Cele mai citite
 


Prefectul din Cluj: O facultate în limba maghiară la Târgu Mureş ar fi o greşeală politică
sâmbătă, 24 martie 2012   ::   0 Comentarii :: :: Stiri
 
Situaţia de la Universitatea de Medicină şi Farmacie (UMF) de la Târgu Mureş, unde UDMR doreşte înfiinţarea unei facultăţi în limba maghiară, este rezultatul unor neînţelegeri existente la nivelul personalului de specialitate al instituţiei de învăţământ, iar soluţionarea problemei prin deschiderea unei secţii pe un criteriu etnic ar fi o greşeală politică, consideră prefectul judeţului Cluj, Florin Stamatian.
"În instituţia de învăţământ superior medical de la Târgu Mureş exista de mult linia cu predare în limba maghiară. Dacă se adopta Carta instituţiei, cu prorector, prodecan şi şef de departament, care să coordoneze linia maghiară de studii, nu era nevoie de o facultate în limba maghiară. A face o facultate cu predare în limba maghiară este o greşeală politică, pentru că vor rezulta una în limba română şi una în limba maghiară, ambele neacreditabile", a afirmat, vineri, pentru AGERPRES, prefectul Florin Stamatian.
El spune că, fiind medic ginecolog, a invidiat deseori colectivul de specialişti ginecologi-obstreticieni de la Târgu Mureş.
"Era o echipă tânără şi performantă, iar liderul ei, medicul Szabo Bela, şeful secţiei de Obstetrică-Ginecologie din cadrul Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă din Târgu Mureş, este un profesor de anvergură europeană. Eu l-am întrebat câţi maghiari a promovat în ultimii 20 de ani şi mi-a răspuns că unul singur. Fiecare dorim să ne dezvoltăm într-o societate comună, coerentă, care este a noastră, şi nu una a românilor, alta a maghiarilor şi alta a romilor. Nu se poate face segregare pe criterii etnice. La Târgu Mureş, oamenii trebuie să se reaşeze la masa negocierilor", a spus prefectul Florin Stamatian. AGERPRES/ (A - Carmen Fărcaşiu)
Notare
Comentarii
In momentul de fata nu sunt comentarii. Fiti primul care trimite unul!
Apasati aici pentru a trimite un comentariu
Citeste si...
Rectorul UMF Târgu Mureş, C. Copotoiu: Democraţia este forma cea mai severă de a convieţui (interviu) Rectorul Universităţii de Medicină şi Farmacie (UMF) Târgu Mureş, prof. univ. dr. Constantin Copotoiu, a declarat într-un interviu acordat AGERPRES că politicul nu trebuie să se amestece în problemele universităţii, încălcând autonomia universitară prevăzută în Legea Educaţiei şi principiul libertăţii...
Problema UMF Târgu Mureş, generată de ambiguitatea Legii Educaţiei, consideră prof. Andrei Ţăranu Problemele apărute la Universitatea de Medicină şi Farmacie Târgu Mureş unde Senatul UMF acuză presiuni politice, iar UDMR invocă nerespectarea legii, sunt generate de ambiguitatea Legii Educaţiei, a declarat marţi, profesorul Andrei Ţăranu, Şcoala Naţională de Sudii Politice şi Administrative (SNSPA)...
Prefectul Corneliu Grosu: Noua structură a UMF va duce la segregarea studenţilor, profesorilor şi spitalelor pe criterii etnice Prefectul judeţului Mureş, Corneliu Grosu, a atras atenţia miercuri că noua structură dorită de UDMR pentru a fi inclusă în programul Guvernului Ponta III referitoare la Universitatea de medicină şi farmacie (UMF) din Târgu Mureş va duce la separarea studenţilor, profesorilor şi inclusiv a spitalelor...
Remus Lăpuşan (PSD): Disputa de la UMF Târgu Mureş nu este academică, ci s-a transformat în dispută politică Preşedintele PSD Cluj, Remus Lăpuşan, a declarat, miercuri, că disputa de la Universitatea de Medicină şi Farmacie (UMF) Târgu Mureş nu este de natură academică, ci a devenit o dispută politică.
Cristian Buican(PNL): Se impune o moţiune de cenzură în urma deciziei luată în cazul UMF Târgu Mureş Preşedintele PNL Vâlcea, deputatul Cristian Buican, doreşte iniţierea unei moţiuni de cenzură împotriva Guvernului Ungureanu, în urma adoptării hotărârii de înfiinţare a unei facultăţi de medicină în limba maghiară la UMF Târgu Mureş.