Cele mai citite
 


Toxicitatea a zeci de substanţe este subevaluată
miercuri, 28 martie 2012   ::   0 Comentarii :: :: Stiri
 
Un grup de cercetători americani va prezenta în următoarea ediţie a revistei Endocrine Reviews rezultatul unei analize considerabile, cea mai importantă de până acum, legată de schimbarea metodologiei de evaluare a toxicităţii mai multor substanţe comercializate, scrie Le Monde în ediţia de luni.
Autorii au trecut în revistă peste 800 de studii distincte asupra omului, a animalelor sau culturilor de celule. 'Am vrut să avem o privire de ansamblu a tot ceea ce s-a scris despre acest subiect, afirmă biologul Laura Vandenberg, de la Universitatea Tufts din Boston, primul autor al acestei analize. Pe scurt, concluzia este că moleculele care imită sau blochează hormonii au efecte negative chiar în doze foarte mici, adică în dozele considerate în general drept sigure pentru om'.

Studiile toxicologice clasice pleacă de la principiul că "doza este otrăvitoare", adică cu cât se măreşte doza produsului testat, cu atât este mai important efectul, explică Daniel Zalko, cercetător la departamentul de toxicologie alimentară al Institutului naţional de cercetare agronomică (INRA) din Toulouse. Ori, la doze mai mici şi uneori la doze mai mici decât nivelul la care toxicitatea produsului se pare că a dispărut, se observă efecte importante, adesea de natură diferită, explică el.

Toxicologia clasică se sprijină în general numai pe experienţele cu doze ridicate şi pe baza acestor valori se calculează doza zilnică admisibilă pentru om, dar aceasta nu este niciodată testată, potrivit biologului Vandenberg.

De asemenea, testele toxicologice clasice efectuate pe animalele de laborator nu vizează decât unele tipuri de efecte, cele foarte particulare, ca de exemplu moartea animalului, apariţia tumorilor etc., precizează biologul american. 'Ele nu încearcă, de exemplu, să descopere dacă sistemul cerebral s-a dezvoltat normal, dacă un animal mascul se comportă în continuare ca un mascul sau el se comportă ca o femelă', potrivit acesteia.

Studiul prezintă o listă de treizeci de molecule ale căror efecte nu au fost stabilite în detaliu de toxicologia clasică. 'Sinteza prezentată reflectă starea de cunoaştere a acestei probleme', afirmă Daniel Zalko. 'Majoritatea agenţiilor de evaluare a riscurilor încă nu cunosc efectele dozelor mici de perturbatori endocrini. Cu excepţia Agenţiei de securitate sanitară franceză /ANSES/, care a avansat foarte mult în acest domeniu', adaugă Ana Soto, endocrinolog şi profesor de biologie celulară la facultatea de medicină de la Universitatea Tufts, coautor al studiului.

Reticenţa acestor agenţii este cauzată de faptul că unele experienţe nu au fost reproduse. 'Cercetătorii nu dispun întotdeauna de bugetele necesare pentru reproducerea exactă a unor experienţe care au fost deja făcute, relevă Laura Vandenberg.

De asemenea, evidenţierea efectelor acestor perturbatori endocrini asupra omului este un lucru dificil. 'Dacă luăm, de exemplu, bisfenolul A, molecula cea mai studiată, el are efecte care se dezvoltă în timp în cursul vieţii, explică Daniel Zalko. Se poate demonstra la animalul de laborator, dar este greu de arătat efectele asupra omului deoarece, din motive etice evidente, nu se fac experienţe pe oameni'.

S-a demonstrat că, la animal, expunerea la doze mici de bisfenol A provoacă o pubertate avansată la femelă, tulburări de comportament sociosexual la masculi, o predispoziţie crescută la cancer de prostată şi mamar, o scădere a fertilităţii etc. La om, două studii recente au arătat că această substanţă ar genera diabet de tip 2 şi obezitate.AGERPRES/(Elena Dumbravă)
Notare
Comentarii
In momentul de fata nu sunt comentarii. Fiti primul care trimite unul!
Apasati aici pentru a trimite un comentariu
Citeste si...
Homosexualii suferă mai multe disfuncţii sexuale din cauza unui medicament împotriva cancerului de prostată Bărbaţii homosexuali bolnavi de cancer de prostată pot suferi de mai multe disfuncţii sexuale ca reacţii secundare după luarea unor medicamente pe bază de bicalutamidă pentru această afecţiune, comparativ cu pacienţii heterosexuali, conform unui studiu realizat de cercetători români şi americani, informează...
Bisfenolul A este şi el vinovat de obezitatea copiilor americani Bisfenolul A, prezent îndeosebi în cutiile de conserve şi dozele de băuturi, ar creşte riscul greutăţii excesive şi al obezităţii la copii, arată un studiu desfăşurat în Statele Unite şi apărut marţi. Este primul studiu care dezvăluie o astfel de legătură, arată belga.be.
Un studiu leagă Bisfenolul A de un posibil risc de pierdere a sarcinii Un nou studiu sugerează că niveluri mari de Bisfenol A, o substanţă chimică aflată în multe produse din plastic şi cutii de conservă, ar putea mări riscul de pierdere a sarcinii la femeile care sunt predispuse la această problemă sau care au probleme în a rămâne însărcinate, informează luni Associated...
Cancer de prostată: fumatul măreşte riscul de recidivă şi deces Bărbaţii bolnavi de cancer de prostată şi care fumează în momentul diagnosticării, întâmpină un risc mult mai mare de recidivă a tumorii după un tratament şi de deces, conform unui studiu publicat marţi în revista Journal of the American Medical Association (JAMA), transmite AFP.
Cercetători americani au experimentat cu succes pe cobai primul vaccin anti-heroină Un vaccin care combate dependenţa de heroină este o ştire de senzaţie publicată în revista Academiei de Ştiinţe din SUA. Realizat de cercetători coordonaţi de Institutul de cercetare Scripps din California, vaccinul acţionează interceptând substanţele psihoactive din sânge şi împiedicând afluxul lor...
Risc crescut de cancer de prostată pentru bărbaţii care consumă o băutură carbogazoasă pe zi (studiu) Bărbaţii care consumă echivalentul unei doze de băuturi răcoritoare carbogazoase pe zi se confruntă cu un risc crescut de îmbolnăvire de cancer de prostată, conform unui studiu medical suedez, transmite AFP.