Cele mai citite
 


Bihor: Ministrul Ritli - România are nevoie de o nouă strategie pentru transfuzii
duminică, 25 martie 2012   ::   0 Comentarii :: :: Stiri
 
Ministrul Sănătăţii, Ladislau Ritli, susţine că România are nevoie de o strategie naţională în domeniul transfuziei, de armonizarea legislaţiei cu cea europeană, precum şi de aparatură performantă pentru fracţionarea şi valorificarea unei cantităţi imense de plasmă aflată în stoc.
'Avem foarte multe lucruri de făcut în acest domeniu. Cu toate dificultăţile, de personal, de dotări, totuşi este un subsistem funcţional şi care lucrează bine, nu în ultimul rând, datorită unor eforturi ale colectivelor care sunt foarte bune', a declarat ministrul Ritli, sâmbătă, la Oradea, prezent la lucrările primului Congres Internaţional de Medicină Transfuzională.
Ministrul a arătat că legislaţia din 2005 care reglementează activitatea în domeniu este în conformitate cu directivele europene doar parţial, motiv pentru care trebuie reajustată şi gândită o altă strategie. Această strategie vizează, în primul rând, să se asigure cantitatea şi calitatea produselor de sânge, precum şi o serie de strategii pentru educare, informare publică şi valorificare a ceea ce există.
'Noi avem o cantitate imensă de plasmă, care este stocată şi pe care nu o folosim pentru că nu avem tehnologie să o fracţionăm. Din plasmă se pot extrage foarte multe, chiar şi medicamente. Nu avem tehnologie şi având plasma, trebuie să găsim o formulă să o valorificăm', a subliniat Ritli.
O parte importantă a strategiei, care a fost discutată cu participanţii la congres, vizează dotarea pentru securitatea transfuzională, care presupune achiziţionarea unor echipamente superperformante de testare suplimentară a sângelui pentru a proteja atât donatorul, cât şi primitorul de sânge, securitatea actului transfuzional fiind o prioritate oriunde în lume. Stocarea, transportul şi desigur, instruirea personalului sunt alte aspecte ale strategiei. În acest context, ministrul şi participanţii la congres au propus înfiinţarea unei specialităţi sau subspecialităţi în cadrul profesiilor medicale, anume medicina transfuzională.
Susţinerea acestei strategii s-ar concretiza, potrivit conf. univ. Ligia Burtă, şefa Centrului de Transfuzie Sanguină din Oradea şi organizatorul congresului, prin cinci platforme de testare NAT, din care una ar putea fi la Oradea, unde în anul 2011 s-a inaugurat Centrul de securitate transfuzională pe sud-estul Europei.
În ce priveşte susţinerea financiară, ministerul, care coordonează Agenţia Naţională de Transfuziologie, dacă se angajează în această strategie atunci va trebui să vină şi cu susţinerea ei, a spus ministrul, dar, oricum, ministerul va putea susţine partea legislativă.
Conf. univ. Ligia Burtă a precizat că s-ar putea să nu se cumpere acele platforme de testări suplimentare, ci să fie achiziţionate într-un regim de comodat şi astfel efortul financiar ar fi mult diminuat la nivel naţional.
Ministrul Ritli alături de fostul ministru Cseke Attila, împreună cu 'simbolul transfuziologiei româneşti', Jean Gerota, prof. Gheorghe Bumbu, decanul Facultăţii de Medicină şi alţi oaspeţi de marcă au discutat şi structurat viitoarea strategie a României în domeniul transfuziei, în cadrul forumului "Medicina Transfuzională românească în context european".
'Am vrut să aud părerea specialiştilor, ce părere au despre această strategie, deoarece forma finală va fi făcută de chiar cei de aici,' a subliniat ministrul Ritli.
Ministrul a mai auzit însă şi alte doleanţe privind numărul de personal, care este subdimensionat, propunerea de înfiinţare noii specialităţi medicale, medicina transfuzională, pe care toate ţările din jurul nostru o au.
