Cele mai citite
 


Precizări ale CNAS referitoare la fostul vicepreşedinte al instituţiei, Iacob Baciu
marţi, 27 martie 2012   ::   0 Comentarii :: :: Stiri
 
Conducerea Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate nu a avut cunoştinţă de încheierea unor contracte de furnizare servicii cu casele judeţene de asigurări de sănătate de către Iacob Baciu, preşedinte al Confederaţiei Sindicatelor Democratice din România (CSDR) şi fost vicepreşedinte al Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate (CNAS).
În această perioadă, conform declaraţiilor sale de avere şi interese, Iacob Baciu îşi declara calitatea de membru al Consiliului de Administraţie al SC SIND România SRL, nu pe cea de administrator se arată într-un comunicat al CNAS remis, luni, AGERPRES.
În urma comunicatului de presă al ANI, conducerea CNAS a dispus efectuarea imediată a unor controale la Casele Judeţene de Sănătate urmând ca în cazul în care se va constata existenţa unor nereguli la încheierea contractelor instituţia să depună toate eforturile pentru recuperarea prejudiciului cauzat, precizează sursa citată.
ANI a sesizat Parchetul de pe lângă Curtea de Apel Bucureşti în vederea cercetării lui Iacob Baciu, preşedinte al CSDR şi fost vicepreşedinte al CNAS, pentru săvârşirea infracţiunii de conflict de interese şi încălcarea regimului juridic al incompatibilităţilor.
Potrivit ANI, Iacob Baciu a deţinut, în perioada 21 octombrie 2008 - 25 mai 2011, funcţia de vicepreşedinte al Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate şi îndeplineşte, din 2007 până în prezent, funcţia de preşedinte al CSDR. De asemenea, din data de 19 mai 2006, Iacob Baciu îndeplineşte calitatea de administrator în cadrul SC Sind România SRL.
Sind România SRL este o societate comercială înfiinţată în anul 1992 de către confederaţiile sindicale reprezentative la nivel naţional, în prezent având ca asociaţi persoane juridice: CNSLR Frăţia, CNS Cartel Alfa, BNS, CSDR şi Asociaţia Naţională a Caselor de Cultură ale Sindicatelor din România, care desfăşoară preponderent activităţi de turism social, beneficiarii serviciilor sale fiind în principal membri de sindicat şi beneficiarii biletelor de odihnă şi tratament veniţi prin Casa Naţională de Pensii Publice.
În urma evaluărilor demarate în decembrie 2010, ANI a stabilit că Iacob Baciu nu a respectat regimul juridic privind conflictul de interese în materie administrativă, întrucât, conform prevederilor din statutul CNAS, 'pe timpul executării mandatului, preşedintele, vicepreşedinţii şi directorul general ai CNAS nu pot exercita nicio altă funcţie sau demnitate publică, cu excepţia funcţiilor didactice din învăţământul superior', iar 'membrii Consiliului de administraţie al CNAS nu pot exercita activităţi la societăţi comerciale'.
De asemenea, el nu a respectat regimul juridic privind conflictul de interese în materie penală, întrucât SC Sind România SRL, societate unde acesta deţine calitatea de administrator, a încheiat, prin sucursalele teritoriale cu casele de asigurări de sănătate judeţene, 15 contracte de furnizare servicii medicale şi aproximativ 65 acte adiţionale, în valoare cumulată de 7.462.797 lei.
În plus, Iacob Baciu s-a aflat în stare de incompatibilitate, în perioada 2008 - 2011, întrucât a deţinut simultan funcţiile de vicepreşedinte al CNAS, preşedinte al CSDR, membru al plenului Consiliului Economic şi Social, respectiv vicepreşedinte al CES şi calitatea de administrator la SC Sind România SRL, încălcând dispoziţiile privind statutul CNAS, a Legii privind reforma în domeniul sănătăţii şi a Legii sindicatelor.
Pe lângă sesizarea Parchetului, ANI a iniţiat demersuri în vederea anulării contractelor respective.AGERPRES/(AS - Cornelia Stanciu)
Notare
Comentarii
In momentul de fata nu sunt comentarii. Fiti primul care trimite unul!
Apasati aici pentru a trimite un comentariu
Citeste si...
ANI solicită Parchetului cercetarea liderului de sindicat Iacob Baciu pentru conflict de interese Agenţia Naţională de Integritate (ANI) a sesizat Parchetul de pe lângă Curtea de Apel Bucureşti în vederea cercetării lui Iacob Baciu, preşedinte al Confederaţiei Sindicatelor Democratice din România (CSDR) şi fost vicepreşedinte al Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate (CNAS), pentru săvârşirea ...
Iacob Baciu (CSDR):Acuzaţiile ANI referitoare la existenţa unui conflict de interese sunt lipsite de temei juridic Preşedintele Confederaţiei Sindicatelor Democratice din România (CSDR), Iacob Baciu, califică acuzaţiile Agenţiei Naţionale de Integritate (ANI), referitoare la existenţa unui conflict de interese în cazul său, drept lipsite de temei juridic şi nejustificate.
CNAS: Conducerea Casei îşi rezervă dreptul de a nu întruni şedinţele CA până la retragerea nominalizării lui Duţă Conducerea Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate îşi rezervă dreptul de a nu întruni şedinţele Consiliului de Administraţie până la retragerea nominalizării lui Lucian Duţă ca membru în CA al Casei, se arată într-un comunicat emis miercuri de CNAS.
CNAS a făcut demersurile necesare punerii în executare a sentinţei privind cei 7 pacienţi bolnavi de cancer Casa Naţională de Asigurări de Sănătate a întreprins demersurile necesare pentru punerea în executare a sentinţei pronunţate de Curtea de Apel Bucureşti cu privire la acordarea celor şapte pacienţi bolnavi de cancer a unor tratamente în regim de compensare 100% care nu sunt cuprinse în lista de medicamente...
Patru funcţionari publici din ANAF, CNAS şi DGASPC Neamţ, găsiţi incompatibili de ANI Patru funcţionari publici, doi angajaţi în cadrul unor structuri din subordinea Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală (ANAF) şi câte unul în cadrul Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate (CNAS) şi Direcţiei Generale de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului (DGASPC) Neamţ, au fost găsiţi în...
DNA: Ciurchea, urmărit penal pentru abuz în serviciu într-un dosar cu un prejudiciu de peste 16 milioane euro Fostul preşedinte al Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate Vasile Ciurchea este urmărit penal de procurorii DNA pentru abuz în serviciu, alături de alte persoane din conducerea CNAS, într-un dosar în care s-a reţinut un prejudiciu de peste 16 milioane de euro.