Cele mai citite
 


Cornel Brişcaru (PSD) susţine că Guvernul României a decis distrugerea UMF Târgu Mureş
miercuri, 28 martie 2012   ::   0 Comentarii :: :: Stiri
 
Secretarul executiv al PSD Mureş, Cornel Brişcaru, care este şi candidatul USL la Primăria Târgu Mureş, a declarat, marţi, pentru AGERPRES, după adoptarea Hotărârii de Guvern referitoare la înfiinţarea facultăţii maghiare la Universitatea de Medicină şi Farmacie (UMF), că Guvernul a decis ''distrugerea'' unei instituţii vechi de 50 de ani şi că pentru aceasta ''vinovaţii'' trebuie să plătească.
'Guvernul României a decis distrugerea UMF Târgu Mureş, a decis să distrugă un lucru care funcţiona bine în România de 50 de ani. Vinovaţii trebuie traşi la răspundere, fie că vorbim de cei din UDMR, fie că vorbim de cei din PDL. Este inadmisibil ca, pentru a satisface o ambiţie politică a liderilor celor două formaţiuni politice, să distrugi, în Transilvania, un bun al celor care locuiesc aici', a susţinut Brişcaru.
Acesta a afirmat că înţelegerea politică între PDL şi UDMR pentru adoptarea Hotărârii de Guvern referitoare la UMF Târgu Mureş face rău oamenilor din zonă.
'Pentru profitul unui grup de 100 de mercenari politici sunt prejudiciate interesele a sute de mii de oameni. Înţelegerea politică, în privinţa distrugerii UMF Târgu Mureş, face rău oamenilor şi pentru acest lucru, cei care au perfectat aceasta înţelegere, trebuie să plătească', a mai arătat Cornel Brişcaru.
Executivul a adoptat marţi hotărârea de guvern privind Universitatea de Medicină şi Farmacie (UMF) Târgu Mureş, prin care se creează o nouă facultate cu predare în limbile maghiară, română şi engleză.
"În cadrul UMF Târgu Mureş se înfiinţează o nouă facultate, Facultatea de Medicină şi Farmacie, cu programe în limbile română, maghiară şi engleză (...). UMF Târgu Mureş derulează, potrivit legii, procedurile pentru organizarea alegerilor, precum şi cele pentru organizarea concursurilor în vederea ocupării posturilor necesare pentru coordonarea administrativă a facultăţilor înfiinţate", se arată în noua hotărâre, potrivit purtătorului de cuvânt al Guvernului, Dan Suciu.
De asemenea, hotărârea mai prevede că Agenţia Română pentru Asigurarea Calităţii în Învăţământul Superior stabileşte numărul maxim de studenţi care pot fi şcolarizaţi la programele de studii care pot funcţiona în cadrul facultăţii înfiinţate.
La rândul său, ministrul Educaţiei, Cătălin Baba, a precizat că prin această hotărâre "nu se creează niciun program nou de studiu, toate programele sunt programe care există şi care la ora actuală se desfăşoară în UMF Târgu Mureş".
"Facultatea care s-a înfiinţat are în componenţă programe în liniile română, maghiară şi engleză. De asemenea, Guvernul a discutat posibilitatea înfiinţării unei linii în limba germană, dar este un proiect pe termen lung", a adăugat ministrul.
În context, Cătălin Baba a susţinut că Guvernul ar fi încălcat Legea educaţiei naţionale, dacă nu ar fi aprobat înfiinţarea noii facultăţi la UMF Târgu Mureş.
"Spun cât se poate de răspicat că, practic, Guvernul pune în aplicare Legea educaţiei naţionale. În situaţia în care Guvernul şi ministerul nu ar fi pus în aplicare Legea educaţiei naţionale, am fi putut să fim acuzaţi de abuz în funcţie. Deci, nu se inventează niciun program nou, este o decizie pe care Guvernul a trebuit să o ia pentru a pune în aplicare Legea educaţiei naţionale, este o hotărâre de guvern prin care noi sperăm că universitatea va merge mai departe cu programe care deja există", a afirmat ministrul.AGERPRES/(A - Dorina Matiş)
Notare
Comentarii
In momentul de fata nu sunt comentarii. Fiti primul care trimite unul!
Apasati aici pentru a trimite un comentariu
Citeste si...
Remus Lăpuşan (PSD): Disputa de la UMF Târgu Mureş nu este academică, ci s-a transformat în dispută politică Preşedintele PSD Cluj, Remus Lăpuşan, a declarat, miercuri, că disputa de la Universitatea de Medicină şi Farmacie (UMF) Târgu Mureş nu este de natură academică, ci a devenit o dispută politică.
Rectorul UMF Târgu Mureş, C. Copotoiu: Democraţia este forma cea mai severă de a convieţui (interviu) Rectorul Universităţii de Medicină şi Farmacie (UMF) Târgu Mureş, prof. univ. dr. Constantin Copotoiu, a declarat într-un interviu acordat AGERPRES că politicul nu trebuie să se amestece în problemele universităţii, încălcând autonomia universitară prevăzută în Legea Educaţiei şi principiul libertăţii...
Problema UMF Târgu Mureş, generată de ambiguitatea Legii Educaţiei, consideră prof. Andrei Ţăranu Problemele apărute la Universitatea de Medicină şi Farmacie Târgu Mureş unde Senatul UMF acuză presiuni politice, iar UDMR invocă nerespectarea legii, sunt generate de ambiguitatea Legii Educaţiei, a declarat marţi, profesorul Andrei Ţăranu, Şcoala Naţională de Sudii Politice şi Administrative (SNSPA)...
HG privind UMF Târgu Mureş, publicată în Monitorul Oficial Hotărârea de guvern privind crearea unei noi facultăţi cu predare în limbile maghiară, română şi engleză în cadrul Universităţii de Medicină şi Farmacie (UMF) Târgu Mureş a fost publicată, joi, în Monitorul Oficial.
UMF Târgu Mureş a inaugurat un Centru Avansat de Cercetări Medicale şi Farmaceutice, unic în România Universitatea de Medicină şi Farmacie (UMF) din Târgu Mureş, a inaugurat, joi, Centrul Avansat de Cercetări Medicale şi Farmaceutice, unic în România, ce se va axa pe domeniul cercetării fundamentale şi al cardio-neurologiei şi care a fost construit şi dotat în cadrul unui proiect european în valoare...
PSD dezaprobă separarea UMF Târgu Mureş pe criterii etnice, în urma unui 'troc politic' Preşedintele filialei PSD Târgu Mureş, dr. Dragoş Popa, a dezaprobat, miercuri, tendinţa de separare pe criterii etnice a Universităţii de Medicină şi Farmacie (UMF) din Târgu Mureş, acuzând ''trocul politic PDL-UDMR-UNPR'', afirmând că acesta ''nu are nicio limită, inclusiv când se vorbeşte de interesul...