Cele mai citite
 


Program pentru profilaxia infecţiei cu virus scinţial
miercuri, 7 octombrie 2009   ::   0 Comentarii :: :: Raceala si gripa, Stiri, Pediatrie
 

Asociaţia de Neonatologie din România şi Institutul Naţional de Boli Infecţioase 'Matei Balş' anunţă începerea sezonului pentru proflaxia infecţiei cu Virusul Sinciţial Respirator (VSR).

Infecţia cu VSR este foarte des întâlnită la nou-născuţi, la sugari sau în prima copilărie. Este cea mai cunoscută cauză de bronşiolită şi de pneumonie în primul an de viaţă, afectând aproape toţi copiii până la vârsta de doi ani.

La copiii născuţi prematur, VSR poate provoca infecţia pulmonară, find necesară internarea.

'Infecţiile cu VSR se produc cel mai des în perioada octombrie-martie, acesta este motivul pentru care Asociaţia de Neonatologie din România anunţă deschiderea sezonului de proflaxie. Îi invităm pe părinţii copiilor cu risc mare pentru infecţii severe cu VSR-prematuri, cei cu boli cronice pulmonare, cu displazie bronhopulmonară şi boli cardiace congenitale - să se prezinte la maternitatea unde copilul lor s-a născut şi să întrebe medicul neonatolog despre profilaxia infecţiilor cu VSR', a precizat preşedintele Asociaţiei, prof. dr. Silvia Stoicescu.

VSR este incomparabil mai contagios şi mai periculos decât virusul gripal. Astfel, la nivel mondial, numărul deceselor cauzate de gripă la copii este mai mic decât numărul deceselor cauzate de VSR.

Până la 90% din spitalizările copiilor pentru bronşiolită şi pâna la 50% din spitalizările pentru pneumonii pe timp de iarnă sunt consecinţele VSR.

Expunerea la infecţie este foarte crescută, cu atât mai mult cu cât acesta se poate răspândi foarte rapid în orice tip de colectivitate.

Potrivit conf. dr. Monica Luminosu, de la Institutul de Boli Infecţioase 'Matei Balş', primele semne ale infecţiei sunt tuse, strănut, secreţii nazale care rămân pe suprafeţele care au fost atinse de cel infectat, cum ar fi jucării, între 10-12 ore. Ea a menţionat că până la doi ani, 80% din populaţia infantilă face boala. Copiii normali fac forme mai uşoare, iar imunitatea nu este completă şi se reîmbolnăvesc cu forme mai uşoare, a adăugat aceasta.

Medicul a precizat că sunt şi teste speciale pentru a identifica virusul.

La rândul său, prof. dr. Silvia Stoicescu a subliniat că riscul este mai mare la prematurii de sub 35 de săptămâni, dar au fost obţinute rezultate remarcabile şi la cei de 24 de săptămâni.

Conform estimărilor Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii, aproximativ 460.000 de copii mor din cauza infecţiilor severe cu VSR sau a complicaţiilor acestora.

Imaturitatea pulmonară şi nivelul scăzut de anticorpi sunt cauzele care transformă prematurii în victimele acestui virus.

România deţine cea mai ridicată rată a mortalităţii infantile din Europa.

Indicele prematurităţii este ridicat. Astfel, în 2007, din numărul total de 214.728 nou născuţi, 9831 au fost prematuri, iar incidenţa malformaţiilor congenitale de cord şi respiratorii este crescută.

Aceştia sunt pacienţii cu riscul cel mai mare pentru infecţiile severe cu VSR.

Profilaxia reduce semnifcativ numărul de spitalizări cauzate de VSR, cu 55 % la copiii prematuri şi la cei cu boli pulmonare cronice şi cu 45% la copiii cu boli cardiace coronariene. Astfel, cheltuielile legate de tratarea acestor infecţii sunt diminuate.

Pentru aceste cazuri sunt necesare între 14 şi 21 de zile de spitalizare, dintre care, în cel puţin 7 zile, pacientul necesită ventilaţie mecanică, costurile fiind uriaşe. Prin efectuarea profilaxiei, acest risc este îndepărtat.

Notare
Comentarii
In momentul de fata nu sunt comentarii. Fiti primul care trimite unul!
Apasati aici pentru a trimite un comentariu
Citeste si...
Bronşita Bronşita reprezintă o reacţie inflamatorie a mucoasei bronşice la acţiunea unor factori infecţioşi sau fizico-chimici. Aceasta poate fi acută sau cronică.
Copiii si virozele respiratorii Printre persoanele cele mai vulnerabile la gripa se numara si copiii. Medicii recomanda vaccinarea antigripala incepand de la vârsta de sase luni, insa cu anumite recomandari. Multi parinti se tem ca in aceasta perioada rece copiii lor s-ar putea imbolnavi de o simpla raceala sau, mai grav, ar putea...
Olt: Primul caz de gripă AH1 din judeţ - un copil din Slatina, elev în clasa pregătitoare Un elev la clasa pregătitoare, din Slatina, este primul pacient care a fost diagnosticat cu gripă în judeţul Olt în această iarnă, copilul fiind tratat în regim de spitalizare de zi, potrivit purtătorului de cuvânt al Direcţiei de Sănătate Publică (DSP) Olt, Gabriela Gogiu.
Comunicat de presă - Coaliţia pentru o Nouă Prevenţie 2013 Dezbatere în Senat: Organizaţia Mondială a Sănătăţii recomandă includerea vaccinului pneumococic conjugat în programele naţionale de imunizare în lumea întreagă
DERMATITE FRECVENTE LA NOU NĂSCUŢI ŞI SUGARI: Dermatita atopică Dermatita atopică (eczema constituţională), afecţiune cutanată cu incidenţă în creştere, ce evoluează cronic (ani), în pusee, cu perioade de remisiune completă sau parţială, având o etiopatogenie complexă, în care rolul principal îl are interacţiunea factorului genetic (pattern poligenic ) cu factorii...
Campania "Împotriva hepatitei alături de pacienţi", lansată la Institutul de Boli Infecţioase "Matei Balş" Asociaţia Pacienţilor cu Afecţiuni Hepatice din România şi Societatea Naţională de Medicina Familiei au lansat miercuri, la Institutul de Boli Infecţioase "Prof. Dr. Matei Balş", campania "Împotriva hepatitei alături de pacienţi".