Cele mai citite
 


Cluj: Înalţii ierarhi Andrei al Clujului şi Pantelimon al Veriei au sfinţit locul unui viitor centru misionar
luni, 26 martie 2012   ::   0 Comentarii :: :: Stiri
 
Înalţii ierarhi Andrei al Mitropoliei Clujului, Maramureşului şi Sălajului, şi Pantelimon al Mitropoliei Veriei, din Grecia, au oficiat, duminică, ceremonia de sfinţire a locului pe care urmează să fie construit Centrul Misionar "Sfântul Apostol Andrei" din Cluj-Napoca.
La ceremonia care s-a desfăşurat după celebrarea Sfintei Liturghii în Catedrala Mitropolitană, de către cei doi înalţi ierarhi, au participat aproximativ 1.000 de credincioşi, reprezentanţi ai administraţiei publice, vieţii universitare, partidelor politice, tineri din 21 de filiale ale Asociaţiei Studenţilor Creştini Ortodocşi Români (ASCOR), toţi îmbrăcaţi în frumoase costume populare, şi studenţi ai Facultăţii de Teologie Ortodoxă din Cluj-Napoca, în frunte cu decanul instituţiei, prof. univ. dr. Ioan Chirilă.
Oficierea ceremoniei a fost precedată de procesiunea prin care la locul viitoarei zidiri bisericeşti a fost adusă caseta cu fragmentul din Sfânta Cruce pe care a fost răstignit Iisus Hristos. Caseta cu preţioasa relicvă aparţine Mănăstirii "Panaghia Sumela" din Grecia şi se află, de vineri, pentru rugăciunea credincioşilor, la Cluj-Napoca, fiind adusă de mitropolitul Pantelimon al Veriei, împreună cu un sobor de preoţi eleni.
Noul Centru Misionar va fi construit pe un teren oferit Arhiepiscopiei Vadului, Feleacului şi Clujului de către Consiliul Judeţean.
Ceremonia religioasă a fost oficiată în limbile română şi greacă, iar mitropolitul Pantelimon a fost cel care a sfinţit mulţimea credincioşilor veniţi la acest mare eveniment.
Înalţii ierarhi au turnat, fiecare, câte un cancioc cu beton la temelia viitoarei construcţii, iar mitropolitul Andrei Andreicuţ i-a invitat pe preşedintele Consiliului Judeţean, Alin Tişe, primarul interimar Radu Moisin, precum şi pe foştii miniştri Vasile Dâncu şi Ioan Rus, fostul rector al Universităţii de Medicină şi Farmacie, prof. univ. dr. Marius Bojiţă, deputatul PDL Horia Uioreanu, deputatul PDL Adrian Gurzău, omul de afaceri Vasile Leordean şi pe numeroşii reprezentanţi ai instituţiilor publice să se alăture acestui tradiţional ritual al întemeierii unei construcţii.
Mitropolitul Andrei a rostit, apoi, cuvintele de binecuvântare pentru viitorul Centru Misionar "Sfântul Apostol Andrei", precizând că numele acestei aşezări este al "Celui dintâi chemat dintre Apostolii Domnului Iisus Hristos şi, totodată, ocrotitor al românilor".
"Se binecuvântează piatra de temelie cu apă sfinţită, întru neclintita temelie de veac după veac a aşezării ce se va zidi", a spus înaltul ierarh, evidenţiind că, de Bunavestire "a venit şi soarele la Cluj-Napoca", duminică fiind, într-adevăr, o zi minunată de primăvară.
Înaltul ierarh Andrei i-a invitat pe credincioşi să rostească, toţi, împreună cu el, rugăciunea "Tatăl Nostru" şi a amintit, apoi, că alaiul creştinesc va reveni, în aceeaşi ordine, spre Catedrala Mitropolitană.
