Cele mai citite
 


Cluj: 115 clujeni au forme severe de poliartrită şi spondiloză anchilozant
duminică, 25 martie 2012   ::   0 Comentarii :: :: Stiri, Reumatologie
 

Un număr de 115 persoane suferinde de poliartrită reumatoidă şi spondiloză anchilozantă se află în evidenţele Casei Judeţene de Asigurări de Sănătate (CJAS), 79 dintre ele urmând tratamentele pentru încetinirea proceselor inflamatorii osoase şi diminuarea durerilor, potrivit directorului de relaţii contractuale al CJAS, dr. Luminiţa Chirilă.

"În judeţ este diagnosticată o singură persoană cu artrită reumatoidă juvenilă (ARJ)", a precizat, sâmbătă, dr. Luminiţa Chirilă, în intervenţia sa la prima ediţie a conferinţelor dedicate poliartritei reumatoide şi spondilozei anchilozante, desfăşurată la sediul Fundaţiei Creştine "Diakonia", în organizarea Asociaţiei Pacienţilor cu Boli Reumatismale Inflamatorii din Transilvania (ART), Universităţii ce Medicină şi Farmacie (UMF) "Iuliu Haţieganu" şi companiei Houston NPA.


Potrivit medicilor specialişti care au participat la acest eveniment, artrita juvenilă cronică este o boală ce duce la inflamarea şi tumefierea articulaţiilor, care devin dureroase. ARJ afectează aproximativ un copil din 1.000 sub vârsta de 15-16 ani.


Pe de altă parte, asist. univ. Laura Muntean de la Catedra de Reumatologie a UMF a arătat că 1% dintre români sunt diagnosticaţi cu spondilită anchilozantă şi s-a referit, în cadrul conferinţei, la consecinţele pe care le are această boală asupra activităţii umane, precizând că ea nu poate fi vindecată. Studii de dată recentă relevă că factorii responsabili de declanşarea acestei boli sunt atât o prevalenţă genetică, factorii de mediu, dar şi infecţiile repetate din organism.


"În ţara noastră, 1% din populaţie suferă de spondilită anchilozantă, care este cea mai frecventă boală inflamatorie a coloanei vertebrale. La nivel mondial, sunt 33 de milioane de persoane afectate de această boală extrem de grea, ce are printre consecinţe pierderea mobilităţii coloanei vertebrale şi scăderea generală a calităţii vieţii. Durerea nu cedează dacă pacientul rămâne în poziţia culcat, în pat, dimpotrivă. Una dintre complicaţiile acestei afecţiuni este inflamaţia irisului, adică a părţii colorate a ochiului. Apar şi probleme de respiraţie, din cauza curburii accentuate a coloanei vertebrale şi a rigidităţii toracelui", a spus medicul Laura Muntean. AGERPRES/ (A - Carmen Fărcaşiu)

Notare
Comentarii
In momentul de fata nu sunt comentarii. Fiti primul care trimite unul!
Apasati aici pentru a trimite un comentariu
Citeste si...
Cluj: Discuţie medici-pacienţi despre problematica bolilor reumatice anchilozante Medici specialişti în reumatologie de la Universitatea de Medicină şi Farmacie (UMF) "Iuliu Haţieganu" şi Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă din Cluj-Napoca s-au reunit sâmbătă la prima ediţie a conferinţelor dedicate poliartritei şi spondilozei anchilozante.
Copiii bolnavi de artrita juvenila idiopatica – forma sistemica, victime ale unei suferinte care ar putea fi evitata Societatea Romana de Reumatologie Pediatrica atrage atentia asupra insuficientei tratamentului unor categorii de copii cu artrita idiopatica juvenila.
Reumatologie? Reumatologia este specialitatea care se ocupa cu depistarea, diagnosticarea, tratarea si recuperarea bolnavilor cu suferinte non-chirurgicale ale aparatului locomotor. Reumatologia este o subspecialitate derivata din medicina interna.
Cluj: Medicii cer înfiinţarea unei baze de date pentru bolnavii cu artrite şi reumatism Specialiştii reumatologi consideră că Ministerul Sănătăţii ar trebui să se implice mai mult în susţinerea proiectelor pentru bolnavii de reumatism şi să fie înfiinţată o bază de date sub forma unor registre naţionale pentru bolnavii de poliartrită şi de boli asociate reumatismului, boli care în multe...
CNAS: Cele patru noi molecule incluse în poliartrita reumatoidă pot genera costuri suplimentare Directorul Direcţiei Farmaceutice, Dispozitive şi Clawback din cadrul Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate (CNAS), dr. Oana Ingrid Mocanu, a afirmat joi, la Târgu Mureş, la Conferinţa Naţională de Farmacoeconomie şi Management Sanitar (CNFMS), că cele patru noi molecule incluse în poliartrita reumatoidă...
Poliartrita reumatoidă este una dintre cele mai frecvente boli reumatice Una dintre cele mai frecvente boli reumatice este poliartrita reumatoidă, care are o prevalenţă de aproximativ 1% , ceea ce înseamnă că în România sunt cel puţin 200.000 de cazuri, a declarat marţi, într-o conferinţă de presă organizată cu ocazia Zilei Mondiale a Artritei, dr. Cătălin Codreanu, directorul...