Dr. Jean Gerota, cetăţean român şi francez, este practic simbolul medicinei transfuzionale româneşti. El a fost cel care imediat după 1989 a revoluţionat sistemul de recoltare a sângelui din ţară, de la acel sistem în sticle robuste, cu ace dure şi agresive, în sistemul de recoltare în pungi, accesibil donatorului.
Congresul va avea ca finalitate şi publicarea, într-o manieră unitară, a unor ghiduri de utilizare şi precauţii în terapia transfuzională. Toată informaţia derulată bilingv, în română şi engleză, în timpul congresului va fi postată pe platforma electronică a reţelei de sănătate a sud-estului Europei.
La primul Congres Internaţional de Medicină Transfuzională, derulat în perioada 22-25 martie la Oradea, participă peste 200 de specialişti din ţară şi străinătate, din toate categoriile şi nivelurile profesionale: asistenţi medicali, biologi, chimişti, medici rezidenţi şi specialişti în domenii conexe actului transfuzional (ATI, medicină de laborator, specialităţi chirurgicale, neonatologie, hematologie etc) şi studenţi în medicină. O noutate a congresului a fost sesiunea de postere, susţinute de studenţi, medici tineri şi câţiva seniori, care au reuşit să atragă atenţia participanţilor atât prin nivelul ştiinţific, cât şi prin maniera prezentării, atractivă, foarte uşor de înţeles. AGERPRES/(A-Eugenia Paşca)
Notare
Comentarii
In momentul de fata nu sunt comentarii. Fiti primul care trimite unul!
Apasati aici pentru a trimite un comentariu
Citeste si...
Bihor: Primul Congres internaţional de medicină transfuzională, la Oradea Oradea este gazda primului Congres Internaţional 'Medicină Transfuzională', timp de patru zile, până duminică, manifestare ştiinţifică de înaltă ţinută profesională la care participă numeroşi specialişti din ţară şi străinătate, a informat vineri conf. univ. Ligia Burtă, şefa Centrului de Transfuzie...
Bihor: Centrul Regional Sud Est European de Transfuzie Sanguină, inaugurat la Oradea Oradea, 7ian/Agerpres/- Ministrul Sănătăţii, Cseke Attila a inaugurat, vineri, la Oradea, Centrul Regional Sud-Est European de Transfuzie Sanguină, unic în regiunea de Sud-Est a Europei, coordonator în domeniul transfuziei şi siguranţei sângelui, dar şi promotor al unor politici de intervenţie trans...
Bihor: Ministrul Sănătăţii a inaugurat Spitalul Municipal din Oradea, renovat complet Ministrul Sănătăţii, Cseke Attila, a inaugurat vineri reconstrucţia totală a Spitalului Municipal din Oradea, realizată în perioada 2005-2011, prin fonduri alocate de la Ministerul Sănătăţii (80%) şi Primăria Oradea (20%).
Bihor: Investiţii ale MS la Spitalul Clinic de Recuperare Medicală Băile Felix, inaugurate de ministrul Ritli Ministrul Sănătăţii, dr. Ritli Ladislau şi fostul ministru Cseke Attila, au participat sâmbătă, la Spitalul Clinic de Recuperare Medicală Băile Felix, la darea în folosinţă a bazinelor interioare de hidrokinetoterapie adulţi, care au fost reparate capital în urma unei investiţii realizate în anul 2011...
Bihor: Curs internaţional de transfuzie sanguină, la Oradea Peste 40 de specialişti în medicina transfuzională din nouă ţări ale Europei de Sud-Est vor participa, în perioada 7 - 9 iunie, la primul curs internaţional organizat de Centrul Regional de Transfuzie pentru Europa de Sud-Est, situat în Oradea, sub genericul ''Creşterea disponibilităţii sângelui şi a...
Bihor: Ambulatoriu reabilitat din fonduri europene, inaugurat de ministrul Sănătăţii Oradea, 11 sep /Agerpres/ - Ministrul Sănătăţii, Cseke Attila, a inaugurat sâmbătă noua policlinică de la Spitalul Clinic Municipal Oradea, reabilitată şi modernizată printr-o investiţie de peste 4,4 milioane de lei, proiect derulat de Primăria Oradea, prin Programul Operaţional Regional.