Clopotele marelui lăcaş de cult din Piaţa Avram Iancu au bătut neîntrerupt, pe întreaga durată a parcurgerii drumului spre catedrală. De îndată ce caseta cu fragmentul din Sfânta Cruce a fost reaşezată pe podiumul cu baldachin din faţa Catedralei Mitropolitane, credincioşii au format un neîntrerupt şir, de peste 1.000 de persoane, pentru a venera relicva şi a se închina în faţa ei. Caseta va rămâne şi în timpul nopţii pe acest podium, iar luni, spre orele amiezii, mitropolitul Pantelimon al Veriei va începe călătoria spre Grecia, pentru a o readuce la Mănăstirea "Panaghia Sumela".
Mitropolia Clujului, Maramureşului şi Sălajului a sărbătorit, duminică, atât Bunavestire, cât şi pe demnul de cinstire arhiepiscop şi mitropolit Bartolomeu Anania (1921-2011), care a fost ridicat la rangul de mitropolit la 25 martie 2006.
Fundaţia "Mitropolitul Bartolomeu", care împlineşte în acest an patru ani de la constituirea sa, a organizat, sâmbătă seara, un concert dedicat înaltului ierarh Bartolomeu Anania. La eveniment au participat mitropolitul Clujului, Maramureşului şi Sălajului, Andrei Andreicuţ, oaspetele său din aceste zile, mitropolitul Pantelimon al Veriei, episcopul-vicar al Arhiepiscopiei Vadului, Feleacului şi Clujului, Vasile Someşanul, numeroase personalităţi ale vieţii academice şi culturale, preoţi, studenţi ai Facultăţii de Teologie Ortodoxă şi foarte mulţi credincioşi. AGERPRES/(AS-Carmen Fărcaşiu)
Notare
Comentarii
In momentul de fata nu sunt comentarii. Fiti primul care trimite unul!
Apasati aici pentru a trimite un comentariu
Citeste si...
Cluj: Profesori şi studenţi de la UMF, acreditaţi cu Certificate 'Brighton Medical School' din Marea Britanie Peste 200 de cadre didactice şi studenţi de la Universitatea de Medicină şi Farmacie (UMF) "Iuliu Haţieganu" din Cluj-Napoca au obţinut Certificate de acreditare acordate de Brighton Medical School din Marea Britanie, în urma unui program de perfecţionare a abilităţilor pedagogice de predare.
Cluj: Centru de simulare cu şase posturi complete de laparoscopie, din toamnă, la UMF Rectorul Universităţii de Medicină şi Farmacie "Iuliu Haţieganu" din Cluj-Napoca, prof. univ. dr. Constantin Ciuce, este încrezător că proiectul deschiderii unui centru de simulare, dotat cu şase posturi complete de laparoscopie, într-o sală de peste 80 de metri pătraţi a instituţiei de învăţământ superior...
Cluj: 500 de studenţi de la UMF doresc să devină paramedici la SMURD Un număr de 500 de studenţi voluntari din anii I-IV de la Universitatea de Medicină şi Farmacie (UMF) "Iuliu Haţieganu" din Cluj-Napoca vor începe, de luni, 5 martie, o pregătire de formare ca paramedici în cadrul SMURD.
Cluj: Studenţi de la UMF distribuie pliante despre prevenirea diabetului în şase mari licee Un număr de 35 de voluntari, studenţi la Universitatea de Medicină şi Farmacie (UMF) "Iuliu Haţieganu", distribuie, miercuri, materiale informative despre prevenirea diabetului, în şase unităţi de învăţământ din Cluj-Napoca.
Cluj: Primul proiect educaţional universitar din România în domeniul medicinei de urgenţă, încheiat cu rezultate meritorii Peste 1.000 de studenţi din Universităţile de Medicină şi Farmacie (UMF) din Cluj-Napoca şi Târgu-Mureş au fost pregătiţi performant, printr-un program finanţat din Fondul Social European, pentru a practica medicina de urgenţă la un înalt nivel profesional.
Cluj: Prefectul Gheorghe Vuşcan s-a întâlnit cu rectorii celor şase universităţi clujene Rectorii celor şase universităţi din Cluj-Napoca au participat, luni, la o întâlnire cu prefectul judeţului Cluj, Gheorghe Vuşcan, ce a vizat deschiderea unui dialog real pe teme economice, sociale şi culturale, benefic întregii comunităţi, care să cuprindă şi aspecte referitoare la regionalizare şi...