Cele mai citite
 


În viitor infarctul ar putea fi prevăzut cu ajutorul unui test de sânge
sâmbătă, 24 martie 2012   ::   0 Comentarii :: :: Stiri
 
Cercetători americani au descoperit că unele celule se deformează înaintea unui atac de inimă şi speră să comercializeze un test de sânge care să anunţe iminenţa unui infarct într-un an sau doi, relatează sante.lefigaro.fr.
Majoritatea atacurilor de inimă apar fără semne prealabile. Un cheag blochează arterele coronare (artere care aduc sânge oxigenat la pereţii inimii) şi provoacă infarct. Se cunosc de multă vreme factorii de risc, precum obezitatea, hipertensiunea arterială sau diabetul, dar medicilor le este greu să evalueze iminenţa unui atac cardiac. Cercetători americani de la Scripps Translational Science Institute (STSI) din California cred că au găsit soluţia, depistând celule deformate, susceptibile să prevadă un infarct cu două săptămâni înainte de accident, pornind de la o analiză de sânge. Observând în spitale din San Diego inimile a 50 de pacienţi care suferiseră crize cardiace, oamenii de ştiinţă au constatat că celulele endoteliale (care căptuşesc interiorul pereţilor inimii şi vaselor) aveau malformaţii, ceea ce nu s-a întâmplat la alţi 44 de pacienţi sănătoşi, care au participat şi ei la studiu.

Publicate miercuri în revista Science Translational Medicine, rezultatele cercetării arată că aceste celule se dezvoltă în cantitate mai mare înainte de apariţia unei crize cardiace (ele sunt cu 400% mai prezente decât la cei sănătoşi).

Cu asemenea markeri şi dacă şi alte teste vor confirma primele rezultate, echipa americană vrea să dezvolte un test de sânge într-un an sau doi ani. Mai întâi, testul s-ar putea aplica la persoanele care sosesc la urgenţă cu dureri toracice. Dacă testul indică un risc, pacienţilor le vor putea fi administrate medicamente care să înlăture cheagurile. Pe termen lung, doctorul Eric Topol, autorul principal al studiului şi director STSI, speră să creeze un implant de mărimea unui bob de orez, care să analizeze sângele şi să trimită un semnal de avertizare în caz de infarct iminent.

Doctor Patricia Lemarchand, specialist în biologie celulară la Nantes, mai sceptică, aşteaptă ca alte teste să confirme ipoteza formulată în studiul menţionat. 'Cercetările arată că acele celule endoteliale prezintă unele anomalii, dar nimic nu dovedeşte că ele pot prevedea un infarct, pentru că testele s-au făcut pe persoane care tocmai avuseseră un atac de inimă', spune doctoriţa. În Europa, când un pacient se prezintă la spital cu dureri în piept, 'noi efectuăm analize foarte precise de sânge care ne permit să evaluăm gravitatea unui infarct, lucru pe care testul dr Topol nu-l asigură', adaugă dr Lemarchand.

Bolile cardiovasculare rămân prima cauză a deceselor în ţările dezvoltate. În Franţa, circa 120.000 de persoane suferă anual un infarct, dintre care 10% mor în orele imediat următoare şi 15% în anul de după atac.AGERPRES/ (Lelia Bretan)
Notare
Comentarii
In momentul de fata nu sunt comentarii. Fiti primul care trimite unul!
Apasati aici pentru a trimite un comentariu
Citeste si...
Consumul de zmeură duce la scăderea riscului de boli cardiovasculare (studiu) Consumul de zmeură duce la scăderea riscului de boli cardiovasculare. Potrivit unor cercetători sud-coreeni, un extract de zmeură neagră ar putea reduce simptomele sindromului metabolic (care reuneşte cel puţin trei condiţii dintre obezitatea abdominală, hipertensiunea arterială, ateroscleroza, rezistenţa...
Circa 80% din infarcturi ar putea fi evitate printr-o bună igienă a vieţii (studiu) Circa 80% din crizele cardiace ar putea fi evitate prin oprirea fumatului, adoptarea unei alimentaţii sănătoase şi practicarea unei activităţi sportive regulate - este concluzia unui studiu desfăşurat timp de 11 ani de cercetători suedezi.
Cum putem evita un atac de cord sau un accident vascular cerebral? Organizatia Mondiala a Sanatatii estimeaza ca mai mult de 17.3 milioane de oameni de pe glob au murit în anul 2008 de boli cardiovasculare, cum ar fi atacul de cord sau accidentul vascular cerebral. Contrar credintei populare, patru din cinci dintre aceste decese au avut loc în ţările mici şi cu...
VIRUSUL ZIKA Un antibiotic a blocat infecţia fetusului cu acest virus într-un test de laborator (studiu) O echipă de cercetători americani a descoperit un antibiotic care blochează potenţialele căi de infectare cu virusul Zika a fătului aflat în faza de dezvoltare, cel puţin la nivelul culturilor de celule umane, informează agenţia Xinhua.
Cercetători americani promovează un test de sânge care poate stabili mai devreme sexul copilului Printr-un test de sânge, femeile însărcinate ar putea afla sexul copilului mai devreme decât prin alte metode folosite în prezent în SUA, potrivit Reuters, citând un studiu realizat de doctori americani.
Relaţii foarte bune cu vecinii pentru reducerea riscului de criză cardiacă (studiu) Relaţii bune de vecinătate şi o atmosferă de coeziune socială ar putea reduce riscul unei crize cardiace, arată un studiu realizat de cercetători americani de la Universitatea Michigan, publicat marţi în revista Journal of Epidemiology and Community Health şi preluat de AFP.