Cele mai citite
 


Incidenţa tuberculozei a scăzut în ultimii 10 ani cu peste 40%
sâmbătă, 24 martie 2012   ::   0 Comentarii :: :: Stiri
 
Incidenţa tuberculozei a scăzut în perioada 2002-2011 cu 42%, de la 142,2 cazuri la suta de mii la 82,8 cazuri la suta de mii, a subliniat vineri, în conferinţă de presă, dr. Elmira Ibraim, coordonator tehnic al Programului Naţional de Control al Tuberculozei.
Ea a evidenţiat că această scădere a fost obţinută pe rata constanţei de depistare a cazurilor la peste 70% din anul 1995 şi a ratei de succes terapeutic la cazurile noi pulmonare confirmare bacteriologic.
În România scăderea incidenţei în ultimii ani a fost în medie de 4,7% pe an. Cu toate acestea, conform ultimului raport despre tuberculoză al OMS, şi în anul 2010 România s-a situat din punctul de vedere al incidenţei tuberculozei pe primul locuri în ţările europene şi pe locul 6 în regiunea Europa a OMS după Kazahstan, Republica Moldova, Georgia, Kîrgîstan şi Tadjikistan.
Numărul de cazuri noi înregistrat în anul 2011 a fost de 14.607 iar cel al recidivelor - de 3.482, faţă de 15.963 şi, respectiv, 3.359 în 2010, a evidenţiat medicul.
Se înregistrează o valoare de două ori mai mare a incidenţei la tuberculoză la bărbaţi, 114,4 la suta de mii, faţă de femei, unde este de 52,9 la suta de mii, a arătat dr. Elmira Ibraim.
În ceea ce priveşte mediile de rezidenţă, se evidenţiază o valoare cu 25% mai mare pentru mediul rural faţă de urban.
Vârful de incidenţă de peste 100 la suta de mii şi apare la grupele de vârstă între 40 şi 59 de ani.
Curba incidenţei la tuberculoză la copii între 0 şi 15 ani a urmat acelaşi trend cu cea a incidenţei globale, scăderea fiind de 51% în intervalul 2002-2011.
În 2011 s-au înregistrat 770 de cazuri la copii, faţă de 1.843 în anul 2002.
Dr. Elmira Ibraim a făcut referire şi la faptul că mortalitatea prin tuberculoză a fost de asemenea în scădere în perioada 2002-2011, de la 10,8 la suta de mii în 2002, la 6,9 la suta de mii în 2010.
Judeţele cele mai afectate de tuberculoză sunt Dolj, cu 148 la sută la suta de mii, Mehedinţi - 143 la suta de mii, Olt - 142 la suta de mii, cea mai mică incidenţă fiind înregistrată în judeţele Harghita - 31,5 la suta de mii, Covasna - 45,1 la suta de mii, Sibiu - 48,7 la suta de mii.
Dr. Elmira Ibraim a subliniat că ne confruntăm cu cazuri de tuberculoză rezistentă la medicamente. Este vorba de tuberculoza multidrog, rezistentă la cel puţin două medicamente antituberculoză majore.
"Dacă bolnavii cu acest tip de tuberculoză nu iau tratamentul corect, există riscul de dezvoltare a noii tuberculoze chimiorezistente. Astfel, din anul 2006 a fost descrisă tuberculoza chimiorezistentă extinsă cu rezistenţă multidrog, la care se adaugă încă alte două clase de rezistenţă la medicamente. Aceste cazuri necesită tratamente mult mai agresive, cu 4-7 medicamente în asociere, administrate zilnic timp de 20-30 de luni şi cu toate acestea cu şanse mult mai reduse de vindecare", a explicat medicul.
În România, în 2010, au fost înregistrate 502 cazuri de tuberculoză multidrog rezistentă şi 27 cu chimiorezistenţă extinsă. Între cauzele se numără, pe de o parte, renunţarea pacienţilor la tratament după ce se simt mai bine iar pe de altă parte, condiţiile social-economice, dar şi o proastă diagnosticare şi schemă inadecvată de tratament, fiind nevoie de un parteneriat şi de colaborare, de suport social pentru aceşti pacienţi, a spus dr. Ibraim.
În ceea ce priveşte finanţarea, coordonatorul Programului Naţional de Control al Tuberculozei a arătat că în 2012 aceasta este puţin peste 11 milioane de lei, faţă de 15 milioane lei anul trecut.
