Cele mai citite
 


C.Baba: Colegii români şi cei maghiari vor trebui să se înţeleagă pentru a rezolva situaţia la UMF
miercuri, 28 martie 2012   ::   0 Comentarii :: :: Stiri
 
Ministrul Educaţiei, Cătălin Baba, a declarat marţi că şi înainte de adoptarea Hotărârii de Guvern privind UMF Târgu Mureş existau probleme în ceea ce priveşte numărul cadrelor didactice de la instituţie şi că, în momentul de faţă, "colegii români şi colegii maghiari vor trebui să se înţeleagă" pentru a-şi rezolva situaţia.
'Şi până acum a existat un deficit la cadrele didactice. În unele cazuri la linia română, în altele la linia maghiară', a afirmat Cătălin Baba, în şedinţa Comisiei de învăţământ de la Senat.
Potrivit acestuia, în momentul de faţă, problema legată de profesori există şi la linia română, şi la cea maghiară, dar şi la linia engleză.
'Raportul trebuie să fie de cinci studenţi la un cadru didactic. În mod normal, pregătirea unui student trebuie să fie de 5.500 de ore, aceasta înseamnă cel puţin 32,7 ore pe săptămână. Problema acolo se va rezolva tot prin Carta Universităţii, în care colegii români şi colegii maghiari vor trebui să se înţeleagă între ei. Pot să ia Carta de la Universitatea Babeş-Bolyai, cu vreo 7 sau 8 articole, lucrurile se pot rezolva la nivelul Cartei. Vor trebui să-şi facă alegeri la nivelul Senatului, vor trebui să-şi aleagă structurile de conducere şi vor trebui să intre în normalitate', a susţinut Cătălin Baba.
El a subliniat că existenţa liniilor de studiu română, maghiară şi engleză 'este asumată şi declarată chiar de Senatul Universităţii' şi a reiterat că MECTS 'este obligat să pună în aplicare Legea Educaţiei Naţionale', pentru că altfel ministrul poate fi acuzat de abuz în funcţie.
În opinia ministrului, ar fi "interesantă" şi crearea unei linii germane la UMF.
'La solicitarea primului-ministru, noi am început deja explorările pentru a crea şi o linie germană. Ar fi interesant, din multe puncte de vedere, pentru ca o universitate din România să poată să aducă studenţi din străinătate care să studieze în limba germană', a afirmat Baba.
Executivul a adoptat marţi Hotărârea de Guvern care prevede crearea unei facultăţi cu predare în limbile maghiară, română şi engleză la Universitatea de Medicină şi Farmacie Târgu Mureş.
"În cadrul UMF Târgu Mureş se înfiinţează o nouă facultate, Facultatea de Medicină şi Farmacie, cu programe în limbile română, maghiară şi engleză (...). UMF Târgu Mureş derulează, potrivit legii, procedurile pentru organizarea alegerilor, precum şi cele pentru organizarea concursurilor în vederea ocupării posturilor necesare pentru coordonarea administrativă a facultăţilor înfiinţate", se arată în noua hotărâre, potrivit purtătorului de cuvânt al Guvernului, Dan Suciu. AGERPRES/(A-Andreea Dăscălescu)
Notare
Comentarii
In momentul de fata nu sunt comentarii. Fiti primul care trimite unul!
Apasati aici pentru a trimite un comentariu
Citeste si...
Studenţii maghiari de la UMF Târgu Mureş trebuie să aleagă: facultatea acreditată sau noua facultate autorizată Studenţii maghiari de la Universitatea de Medicină şi Farmacie (UMF) din Târgu Mureş trebuie să aleagă între a rămâne la vechea Facultate de Medicină, care este acreditată şi unde pot susţine examenul de licenţă, şi noua Facultate de Medicină în Limba Maghiară, înfiinţată prin Hotărâre de Guvern, care...
UMF Târgu Mureş găzduieşte prima Conferinţă Naţională de Nutriţie Sportivă Universitatea de Medicină şi Farmacie (UMF) din Târgu Mureş găzduieşte, de joi până duminică, prima Conferinţă Naţională de Nutriţie Sportivă, care reuneşte numeroşi specialişti în medicina sportivă, medici de familie, medici specialişti, dieteticieni, sportivi, antrenori şi studenţi.
Mureş: 200 de elevi de clasele a X-a şi a XI-a, studenţi la Medicină şi Farmacie pentru o săptămână Universitatea de Medicină şi Farmacie (UMF) din Târgu Mureş a anunţat că, începând de luni, timp de şapte zile, 200 de elevi din clasele a X-a şi a XI-a vor deveni studenţi în cadrul proiectului naţional "Şcoala de vară pentru elevi".
UMF Târgu Mureş îşi adaptează curricula la standardele actuale ale învăţământului medical Senatul Universităţii de Medicină şi Farmacie (UMF) din Târgu Mureş a adoptat, la ultima şedinţă, începerea procesului de reformă curriculară, care se va implementa progresiv până la finalul anului universitar 2018/2019, în sensul adaptării la cerinţele actuale ale învăţământului medical.
Rectorul UMF Târgu Mureş, C. Copotoiu: Democraţia este forma cea mai severă de a convieţui (interviu) Rectorul Universităţii de Medicină şi Farmacie (UMF) Târgu Mureş, prof. univ. dr. Constantin Copotoiu, a declarat într-un interviu acordat AGERPRES că politicul nu trebuie să se amestece în problemele universităţii, încălcând autonomia universitară prevăzută în Legea Educaţiei şi principiul libertăţii...
UMF Târgu Mureş a inaugurat un Centru Avansat de Cercetări Medicale şi Farmaceutice, unic în România Universitatea de Medicină şi Farmacie (UMF) din Târgu Mureş, a inaugurat, joi, Centrul Avansat de Cercetări Medicale şi Farmaceutice, unic în România, ce se va axa pe domeniul cercetării fundamentale şi al cardio-neurologiei şi care a fost construit şi dotat în cadrul unui proiect european în valoare...