Cele mai citite
 


Cluj: Discuţie medici-pacienţi despre problematica bolilor reumatice anchilozante
duminică, 25 martie 2012   ::   0 Comentarii :: :: Stiri, Reumatologie
 

Medici specialişti în reumatologie de la Universitatea de Medicină şi Farmacie (UMF) "Iuliu Haţieganu" şi Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă din Cluj-Napoca s-au reunit sâmbătă la prima ediţie a conferinţelor dedicate poliartritei şi spondilozei anchilozante.

Ei au prezentat comunicări în domeniu, în faţa unui public format din aproximativ 100 de pacienţi diagnosticaţi cu aceste boli cu evoluţie lentă şi impact deseori devastator din cauza durerii şi malformaţiilor osoase.
Manifestarea a fost organizată la sediul Fundaţiei Creştine "Diakonia", pe parcursul a opt ore, în două secţiuni distincte, prima fiind dedicată prezentărilor legate de diagnostic şi monitorizările bolilor, iar cea de-a doua, temei terapiilor medicamentoase. Participanţii la acest eveniment au adresat întrebări şi au făcut descrieri ale stărilor lor înainte şi după tratamentele urmate.


Asist. univ. Maria Magdalena Tamaş, de la Catedra de Reumatologie a UMF, a vorbit despre manifestările clinice în poliartrita reumatoidă iar medicul primar Laura Muntean a abordat subiectul spondilitei anchilozante.
Despre analizele medicale şi periodicitatea lor a făcut o prezentare Laura Damian, de la UMF "Iuliu Haţieganu", iar medicul Luminiţa Chirilă, director de relaţii contractuale la Casa Judeţeană de Asigurări de Sănătate, a explicat publicului care este circuitul pacientului cronic în sistemul sanitar actual şi ce drepturi îi revin acestuia ca urmare a afecţiunii anchilozante de care suferă.
La rândul său, directorul executiv al Direcţiei Generale de Asistenţă şi Protecţia Copilului, Nicoleta Molnar, s-a referit la certificatul de handicap, precizând cui i se acordă, pe baza căror acte şi cu ce beneficii.
În cea de-a doua parte a reuniunii au fost aduse în discuţie tratamentele bolilor reumatice inflamatorii, clasele terapeutice şi ghidurile de tratament, o parte a prezentărilor fiind rezervată tratamentului cu antiinflamatoare nesteroide şi riscului de complicaţii gastrointestinale pe care îl prezintă acesta, problematica fiind abordată de prof. univ. dr. Simona Rednic, de la UMF Cluj-Napoca, medic primar în medicină internă şi reumatologie.
Alte teme în jurul cărora s-au purtat discuţii au vizat lupta celor suferinzi cu durerea, suportul psihologic în bolile cronice, terapiile recuperatorii individuale, kinetoterapia şi monitorizarea corectă a bolilor inflamatorii.
Peste o jumătate de milion de români suferă de afecţiuni reumatismale inflamatorii. Peste 200.000 dintre aceştia sunt diagnosticaţi cu artrită reumatoidă şi un număr însemnat cu spondilită anchilozantă. Fiind boli de tip progresiv, ele afectează grav abilităţile locomotorii, reducând speranţa medie de viaţă a pacienţilor. La nivel mondial, afecţiunile musculo-scheletale reprezintă, după accidente, a doua cauză de invaliditate la persoanele tinere.


Conferinţa de la Cluj-Napoca a fost organizată de Asociaţia Pacienţilor cu Boli Reumatismale Inflamatorii din Transilvania (ART), în parteneriat cu UMF "Iuliu Haţieganu" şi Houston NPA. Acţiunea s-a adresat în mod special pacienţilor cu boli reumatismale inflamatorii, familiilor lor, precum şi cadrelor medicale care doresc să intre în dialog direct cu pacienţii şi cu ceilalţi medici. Coordonatorul conferinţei a fost prof. univ. dr. Simona Rednic. AGERPRES/ (A - Carmen Fărcaşiu)

Notare
Comentarii
In momentul de fata nu sunt comentarii. Fiti primul care trimite unul!
Apasati aici pentru a trimite un comentariu
Citeste si...
Cluj: 115 clujeni au forme severe de poliartrită şi spondiloză anchilozant Un număr de 115 persoane suferinde de poliartrită reumatoidă şi spondiloză anchilozantă se află în evidenţele Casei Judeţene de Asigurări de Sănătate (CJAS), 79 dintre ele urmând tratamentele pentru încetinirea proceselor inflamatorii osoase şi diminuarea durerilor, potrivit directorului de relaţii ...
Cluj: Carta Poliartritei Reumatoide, lansată la vernisajul expoziţiei 'Motion-Emotion' Carta Poliartritei Reumatoide a fost lansată, marţi, la Cluj-Napoca, cu prilejul vernisajului expoziţiei intitulate "Motion-Emotion", de la Galeria de Artă "Hangar", eveniment ce face parte din campania "InspirART- Emoţii articulate", iniţiată de compania Pfizer şi sprijinită de 12 renumiţi artişti plastici...
Poliartrita reumatoidă este una dintre cele mai frecvente boli reumatice Una dintre cele mai frecvente boli reumatice este poliartrita reumatoidă, care are o prevalenţă de aproximativ 1% , ceea ce înseamnă că în România sunt cel puţin 200.000 de cazuri, a declarat marţi, într-o conferinţă de presă organizată cu ocazia Zilei Mondiale a Artritei, dr. Cătălin Codreanu, directorul...
Cluj: Medicii cer înfiinţarea unei baze de date pentru bolnavii cu artrite şi reumatism Specialiştii reumatologi consideră că Ministerul Sănătăţii ar trebui să se implice mai mult în susţinerea proiectelor pentru bolnavii de reumatism şi să fie înfiinţată o bază de date sub forma unor registre naţionale pentru bolnavii de poliartrită şi de boli asociate reumatismului, boli care în multe...
O nouă terapie pentru poliartrita reumatoidă Poliartrita reumatoidă în România se apreciază că afectează 1% din populaţie, dar ea este subdiagnosticată, a subliniat prof. dr. Ruxandra Ionescu, preşedinta Societăţii Naţionale de Reumatologie, cu prilejul lansării unei noi alternative terapeutice.
Timiş: Congresul de Medicină Dentară, din cadrul "Zilelor Stomatologice Bănăţene" discută depre problemele stomatologilor Cea de-a XXI-a ediţie a "Zilelor Stomatologice Bănăţene" (19-21 mai) care include şi Congresul de Medicină Dentară a început, joi, la Universitatea de Medicină şi Farmacie (UMF) "Victor Babeş" din Timişoara, bucurându-se de o largă participare internaţională din Macedonia, SUA, Ungaria şi Italia, iar...