Cele mai citite
 


(Corespondenţă) Arafat: România se află printre ţările cu un sistem de urgenţă avansat
marţi, 27 martie 2012   ::   0 Comentarii :: :: Stiri
 
Bruxelles, 27 mar - Trimisul special al Agerpres, Ionuţ Mareş, transmite: România se numără printre ţările europene cu un sistem de urgenţă avansat, care 'mai are nevoie de dezvoltare', dar al cărui principal punct forte este caracterul său integrat, a declarat marţi, pentru Agerpres, medicul Raed Arafat, subsecretar de stat în Ministerul Sănătăţii.
Sistemul de urgenţă din România este un sistem 'funcţional', 'la care se uită multe ţări'. "Se plasează foarte bine (n.r. - printre sistemele de sănătate din Uniunea Europeană). E un sistem funcţional. E un sistem la care multe ţări se uită. E un sistem care, în cursul lui de dezvoltare, nu se uită numai la urgenţele zilnice, se uită şi la aspectul de intervenţie la accidente colective, la calamităţi", care 'este un lucru important de abordat şi în ziua de astăzi', a declarat Arafat, la Bruxelles, pe marginea unei dezbateri în Parlamentul European privind particularităţile serviciilor de urgenţă din UE.

Medicul a subliniat că 'orice sistem de urgenţă trebuie să fie pregătit şi pentru partea de calamităţi şi dezastre'.

"În context european, suntem chiar printre ţările care se consideră că au un sistem de urgenţă avansat, şi aici vorbesc de serviciile de pre-spital, precum şi de unităţile de primiri urgenţe, care au fost dezvoltate în ultima perioadă", a mai spus Arafat.

Subsecretarul de stat, fondatorul sistemul de intervenţie SMURD, a recunoscut că sistemul de urgenţă din România 'mai are nevoie de dezvoltare pe partea de anumite tipuri de intervenţii, anumite tipuri de calamităţi, pe intervenţii la accidente chimice, la dezastre, la cutremure'.

"Nu putem spune că suntem pregătiţi încă sută la sută. Mai e mult de lucrat, pe partea de instruire a personalului. Acum începem cu atestatul pentru asistenţii medicali de la ambulanţă, care va dura câte trei luni pentru orice asistent şi care solicităm să devină obligatoriu. Am început cu medicii de la ambulanţă acum doi ani şi deja avem un număr foarte mare (n.r. - de medici) care au absolvit atestatul (...) Urmează ambulanţierii. Continuăm partea de pregătire cu pompierii", a subliniat oficialul, care a mai declarat că, oricât de puternic ar fi sistemul de urgenţă din România, 'încă mai are foarte mult de lucrat'.

Raed Arafat a spus totodată că punctul forte al sistemul de urgenţă din ţara noastră este caracterul său integrat. "Noi avem un sistem care funcţionează între Ministerul Sănătăţii, Ministerul de Interne, cu sprijinul, în unele situaţii, şi al Ministerului Apărării, unde spitalul cu pre-spitalul sunt combinate prin SMURD şi unde pompierii fac parte din sistem. Sistemele integrate se consideră a fi cele mai eficiente sisteme, comparativ cu sistemele care funcţionează rupt şi pe bucăţi", a subliniat subsecretarul de stat.

Dezbaterea din PE a fost organizată de eurodeputaţii din grupul ALDE Norica Nicolai, Cristian Buşoi şi Antonia Pârvanova (Bulgaria).AGERPRES
Notare
Comentarii
In momentul de fata nu sunt comentarii. Fiti primul care trimite unul!
Apasati aici pentru a trimite un comentariu
Citeste si...
STRÃIN, IUBESC ROMÂNIA/ Raed Arafat: România este ţara unde sunt acasă A conceput şi introdus în România un sistem inovator de intervenţii în situaţii de urgenţă, dat astăzi ca exemplu în alte ţări şi utilizat ca studiu de caz de către Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS). Toate acestea pornind la drum cu o maşină cumpărată la mâna a doua echipată cu girofaruri, pentru...
RETROSPECTIVÃ/ Sălaj: Peste 2.000 de intervenţii SMURD în primul an de activitate Primul an de activitate al Serviciului Mobil de Urgenţă, Reanimare şi Descarcerare în Sălaj a însemnat peste 2.000 de intervenţii la nivelul celor patru subunităţi din judeţ, pentru toate urgenţele care pun viaţa unei persoane sau mai multora în pericol imediat.
Raed Arafat: Sistemul de urgenţă trebuie să fie integrat total, pentru eficienţă şi management performant Subsecretarul de stat în Ministerul Sănătăţii, Raed Arafat a declarat, vineri, la Băile Felix, că sistemul de urgenţă trebuie să fie total integrat, modelul românesc având nevoie de dezvoltare şi întărire.
INTERVIU/Raed Arafat: În raportul privind 'Colectiv' am identificat decizii pozitive luate de persoane; noi le facem proceduri Secretarul de stat în Ministerul Afacerilor Interne (MAI) Raed Arafat a declarat, într-un interviu acordat AGERPRES, că, în cazul raportului referitor la modul în care instituţiile au reacţionat în cazul tragediei de la Colectiv, s-a căutat identificarea unor "decizii pozitive", care să devină, ulterior...
Raed Arafat: Sistemul de urgenţă din Bucureşti a ajuns la maturitate Sistemul de urgenţă din Bucureşti a ajuns deja la maturitate, a afirmat Raed Arafat, subsecretar de stat în Ministerul Sănătăţii (MS), marţi, cu ocazia participării sale la festivitatea de aniversare a 4 ani de la operaţionalizarea SMURD Bucureşti.
Vaslui: Ambulanţă SMURD nefolosită din lipsă de cadre medicale, va deveni operaţională O ambulanţă de Terapie Intensivă Mobilă, care se află în dotarea SMURD Vaslui din luna octombrie a anului trecut, dar nu a putut fi folosită din lipsă de cadre medicale, va deveni operaţională de săptămâna viitoare, a anunţat, luni, la Vaslui, Raed Arafat. Secretarul de stat în Ministerul Sănătăţii a...