia de Advocacy şi Coaliţia 52 Târgu Mureş.AGERPRES/(A - Dorina Matiş)
Notare
Comentarii
In momentul de fata nu sunt comentarii. Fiti primul care trimite unul!
Apasati aici pentru a trimite un comentariu
Citeste si...
Studenţii maghiari de la UMF Târgu Mureş trebuie să aleagă: facultatea acreditată sau noua facultate autorizată Studenţii maghiari de la Universitatea de Medicină şi Farmacie (UMF) din Târgu Mureş trebuie să aleagă între a rămâne la vechea Facultate de Medicină, care este acreditată şi unde pot susţine examenul de licenţă, şi noua Facultate de Medicină în Limba Maghiară, înfiinţată prin Hotărâre de Guvern, care...
Mureş: Proiect de 500.000 euro pentru Centrul de simulare şi abilităţi practice la UMF Târgu Mureş Universitatea de Medicină şi Farmacie (UMF) din Târgu Mureş a anunţat, marţi, lansarea proiectului Programului Operaţional Sectorial Dezvoltarea Resurselor Umane (POSDRU) - "Crearea de noi oportunităţi de învăţare pentru studenţi pentru dezvoltarea abilităţilor practice folosind simulatoare medicale...
UMF Târgu Mureş a înfiinţat Societatea de Simulare în Medicină, prima de acest gen din România Rectorul Universităţii de medicină şi farmacie (UMF) din Târgu Mureş, profesor doctor Leonard Azamfirei, a anunţat, marţi, că s-a înfiinţat Societatea de Simulare în medicină, prima de acest gen din România, la care au fost invitate să participe toate universităţile similare din ţară care deţin centre...
UMF Târgu Mureş introduce în premieră naţională conceptul de admitere pentru studenţii străini 'early admission' Universitatea de Medicină şi Farmacie (UMF) din Târgu Mureş a anunţat, pe site-ul propriu, că introduce din acest an, în premieră naţională, un nou concept de admitere pentru studenţii din străinătate denumit "early admission".
Studenţii protestează împotriva separării facultăţilor din UMF Târgu Mureş Aproximativ 200 de studenţi de la Universitatea de Medicină şi Farmacie din Târgu Mureş au început de luni şi vor continua până pe 14 martie o serie de proteste faţă de tendinţa de separare a facultăţilor universităţii şi mai ales împotriva implicării politicului în problemele învăţământului superior...
Peste 230 de cadre medicale, specializate în cadrul unui proiect european accesat de UMF Târgu Mureş Universitatea de Medicină şi Farmacie (UMF) Târgu Mureş, în parteneriat cu Institutul de Boli Cardiovasculare şi Transplant (IBCvT) Târgu Mureş şi cu Universitatea de Medicină şi Farmacie 'Iuliu Haţieganu' din Cluj-Napoca, va specializa în domeniul cardiologiei cardiovasculare pediatrice şi specialităţi...