Cele mai citite
 


Alba: Numărul copiilor abandonaţi, în creştere
miercuri, 28 martie 2012   ::   0 Comentarii :: :: Stiri
 
Nouă copii, din care cinci nou-născuţi, au fost părăsiţi în unităţile sanitare din Alba, maternităţi sau secţii de pediatrie, în primele două luni ale acestui an, în condiţiile în care pe întreaga durată a anului trecut, numărul minorilor care au prezentat risc de părăsire în spitale a fost de 21.
Opt dintre cei nouă copii au fost luaţi în ocrotire de către asistenţi maternali profesionişti, iar unul s-a reîntors ulterior la familia naturală. Şapte dintre copii provin din mediul urban şi tot şapte sunt fetiţe, a precizat, pentru AGERPRES, conducerea Direcţiei Generale pentru Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului (DGASPC) Alba.
Au fost cazuri în care, pentru unii copii, autorităţile au fost atenţionate încă înainte de naştere sau chiar în momentul spitalizării despre intenţia mamei de a solicita o măsură de protecţie pentru copil.
Cei nouă minori au vârsta până în 2 ani. În urma evaluării situaţiei socio-economice şi medicale a copiilor şi a familiilor acestora s-a decis ca opt dintre copii să fie încredinţaţi spre ocrotire unor asistenţi maternali profesionişti, iar un copil s-a reîntors în familia naturală, a precizat directorul executiv al DGASPC Alba, Sorin Chirilă.
În 2011 au fost înregistrate 21 de astfel cazuri de minori, cu vârsta cuprinsă între 0 şi 2 ani. Cei mai mulţi, 16, au prezentat risc de părăsire în maternităţi. Unsprezece dintre copii erau băieţi şi tot 11 proveneau din mediul rural.
Ca urmare a evaluării situaţiei socio-economice şi medicale a minorilor şi a familiilor acestora au fost luate măsuri ca ocrotirea la asistenţi maternali profesionişti pentru 14 copii, iar 3 au fost ocrotiţi împreună cu mamele lor în centrele maternale. Doi copii s-au reîntors în familia naturală, iar alţi doi au rămas în spital pentru tratament de specialitate.
În conformitate cu prevederile Legii 272/2004 privind protecţia şi promovarea drepturilor copilului există un Protocol de colaborare între DGASPC Alba, Inspectoratul Judeţean de Poliţie Alba şi Direcţia de Sănătate Publică Alba în vederea punerii în aplicare a măsurilor de asistenţă socială în domeniul protecţiei copilului. În acest protocol sunt menţionate atribuţiile fiecărei instituţii şi măsurile care trebuie luate în ceea ce priveşte copiii supuşi riscului de a fi neglijaţi sau supuşi abuzurilor la ieşirea din unităţile sanitare.
În ceea ce îi priveşte pe asistenţii maternali profesionişti din Alba, numărul acestora a scăzut de la 140 în ianuarie 2011 la 120 în martie 2012. Cei 140 de asistenţi aveau în ocrotire un număr total de 214 copii, iar cei 120 se îngrijesc de 207 minori.
Asistentul maternal profesionist este persoană fizică, atestată de către Comisia pentru Protecţia Copilului care asigură prin activitatea pe care o desfăşoară la domiciliul său, creşterea, îngrijirea şi educarea necesare dezvoltării armonioase a copiilor pe care îi primeşte în plasament. Activitatea asistentului maternal se desfăşoară în temeiul unui contract de muncă încheiat fie cu Serviciul Public Specializat pentru Protecţia Copilului, fie cu un Organism Privat Autorizat (ONG ) care desfăşoară activităţi în domeniul protecţiei copilului. Contractul se încheie pe trei ani, perioada de valabilitate a atestatului, cu o perioadă de probă de minim 3 luni. Executarea contractului începe odată cu încredinţarea sau plasamentul unui copil prin hotărârea Comisiei pentru Protecţia Copilului, a subliniat Chirilă. AGERPRES/ (AS-Marinela Brumar)
Notare
Comentarii
In momentul de fata nu sunt comentarii. Fiti primul care trimite unul!
Apasati aici pentru a trimite un comentariu
Citeste si...
Buzău:44 de nou-născuţi, abandonaţi la naştere În primele nouă luni din acest an, 44 de nou-născuţi au fost abandonaţi la naştere şi au fost preluaţi de Direcţia Generală de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului Buzău.
Alba: Dosar penal deschis în cazul unei fetiţe ce a murit în urma înţepării într-un cui Poliţia şi Direcţia de Sănătate Publică (DSP) Alba cercetează împrejurările în care o fetiţă de 11 ani, aflată în plasament maternal, a murit la câteva zile după ce s-a înţepat accidental în picior într-un cui, minora fiind tratată anterior decesului în patru spitale.
REPORTAJ/Satu Mare:Zeci de copii abandonaţi şi mame care, după ce nasc, "dispar" fără urmă din spital Soarta este de multe ori mai crudă decât îşi pot imagina mulţi oameni. Cel mai bine o ştiu medicii şi asistenţii de la Secţia de Nou Născuţi a Spitalului Judeţean Satu Mare, unde anual sunt zeci de copii abandonaţi.
Alba:Spitale amendate pentru nerespectarea procedurilor în cazul fetiţei decedate după ce s-a înţepat într-un cui Spitalele din Alba Iulia şi Blaj au fost amendate cu câte 10.000 de lei în urma anchetei declanşate de către Direcţia de Sănătate Publică (DSP) Alba în cazul fetiţei de 11 ani, aflată în plasament maternal, care a decedat la câteva zile după ce s-a înţepat accidental în picior într-un cui.
Vaslui: Peste 500 de asistenţi maternali nu au justificat banii primiţi Peste 500 de asistenţi maternali profesionişti din judeţul Vaslui nu au depus, la Direcţia Generală de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului (DGASPC) Vaslui, bonurile justificative pentru sumele primite.
Vaslui: Parteneriat pentru lupta împotriva violenţei asupra copilului Instituţia Prefectului Vaslui a încheiat, joi, un protocol pentru lupta împotriva violenţei asupra copilului, în parteneriat cu Direcţia Generală de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului (DGASPC), Inspectoratul de Poliţie al Judeţului, Inspectoratul de Jandarmi Judeţean, Direcţia de Sănătate Publică...