"Foarte probabil că nu vom putea acoperi tratamentul necesar pentru toate cazurile. Trebuie rediscutat acest aspect. Ar trebui să se facă achiziţii centralizate. Un management corect cu rezistenţă pentru a putea achiziţiona medicamentele", a susţinut ea.
Referitor la persoanele infectate cu HIV, medicul a menţionat că acestea au risc de 20-37 de ori mai mare cu tuberculoză. În România asocierea problemei tuberculozei cu HIV nu este foarte amplă, numărul de cazuri înregistrat anual fiind de 200, ceea ce reprezintă puţin peste 1% din numărul total de cazuri cu tuberculoză înregistrate anual.
La rândul său, dr. Victor Olsavszky, reprezentantul Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii în România, a subliniat că OMS a estimat că la nivel mondial în fiecare an aproape 9 milioane de oameni se îmbolnăvesc de tuberculoză şi aproximativ 1.500 dintre care 200.000 sunt copii mor din cauza acestei boli.
El a subliniat că pe 24 martie se lansează un apel internaţional pentru o lume fără tuberculoză - tuberculoza trebuie să fie eliminată în lume iar decesele trebuie să atingă nivelul zero.
Dr. Victor Olsavszky a reliefat că anul acesta campania se axează pe copii, pentru că un raport recent a evidenţiat că afecţiunea este din ce în ce mai întâlnită la această categorie.
El a accentuat şi asupra faptului că se înregistrează din ce în ce mai multe cazuri cu tuberculoză multidrog rezistentă, în Europa întâlnindu-se cel mai mare număr, reprezentând 36% din totalul cazurilor cu tuberculoză multidrog rezistentă.
Cu prilejul marcării Zilei Mondiale de Luptă Împotriva Tuberculozei, parteneriatul Stop TB din România lansează în ţara noastră campania internaţională 'Stop Tuberculozei în timpul vieţii mele!'.
Deşi este o boală vindecabilă, tuberculoza omoară în continuare în întreaga lume, în medie, trei oameni pe minut. AGERPRES/(AS - Cornelia Stanciu)
Notare
Comentarii
In momentul de fata nu sunt comentarii. Fiti primul care trimite unul!
Apasati aici pentru a trimite un comentariu
Citeste si...
Gilda Popescu (Institutul Marius Nasta): 30.000 de români sunt în tratament antituberculos Aproximativ 30.000 de români sunt în tratament antituberculos, România ocupând primul loc din Uniunea Europeană în ceea ce priveşte incidenţa tuberculozei, a declarat luni, într-o conferinţă de presă, managerul Institutului "Marius Nasta" Gilda Popescu.
Doljul se află în topul judeţelor cu cei mai mulţi bolnavi de tuberculoză Reprezentanţii Direcţiei de Sănătate Publică (DSP) din Dolj au demarat, joi, de Ziua Mondială de Luptă Împotriva Tuberculozei, o campanie de informare care are ca scop prevenirea şi reducerea incidenţei acestei boli, în condiţiile în care Doljul se află în topul judeţelor cu cei mai mulţi bolnavi de...
24 Martie 2016 a fost ZIUA MONDIALĂ DE LUPTĂ ÎMPOTRIVA TUBERCULOZEI În 24 martie 1882, Robert Koch comunica lumii ştiinţifice descoperirea bacilului care provoacă tuberculoza, „una dintre cele mai temute boli infecţioase” (R.Koch, 24 martie 1882).
Comunicat de presă - Asociaţia Română a Bolnavilor de Tuberculoză 'Condiţia pacientului cu tuberculoză în România şi în spaţiul european'
Cluj: 41 de cazuri de tuberculoză la 100.000 de locuitori în judeţ, în 2013 Numărul cazurilor de tuberculoză au scăzut semnificativ în România, dar ţara noastră ocupă, totuşi, primul loc în UE, cu cea mai mare incidenţă a acestei boli.
Realitate îngrijorătoare: tuberculoza devine din ce în ce mai rezistentă, iar cercetările în domeniu stagnează Numărul mare al cazurilor de tuberculoză în lume este unul din scandalurile medicale de la începutul acestui secol. Tuberculoza a ucis 1,4 milioane de persoane în 2010, din care majoritatea trăiau într-o ţară săracă. Potrivit Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS), este vorba de cel mai scăzut nivel...