Cele mai citite
 


Rănile urşilor se cicatrizează în mod miraculos în timpul hibernării
miercuri, 28 martie 2012   ::   0 Comentarii :: :: Stiri, Boli de nutritie
 

Desfăşurând mulţi ani un studiu pe urşii negri care trăiesc în nordul ţării, cercetători americani au constatat că rănile lor au tendinţa să se vindece singure în timpul hibernării. Este un fenomen interesant pentru medicină, care se străduieşte să vindece rănile şi infecţiile persoanelor cu metabolism defectuos, scrie maxisciences.com.

De 25 de ani, oameni de ştiinţă de la universităţile din Wyoming şi Minnesota, alături de Departamentul pentru resurse naturale din Minnesota, au urmărit, cu ajutorul emiţătoarelor montate pe zgărzi, 1.000 de urşi din acest stat, pentru a le supraveghea sănătatea şi comportamentul. Ei au observat că, în perioada de hibernare - în care metabolismul plantigradelor încetineşte semnificativ -, rănile produse de gloanţele vânătorilor, dinţii şi ghearele altor urşi sau de alţi prădători, aveau tendinţa să se vindece spontan, lăsând foarte rar cicactrice.

'Rănile, suferite cu ceva timp înainte de hibernare, erau adesea infectate sau inflamate...la începutul iernii. Când îi vizitam pe urşi în bârlogurile lor, majoritatea rănilor erau complet vindecate, fie că le suturasem sau nu, fie că le administrasem antibiotice sau nu', subliniază autorii în raportul publicat în revista Integrative Zoology.

Oamenii de ştiinţă speră că vor afla, cu timpul, cum se vindecă urşii când temperatura corpului, ritmul cardiac şi metabolismul scad. Acest aspect capătă o importanţă deosebită pentru cercetătorii din medicină, care au colaborat cu zoologii la studiu, sperând să îmbunătăţească vindecarea rănilor cutanate cu risc de infecţie la pacienţii în vârstă, cei suferind de malnutriţie, hipotermie sau diabet, la care metabolismul 'adoarme'.AGERPRES/ (Lelia Bretan)

Notare
Comentarii
In momentul de fata nu sunt comentarii. Fiti primul care trimite unul!
Apasati aici pentru a trimite un comentariu
Citeste si...
Noi perspective în studierea originii genetice a obezităţii (studiu) Cercetători americani au identificat gene-cheie în metabolismul care controlează mecanismul de ardere sau stocare a grăsimilor din organism, această descoperire putând duce la o nouă abordare în tratarea obezităţii, informează AFP.
Cercetători americani au reuşit vindecarea infecţiilor cu rotavirus cu ajutorul unor proteine bacteriene Cercetători americani au declarat joi că au dezvoltat o nouă metodă care implică o proteină bacteriană numită 'flagellin' pentru a preveni şi vindeca infecţia cu rotavirus, una din cele mai comune cauze de diaree severă. Ei au prezentat rezultatele acestui studiu în publicaţia Science, informează agenţia...
Doi americani din cinci vor dezvolta diabet în timpul vieţii (studiu) Aproximativ 40% din populaţia adultă din SUA, adică doi din cinci americani, va dezvolta în timpul vieţii, cel mai frecvent, un diabet de tip 2, potrivit unui studiu publicat miercuri în revista medicală britanică The Lancet de o echipă de cercetători americani de la Centrul de control şi prevenire a...
Cercetători americani au dezvoltat în laborator ţesuturi ale corzilor vocale Cercetători americani au dezvoltat în laborator ţesuturi ale corzilor vocale, care ar putea fi utilizate la realizarea de grefe şi ajuta astfel milioane de persoane care suferă de afecţiuni vocale, se arată într-un studiu publicat miercuri şi citat de AFP.
Cuprul ar putea fi o soluţie împotriva obezităţii (studiu) Un studiu realizat recent de cercetători americani atribuie cuprului calităţi legate de arderea grăsimilor, astfel încât se recomandă consumul de stridii şi ficat, care conţin din plin acest element.
Abuzul de alcool este mai periculos pentru fete decât pentru băieţi (studiu) Un studiu realizat de cercetători americani arată că urmările unei beţii sunt mai persistente asupra creierului fetelor decât asupra creierului băieţilor, îndeosebi din motive fiziologice şi hormonale, scrie site-ul maxisciences.com.